„Miza dărâmării guvernului Boc” – apud Băsescu (addenda)

lieÎncepe neîntrerupta campanie electorală pentru alegerea preşedintelui României, ţara care pedalează, de câteva zile, pe respectul faţă de individ, faţă de lege, faţă de Constituţie, una peste alta faţă de democraţie. Aşa ştirbă, surdă, chioară, şchioapă şi delirant gureşă cum ni se dezvăluie cotidian, dar cu mici sincope nu mai puţin aiuritoare: realitatea lui „Noi vrem respect”. Un respect cerşit parcă, umil şi într-un gang, la fereală şi într-o lipsă totală de respect de sine.

Iar în această sarabandă a „respectului”, minciuna stă cu preşedintele la masă, groasă şi plutindă precum baronul Harkonnen din celebrul „Dune”.

Doar ce s-a încheiat şedinţa activului de partid PD la care a participat şi candidatul suprem că acesta a şi fumegat împotriva adversarilor politici, devoalând, pentru a nu ştiu câta oară o realitate paralelă, dar convenabilă: „Uşor, uşor vedeţi miza, unul din obiectivele coaliţiei PSD PNL a fost să nu  se desfăşoare acest referendum pentru parlament unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari, iar un preşedinte care nu are Guvern care să-i susţină decretul de organizare a referendumului, practic nu poate să organizeze referendumul, pentru că preşedintele emite decretul, iar Guvernul trebuie să-l pună în aplicare. Aceasta a fost mare miză a dărâmării Guvernului Boc, evitarea referendumului.”

Deunăzi, miza mizelor duşmănoase era asumarea răspunderii guvernului pe noua lege a pensiilor. Mâine, probabil, miza va fi alta: lovitura de stat oligarho-mogulească sau instalarea unui regim neocomunist cu sediul la GRIVCO.

Şi pentru că deturnările de la bunul simţ invocat pe site-ul său de candidat nu par suficiente, transformă şi Legea Partidelor într-o anexă electorală: „N-am observat să fi fost la tribunal. Confundă locul în care se oficializează coaliţiile. Dacă sunt o coaliţie  legal constituită eu invit PSD, PNL, UDMR să meargă să se înregistreze la tribunal.”

Să nu ştie oare Întâiul Stătător al Ţării că Legea nr. 14/2003, articolul 36 al Constituţiei spune explicit că, spre deosebire de alianţe (art. 28 şi 29), coaliţiile nu sunt supuse înregistrării, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispoziţii privind asigurarea guvernării şi a sprijinului parlamentar?

Ştie, dar scopul scuză mijloacele. Să respectaţi bine!

Intervenţie azi la o temă de ieri

Iată că mizelor de care vorbeam ieri li s-a mai adăugat una, de către Traian Băsescu, in direct, aseară, la TVR: „Ce să cred eu despre un om susţinut de PNL, care a întrerupt acordul stand-by cu Fondul în 2005, iar acum nu a fost de acord cu mprumutul? Johannis este exponentul în principal al PNL, care a atacat toate legile pentru care noi ne-am obligat în relaţia cu Fondul.” Distorsiunile la care se pretează Băsescu uimesc prin nonşalanţa cu care sunt făcute. PNL a susţinut doar ca legile organice să fie trecute prin dezbatere parlamentară şi nu pe după fustele şi pantalonii echipei FMI. Mai ales că legea pensiilor, de exemplu, a fost nu o cerinţă FMI, ci o ofertă Boc – Pogea.

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s