Democraţia de partid

Am mai scris (aici) despre modul cum este organizat un partid politic şi despre faptul că democraţia sa internă acţionează doar până în momentul în care s-a luat o decizie într-un for de conducere statutar. Din acel moment, deciziile luate de partid prin liderii săi devin literă de lege şi se execută întocmai.

Nu trebuie neglijat însă următorul aspect: partidele sunt de fapt organizaţii ale căror lideri sunt nevoiţi să se preocupe nu doar de câştigarea unor confruntări externe, ci şi – dacă nu în primul rând – de menţinerea controlului în propriul partid.

Liderii, în încercarea lor de a păstra partidele ca organizaţii viabile pe scena politică, vor reduce adeseori consistenţa ideologică a partidelor pentru a ocupa o cât mai favorabilă poziţie la centrul unei axe ideologice stâanga-dreapta, acolo unde se concentrează majoritatea partidelor în căutarea unui cât mai substanţial suport electoral. Această manifestare duce, invariabil, către apariţia unor disensiuni intra-partid, între pragmatici, tradiţionalişti şi oportunişti, fie pe baze ideologice, fie pe baze organizatorice, dar şi la mutaţii ale propriului electorat.

Există două situaţii normale prin care se poate răspunde la asemenea pendulări şi la eventualele insatisfacţii: pot părăsi organizaţia sau să-şi facă vocea auzită în tentativa de a readuce partidul pe linia tradiţională.

Trebuie să facem totuşi o distincţie între mişcările unui partid către centru axei stânga-dreapta şi declinul ideologic caracteristic platformei sale politice. Dacă adoptăm concepţia uzuală a ideologiei ca fiind un set de propuneri politice interrelaţionate şi consecvente logic, putem recunoaşte posibilitatea ca mişcarea partidului spre centru nu va implica în mod necesar un declin ideologic. Un partid politic poate avea o ideologie moderată (de mijloc) şi cu toate acestea să fie mai ferm ideologic decât cele poziţionate spre extremele axei stânga-dreapta.

Aceste replieri ideologice către centru exacerbează conflictualitatea inter-partide, în principal cauzată de aglomerarea lor pe acelaşi tipar al electoratului. It’s take two for a relationship, three is a crowd.

Principalii actori sunt, atunci când vorbim despre democraţia internă a unui partid, liderii şi activiştii. Liderii partidului sunt acei câţiva care se află în poziţia de a determina poziţia politică oficială a respectivului partid. Regulile de funcţionare a unui partid variază dependent de organismele decizionale interne, dar în mod special dependent de deciziile conferinţelor naţionale sau ale congreselor. Activiştii sunt îndeosebi cei ce-şi plătesc cotizaţia, participă la activităţi sectoriale şi votează în conferinţe şi congrese. Pe aceştia nu-i motivează doar dorinţa de a face parte din ceva în care cred, ci şi apropierea de recompensele politice sau non-politice aflate sub ochii lor. Schema raporturilor dintre lideri şi activişti este următoarea:

  1. Liderii partidului acţionează de o asemenea manieră încât să minimizeze decepţiile şi aversiunile printre membrii de partid;
  2. Activiştii acţionează în direcţia maximizării avantajelor nete ce le vin dinspre partid.

Democraţia internă a unui partid politic reprezintă o gamă largă de metode privind includerea membrilor de partid în procesele interne de deliberări şi de luare a deciziilor. Ceea ce sugerează însă numeroşi comentatori, că democraţia internă a unui partid ar trebui să fie un fel de şezătoare cu public, de happening politic la casa de cultură a urbei reprezintă un apogeu al inculturii şi incompetenţei. Dar şi o cale perversă de a dezabuza orice discuţie serioasă şi de a submina credibilitatea adversarului politic.

Anunțuri

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s