Populismele anti-populiste

QPopulismul, în cea mai largă accepţie a sa, este descris ca fiind o cale nedefinită şi inconsecventă pentru a desemna apelul către „popor”, demogogie şi/sau politici de tipul catch-all. Daniele Albertazzi şi Duncan McDonnell, în cartea lor Populismul secolului XXI” (Twenty-First Century Populism: The Spectre of Western European Democracy, New York and London: Palgrave Macmillan, 2008, p. 3), definesc populismul ca pe „o ideologie care adună laolaltă un grup de indivizi, presupus omogen şi virtuos, împotriva unor anumite elite şi a unor ceilalţi periculoşi şi care sunt împreună zugrăviţi ca împiedicând sau încercând să priveze poporul suveran de vocea, identitatea, prosperitatea, valorile şi drepturile sale”. Marea majoritate a teoreticienilor din ştiinţele politice consideră că populismul induce în procesul politic iraţionalitate şi instabilitate.

Printre metodele utilizate de populism regăsim apelul frecvent la referendumuri, apelul la coaliţii de uniune naţionale transideologice. Istoria nu foarte îndepărtată a consemnat cum mişcările populiste concentrate pe ideile de conspiraţionism şi „ţapi ispăşitori” au reprezentat sâmburii fascismului. De asemenea, populismul a fost puternic implantat în politica Americii de Sud unde practicienii populismului s-au adaptat frecvent stării de spirit şi a dispoziţiei de moment a populaţiei, pendulând de la stânga la dreapta spectrului ideologic de mai multe ori de-a lungul vieţii lor politice.

Populiştii sunt candidaţi de succes mai ales în ţări cu probleme economice şi sociale nerezolvate, cu democraţii fragile, şi în special prin apelul la „sărăcime” şi la „emoţionalitatea patriotardă”, asezonat cu promisiuni de genul reducerii preţurilor la alimente, lansării programelor imobiliare pentru defavorizaţi, creării de locuri de muncă, implementării serviciilor sociale de bază şi redistribuirii echitabile a veniturilor. Arareori însă asemenea promisiuni nesustenabile din punct de vedere economic şi financiar, dar şi din incompetenţă managerială, sunt lăsate baltă, ori aruncate în cârca guvernării anterioare. Ce dovadă mai concludentă decât furibunda campanie pentru majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice din toamna anului trecut şi din care nu au câştigat decât electoral agenţii promisiunilor populiste?

Articolul care m-a provocat a apărut azi pe site-ul Ziare.com şi e semnat de Ioana Ene. Ca de obicei, dumneaei le amestecă bine, pe-ndelete, însă stropeşte şi mult pe lângă oală.

În descrierea sa despre „avalanşa populismelor prezidenţiale” corceşte „acoperirea de la buget a ratelor la bancă ale şomerilor timp de 12 luni şi medicamente gratuite trimise prin poştă pensionarilor” din făgăduielile lipsite de cel mai elementar bun simţ, ori măcar de simţ comun, făcute de Mircea Geoană, cu un program politic liberal care cuprinde reducerea de taxe şi impozite (aşa cum procedează cam toate statele europene serioase în aceste momente de criză economică, tocmai pentru a lăsa banii să circule pe piaţă), politică ce i-a contrazis pe scepticii din mandatul guvernului Tăriceanu în ceea ce privea colectarea banilor la buget. Cât despre vizita lui Crin Antonescu la Patriarhul Daniel, de când liberalismul este ateu, doamna Ene? Poate de când pseudo-ideologul de serviciu al PD, Cristian Preda, consideră PNL ca fiind un partid de stânga,  spre deosebire de puiuţul creştin-democrat cu trandafir ieşit din FSN?

Despre Traian Băsescu, în acest context, numai de bine, dar cu o uşoară notă amical dojenitoare, absolut imparţială.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s