Nu vreau pace, vreau război

Robin_Hood_and_Little_John,_by_Louis_Rhead_1912Vreau să asigur dialogul, împărtăşirea de valori şi idealuri precum şi construirea încrederii! ne spune Traian Băsescu. Dialogul cu cine? Încrederea în cine? Dacă ele erau posibile şi până acum de ce nu le-a promovat?” Aşa încheie Ioana Ene un editorial de pe Ziare.com. intitulat „Marile întrebări pentru Traian Băsescu”.

Oare de ce, din articolul scris bine, concret, am ales doar această frază? Pentru că acelaşi Traian Băsescu afirma ieri, 27 octombrie, la GDS, următoarele: „Mă pot împăca în noaptea asta cu clasa politică, dar nu vreau.” Bineînţeles că are şi argumente în favoarea unei asemenea opţiuni în conformitate cu „dialogul, împărtăşirea de valori şi idealuri precum şi construirea încrederii”, numai că dialogul îl poartă cu cine nu-l contrazice şi nu-i pune la îndoială buna credinţă, împărtăşeşte acele valori şi idealuri care şi când îi sunt folositoare şi construieşte încrederea cu cei sensibili la cântecu-i de sirenă sau loiali întru slugărnicie.

Argumentul „mi-e uşor să mă împac, dar nu îmi cereţi acest lucru că nu fac cu o majoritate antireformistă” nu este de fapt argument, ci justificarea unor proceduri ce forţează, în numele reformismului, derapaje de la demersul logic şi în spiritul Constituţiei (cu lacunele ei de rigurozitate) în ceea ce priveşte recunoaşterea unei majorităţi, transparente chiar, aşa cum solicita de-a lungul guvernării Tăriceanu 2.

În mentalul său, împăcarea echivalează cu o cedare deşi, în cazaniile politice expuse la GDS, susţine acel compromis care nu compromite, adică cel al conlucrării, dialogului şi negocierii în litera şi spiritul regulilor jocului democratic. Şi cum, zice-se, cu cedarea e o problemă, mai ales când trebuie trecută o punte, politica românească este ca o confruntare între Robin Hood şi Little John.

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s