Acasă > D'alea constituţionale > Democraţie directă sau democraţie reprezentativă? (1)

Democraţie directă sau democraţie reprezentativă? (1)

Subiectul a înnegrit de-a lungul ultimilor ani paginile ziarelor şi a colorat ecranele televizoarelor, în special cu ocazia unor emigrări şi imigrări ale feluriţilor aleşi la nivel local sau naţional. Şi de fiecare dată s-a pus problema revizuirii Constituţiei, ori amendarea legilor ce privesc alegerile şi partidele politice.

Începând cu înfiinţarea Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional din România, dar şi cu poziţionarea dihotomică pro şi anti-Băsescu, tema revizuirii Constituţiei nu doar că a înverşunat clasa politică, ci a provocat reacţii demagogice adeseori ambalate superficial în erudiţie şi profesionalism.

Ideii unui sistem semi-prezidenţial puternic, cu un Executiv şi un Legislativ debil, unicameral, idee susţinută de o parte a liderilor PD, fervenţi subordonaţi ai proiectelor prezidenţiale, i se opune una mai rezervată, centrată pe păstrarea sistemului parlamentar bicameral, dar cu o separare clară a atribuţiilor şi a bazinului de repezentare între Senat şi Camera Deputaţilor. Ambele variante suscită argumentaţii elaborate, dincolo de populismul costurilor sau a voinţei românilor rezultată dintr-un referendum cu conotaţii electorale şi deloc reformatoare.

Înainte de a purcede însă la drum, să vedem ce spune Legea Fundamentală privind reprezentativitatea Parlamentului:

Art. 61, Rolul

(1). Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.

Art. 69, Mandatul reprezentativ

(1) În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

(2) Orice mandat imperativ este nul.

Mi se par suficiente argumentele constituţionale pentru a descrie sistemul politic românesc drept o democraţie reprezentativă. Numai că unele ieşiri la rampă ale politicienilor frământaţi de problemă creează confuzii, în special pe domeniul repezentativităţii aleşilor – colegiu sau ţara – şi pe cel al apelului frecvent la referendum ca necesară şi suficientă manifestare a voinţei populare.

Democraţia reprezentativă este o formă limitată şi indirectă a democraţiei. Este limitată prin aceea că participarea populară la guvernare este periodică şi de scurtă durată, fiind restrânsă de scrutinul electoral stabilit la câţiva ani o dată. Este indirectă prin aceea că oamenii nu-şi exercită ei înşişi puterea, ci selectează pe aceia ce vor guverna în numele lor. Această formă de guvernare este democratică doar în măsura în care reprezentarea stabileşte legături efective şi de încredere între guvernanţi şi guvernaţi şi este exprimată prin noţiunea de mandat electoral.

Democraţia directă (cunoscută şi ca democraţie participativă), pe de altă parte, se sprijină pe participarea directă, nemediată şi continuă a cetăţenilor în actul de guvernare. Astfel, democraţia directă şterge distincţiile dintre guvernanţi şi guvernaţi, ca şi pe aceea dintre stat şi societatea civilă. Putem spune că acesta este un sistem de autoguvernare populară. Cu toate că se originează şi este specifică în Grecia antică, printre manifestările moderne ale democraţiei directe, în cazul României, regăsim referendumul, alegerea de primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi preşedintelui statului.

About these ads
 1. Anonim
  21/06/2013 la 10:06 am

  Justiția este compusă tot din angajați ai poporului suveran și trebuie supusă și ea cenzurii cetățenești. Judecătorii sunt și ei funcționari publici. Și ei vor fi votați în fiecare lună. Dacă nu corespund și obțin sub 50% din sufragii, atunci sunr demiși.
  Un mombru de partid trebuie să fie solidar și disciplinat. El trebuie să voteze hotărârile de partid și să convingă și pe ceilalți cetățeni să le voteze și ei.
  Ajutați-ne să ne salvăm din mizeria actuală.

 2. 20/06/2013 la 3:41 pm

  Treziti-vă oameni buni, trăim în epoca atomică, a zborurilor interplanetare, a informaticii, a internetului etc. Și mai observați și ce bine o duc reprezentanții noștri în democrația reprezentativă. Din acest motiv ei vor posta aici mii de contra-argumente: Ba că democrația directă este pentru papuași, ba că cetățeii sunt tâmpiți și nu știu ce este bine și rău și trebuie să le spună ei, ba că ce bine era pe vremea regilor și geniilor omenirii când era o turmă de proști și un păstor deștept etc.
  Deci iată ce cere mileniul trei:
  [1] Politicieni (parlamentari, guvernanţi, preşedinţi, regi etc.) trebuiesc desfiinţaţi. Ei vor fi înlocuiţi cu funcţionari publici cu calificare corespunzătoare angajaţi prin concurs public internaţional. Paridele politice pot exista conform dreptului la asociere, dar cu recunoaşterea suveranităţii poporului şi fără drept de demonstraţie sau alte violenţe.
  [2] Transparenţă totală. Desfiinţat secretul de stat. Orice decizie a funcţionarilor trebuie publicată pe internet şi dezbătută înainte cu o lună de a deveni lege.
  [3] Vot electronic lunar cu cardul de cetăţean (ca la bancomat). Automate de votare puse în toate locurile publice luminate, supravegheate video şi funcţionale 24 ore pe zi şi 7 zile pe săptămână.
  [4] Dacă în o lună un funcționar public ia sub 50%, atunci el a fst demis de cetățeni şi postul este imediat scos la concurs.

 3. Arghirescu Alexandru
  17/06/2013 la 7:13 pm

  P.S. Ministrul Vozganian la realitatea: -Noi suntem aici ca „să conducem noi poporul” și „nu poporul pe noi”. Aceasta este „democrația reprezentativă”. -Dacă nu vă place emigrați (dl. Băsescu).

 4. Arghirescu Alexandru
  17/06/2013 la 6:58 pm

  Democrația reprezentativă este ciolanul lor de ros al politicienilor. Poporul trebuie să rezolve problema, ei nu vor. Politicieni trebuiesc înlocuiți cu funcționari cu calificare corespunzătoare. Transparență totală. Orice decizie a funcționarilor trebuie publicată pe internet. Vot electronic cu cardul de cetățean ca la bancomat. Sub 50% funcționarul trebuie demis.

  • 18/06/2013 la 3:36 am

   Îmi pare rău că din cauza convingerilor dumneavoastră tehnocratice nu aţi citit cu atenţie ce este o democraţie reprezentativă.
   Guvernarea tehnocratică nu este democraţie, ci strictă administrare.
   Sunteţi într-o oarecare confuzie. Ce fel de tehnocraţie mai e şi aia când funcţionarii sunt aleşi?

 5. PRO
  01/12/2011 la 9:42 pm

  incearca si cu o democratie directa

  alege e2d-international.org

 6. Anonim
  04/02/2011 la 1:10 pm

  vorbiti serios??chiar credeti ca democratia reprezentativa este democratie???partidele inseamna doar ideeile unui grup restrans de persoane,lumii politice,oligarhiei,sulica care are carnet de partid nu inseamna nimic,nici nu va ajunge vreodata sa isi poate expune o parere care sa conteze.nu poate exista democratie decat intr-o democratie directa,daca la inceput nu ar functiona datorita ignorantei si iresponsalibitatii populatiei,care este invatata sa fie asa de mii de ani,in care au avut intodeauna stapani care sa decida pt ei,in timp s-ar adapata,s-ar responsabiliza,s-ar culturaliza si am asista la o evolutiei a societatii umane.Bineanteles ca trebuie sa existe niste reguli

  • sneezyq
   05/02/2011 la 11:18 am

   Da, cred ca democratia reprezentativa este o forma a democratiei. Si inca una eficienta. Sper ca ati citit ceva despre democratia reprezentativa. In caz ca nu ati citit Giovanni Sartori (“Teoria democratiei reintrepretata”, Polirom, 1999), Robert Dahl (“Despre democratie”, Institutul European, 2003) sau Gianfranco Pasquino (“Curs de stiinta politica”, Institutul european”, 2002), internetul e plin de texte ale unor specialisti ce abordeaza acest subiect. De asemenea, despre ceea ce este si ce face un partid politic. Daca nu, lucrurile devin mai complicate, mai ales in cazul dumneavoastra, extrem de convins ca sunt neserios. Fiind intrunite conditiile minimale necesare unui dialog, chiar si in contradictoriu, si anume cunoasterea chestiunilor in discutie, va astept cu interes argumentatiile.

 7. 22/09/2010 la 8:07 am

  a sunt de aceeasi parere cu voi nu se gaseste intrun stat ci doar intro comuniune de oameni ce formeaza o comuna un sat nu in statele e mari dimensiuni acelea au democratie reprezentativa sau nu au democratie dar in nici un caz una directa deoarece este prea mare numarul persoanelor si lcrul acesta nu este caracteristic unui stat

 8. 22/09/2010 la 7:57 am

  da asa este ai dreptate sneezyq democratia isi gaseste rolul n comunitati de mici domensiuni dar sunt in mai mare parte nite come sau sate mai maricele dar nu intrun stat nu are ce cauta

 9. 27/03/2010 la 10:56 am

  Democratia directa se preteaza la comunitatile mici la localitati si comune.
  La nivel national democratia participativa depinde de calitataea partidelor politice, de modul cum isi exercita rolul de curea de transmisie si incubatoare de solutii.
  O democratia reprezentativa la care participa sub 50% din electorat este o democratie non-democratica

  Intr-o democratie cetatenii activi participa la actul de putere prin intermediul partidelor politice. In partide se gasesc solutii care se transmit catre parlamentari sa le legifereze si executivul este obligat sa le aplice daca nu puterea judecatoreasca il sanctioneaza.

  Daca in partide nu exista democratie si nun exista activitate parlamentarii nu au solutii. Este ceea ce se intampla in parlamentul Romaniei. Nu exista intitiativ politice provenite de la partide. Majoritatea intitativelor provin de la executiv si mai nou tot executivul le legifereaza, iar Parlamntul le valideaza sau le invalideaza.

  • sneezyq
   27/03/2010 la 8:23 pm

   Stimate Deceneu,

   Într-adevăr, democraţia directă îşi găseşte rostul în comunităţi de mici dimensiuni. Însă anumite proceduri tipice unui asemenea sistem democratic le întâlnim şi în democraţiile reprezentative. Vezi exemplele date in finalul articolului.
   De asemenea, am o remarcă întrucâtva critică la enunţul tău precum că participarea electorală a mai puţin de 50% dintre cetăţenii cu drept de vot denotă “non-democraţie”. Fenomenul este tipic unor societăţi în general “sastisite” d.p.d.v. democratic, în care guvernarea îşi face extrem de bine datoria (Philippe Braud, în cartea sa “Grădina deliciilor democraţiei” – Ed. Globus, 1997 – explicitează elegant problematica).
   Ceea ce urmează ca eu să descriu nu este un demers pro-democraţie directă, ci prestidigitaţiile pentru care unii politicieni, analişti şi comentatori aşteaptă aplauze, când ele nu sunt nimic altceva decât manipulări ale conceptului de reprezentativitate în funcţie de interese politice particulare.
   Arunc mănuşa pentru dezbateri “la sânge” asupra viziunii şi opiniilor ce le voi expune pe această temă. Şi nu numai.
   Îţi doresc o seară frumoasă şi o zi de Florii cu multă bucurie!

   • 17/07/2011 la 10:27 am

    Scuze ca nu am mai trecut pe aici sa “ridic manusa”.
    Problema este intradevar importanta.
    Participarea cetatenilor strict la alegerea reprezentantilor este o participare slaba chiar daca participarea la alegeri este masiva.

    In democratie participarea cetatenilor la conducerea tarii se face indirect prin intermediul partidelor politice, prin organizarea de dezbateri asupra temelor importante.
    - In partide ar trebui sa se dezbata reforma invatamantului, reforma agriculturii, a mass-media etc,.
    Partidele trebuie sa fie “incubatoare” de solutii.
    Solutile “incubate” trebuie transpuse in proiecte legislative si sustinute de parlamentari. Cu alte cuvinte parlamentarii si ministii nu ar trebui sa conceapa reforme, ei ar trebui sa aplice solutile in legislativ si sa le implementeze prin executiv.
    Sigur nu orice problema marunta si opeativa se preteaza la dezbateri dar in Romania nu se dezbate in partide nici o problema, oricat de importanta ar fi. Viata politca in Romaina se reduce strict la alegerea reprezentantilor, si acestia din oferta filtrata de liderii politicii functie de forta financiara. Cu alte cuvinte banii decid oferta si alegatorii o valideaza.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 39 other followers

%d bloggers like this: