La bêtise sans frontières

Look into my eyes, look into my eyes, the eyes, the eyes, not around the eyes, don’t look around my eyes, look into my eyes, you’re under. I have not been taking your underwear home, putting it on in my bedroom and then parading up and down in front of the mirror going… ‘Oh, oh, oh, oh’. Three, two, one… You’re back in the room.[1]

În „Mica Românie” asta nu e comedie, nici comédie. Este treabă serioasă domnilor şi doamnelor. Atât de serioasă încât presa, cum era şi de aşteptat, dar şi oameni în toată firea, cum n-ar fi fost de aşteptat, au răscolit în aşa hal inconştientul popular de nu mai ştii dacă scoarţa cerebrală mai există cu adevărat în capetele unora sau este doar smalţul pictat al unei oale cu imortele.

Ideea este că românul ahtiat după notorietate este în stare să propună şi chiar să pună în aplicare orice aberaţie. În acelaşi timp, românul de care vorbesc nu cunoaşte decât victoria, iar eventuala înfrângere în nişte clasificări cărora el nu le recunoaşte valabilitatea este lucrătura fie a ocultei mondiale, fie a ocultelor băştinaşe aflate cumva sub influenţa surorii mai mari.

Nu vorbim aici doar despre ce seminţe tulbură mintea bănuită sub dovleacul de Dăbuleni al lui Mircea Geoană, ci şi despre cele ale piţifelnicului Prigoană – un înfrânt victorios – şi a celor care le cântă amândurora în struna smintelii.

Prostia nu are nevoie de viză pentru că nu are nici paşaport. Şi n-are paşaport pentru că nu are nici naţionalitate. Odată cu prostia, visul de aur al utopicilor s-a împlinit: prostia este globală.


[1] Personajul Kenny Craig, hipnotizator,  interpretat în serialul „Little Britain”, produs de BBC, de Matt Lucas.

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în De prin lume adunate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s