Bătaia de joc a preşedintelui jucător

e1ajcnExigenţele coaliţiei majoritare în Parlament, acelea cărora cică preşedintele Traian Băsescu a vrut să le răspundă, erau de a avea un Prim Ministru echidistant faţă de partidele şi formaţiunile politice componente: PSD, PNL, UDMR şi Grupul minorităţilor naţionale reprezentate parlamentar. Asta nu includea un nou guvern minoritar PD, după capriciile prezidenţiale.

Prin nominalizarea lui Liviu Negoiţă, preşedinte al PD Bucureşti şi primar al Sectorului 3 al Capitalei, tocmai acea echidistanţă lipseşte şi denotă interesul politic personal al preşedintelui Traian Băsescu pus deasupra interesului naţional. Pentru că nu altceva arată nominalizarea lui Negoiţă, membru important al PD, partid minoritar în Parlament şi izolat politic în mare măsură, decât forţarea unei noi căderi la învestitură a unui guvern în aproximativ o lună de zile.

Bineînţeles că propaganda de la Cotroceni şi din Modrogan vor anatemiza pe cei ce vor da un vot de neîncredere şi eventualului finalizat guvern Negoiţă, dar trebuie înţeles un lucru: ori respectăm spiritul unei democraţii funcţionale, ori îi recunoaştem à rebours lui Ion Iliescu conceptul de democraţie originală cu un despot luminat în fruntea ţării, un regim pseudo-democratic, abuziv, demagogic şi neresponsabilizabil datorită opacităţii actului de guvernare.

Afirmaţia preşedintelui că exigenţele coaliţiei majoritare care „s-au aplicat în cazul primarului Sibiului, Klaus Johannis, şi anume un bun gospodar care a primit 80% din voturile cetăţenilor, se aplică şi în cazul primarului Sectorului 3” este pur şi simplu o bătaie de joc nu la adresa coaliţiei, ci a oricărui cetăţean responsabil şi cu un simţ democratic intact. O bătaie de joc la adresa întregii naţiuni care aşteaptă, probabil, de 5 ani, încheierea unui conflict iraţional şi artificial argumentat.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s