Cum a pocit Croitoraşul cel Viteaz veşmintele Guvernului

Croitoru BasescuLucian Croitoru are un C.V. serios, nimic de zis în această privinţă. Şi te-ai aştepta totodată, de la el, la seriozitate în cam tot ceea ce ar întreprinde. Dar, surpriză, surpriză, nici vorbă de seriozitate când a scos pe taraba din Piaţa Victoriei lista Guvernului cu care vrea el – şi mai ştim noi cine – să ne dea de-a berbeleacul plăcerilor electoraliste.

Nu-mi dau seama cum de, coborât din înalturile seriozităţii sale bolovănoase – ce aminteşte doar de un Stolojan încă timid, prin ’91 – are naivitatea să enunţe încredinţarea primită că acest „guvern la mişto”, cum îl descrie sarcastic Marius Niţu în editorialul din Gândul, va trece de votul Parlamentului.

Nu-mi dau seama nici de mecanismele sale mentale, foarte stricte şi seci când înşiruieşte date statistice economice, ce l-au determinat să accepte „această poveste cu final aşteptat” şi, în plus, să susţină că a purtat negocieri cu partidele pro-Johannis când la întâlnirea de marţi, 20 octombrie, a fost vorba doar de un dialog cu un surd căruia, se pare, zadarnic i se explica o poziţie fermă de a nu vota un guvern fără susţinere din partea unei majorităţi parlamentare.

Poate că domnului Croitoru, obişnuit deja cu eşecurile (vezi nealegerea sa în CA al BVB sau în CA al BNR, chiar cu puternică susţinere politică), unul în plus nu contează. Dar atunci ce anume contează? Ordinul de zi pe unitate în baza căruia a fost desemnat candidat pentru funcţia de Prim Ministru? Şi, cum se ştie, ordinul se execută, nu se discută.

Bine. A primit omul sarcină de partid şi de stat şi a pornit să tehnocrăţească un guvern de „salvare naţională” în miez de criză şi  „în situaţia actuală, prefer un Guvern în care să fie reprezentate partidele politice prin tehnocraţi”, cum a declarat pentru NewsIn, pe 15 octombrie. Numai că pe 20 octombrie revine şi declară o variantă flexibilă, cu programul de guvernare Boc şi un mixtum compositum de tehnocraţi şi greii PD. Cum a şi apărut ieri Lucian Croitoru şi a oficializat scremerea de până acum, în ciuda declaraţiei trufaşe a liderului PD Bucureşti, primarul Sectorului 3, Liviu Negoiţă, tot de ieri, da’ mai în zori: „Să fiţi convinşi că dl. Croitoru, primul-ministru desemnat de Traian Băsescu, un om de probitate extremă, va veni în Parlament săptămâna viitoare cu o echipă de specialişti fără nici un om politic”.

Stupefacţia creşte odată cu enunţarea portofoliilor şi a ocupanţilor acestora. În contrast evident cu starea deplorabilă atât din punct de  vedere economic, cât şi financiar a României de azi, creionată de numeroase ori în intervenţiile publice ale lui Lucian Croitoru, la Economie este reconfirmat Videanu, iar la Finanţe, Pogea. Ce s-a întâmplat cu expertul finanţist, desemnat Prim Ministru, de la mercerie până la atelierul de croitorie guvernamentală probabil că doar Meşter Faur ştie.

În încheiere, dacă rigurosul şi probul expert finanţist Lucian Croitoru are o susţinere necondiţionată pentru un guvern serios, de ce anunţaţii tehnocraţi, nu mai puţin riguroşi şi probi, precum Valentin Lazea, Lucian Albu, Gheorghe Oprescu, Laurian Lungu şi Aurel Dochia, au refuzat oferta de a participa la un asemenea Executiv?

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s