Despre spovedania unui incurabil

traian-basescu666Într-un editorial onest şi clar, din „Evenimentl Zilei”, Vlad Macovei îi propune candidatului Traian Băsescu o binecuvenită spovedanie.

„Înainte de a cere alegătorilor un nou mandat, preşedintele ar trebui să-şi prezinte greşelile şi să exprime regret pentru acestea. O spovedanie politică, eminamente laică şi, cel mai important, cu orgoliul lăsat deoparte. Nu cred că un asemenea gest de slăbiciune aparentă va fi receptat negativ de electorat. Dimpotrivă. De-abia atunci am avea o campanie electorală frumoasă, pentru că toţi ceilalţi candidaţi ar trebui să facă acelaşi lucru. Traian Băsescu ar trebui să regrete sincer şi public că a dinamitat programatic singura construcţie politică rezonabilă (Alianţa D.A.) şi că i-a ostilizat la maximum pe liderii PNL. Tot din această spovedanie ar trebui să facă parte, zic eu, tolerarea şi chiar încurajarea unor nulităţi corupte din PDL, cărora le-a netezit cariera politică. Şi sunt mai multe, sigur.”

Reacţia lui Traian Băsescu, candidatul în funcţie la preşedinţie, este însă una de permanent reproş faţă de cei ce-l critică, de permanentă ostilitate faţă de cei ce-i condamnă trufia.

Într-o discuţie cu cititorii „Hotnews”, moderată milosârd de Dan Tapalagă, Băsescu i-a îndemnat pe români: „faceţi un exerciţiu şi nu vă mai uitaţi la  Antene şi la Realitatea timp de două săptămâni, vă asigur că veţi vedea România altfel, aşa cum este.” Unde-i problema? „Pentru că la noi există Vântu şi Voiculescu, ce au trusturi media, pentru că interesul lor nu este să aducă în prim plan dezbateri importante”, a mai adăugat el.

Problemele importante însă sunt temele pe care le-a lansat şi le lansează în continuare personajul politic Traian Băsescu, reale, necesare sau nu societăţii, dar de maximă importanţă pentru dumnealui.

A avut importanţă stabilitatea guvernului Tăriceanu? Din ceea ce s-a întâmplat, nu. A avut importanţă stabilitatea guvernului Boc? Din ceea ce s-a întâmplat, nu. Are importanţă configurarea unui guvern stabil acum? Din ceea ce se întâmplă, nu.

Dacă în 5 ani de mandat conflictele politice, ameninţările permanente de criză politică, falsele teme de pe false agende au făcut deliciul sau supliciul publicului, fără menajamente, fără căinţă, cum crede Vlad Macovei că vom trăi un asemenea moment extatic? Ne explică autorul articolului respectiv:

„Nu ştiu eu toate păcatele politice ale preşedintelui. Dar mie astea îmi par şi clare, şi grave. În loc de toate acestea, avem o aroganţă comparabilă cu a lui Adrian Năstase. Chiar dacă diferită, apropiată ca magnitudine de cea a fostului premier PSD.”

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s