Mai uşor cu vorba pe scări

De orice fel ar fi competiţia politică – alegeri naţionale, europene sau pur şi simplu interne ale partidelor, declaraţiile sunt însoţite de fum, foc şi hărmălaie. Competitorii, ca pe tot mapamondul de altfel, încearcă să-şi snopească rivalii mai întâi din vârful buzelor. În special pentru că în această dispută, fiecare dintre ei trebuie să-şi uimească auditoriul fie cu neţărmurita-i chibzuinţă, fie cu nechibzuinţa celuilalt.

Nu altfel stau lucururile în perioada premergătoare congresului PNL din 5-7 martie a.c. Şi cum un partid politic de locul trei are atât probleme cu paraponul propriilor membri treziţi în Opoziţie, cât şi cu electoratul până mai ieri fidel, argumentele pro şi contra unuia dintre candidaţi se ajustează după interesele personale şi expectanţa împlinirii acestora.

Pe-acest drum tropăie veşnicul candidat Viorel Cataramă, dar şi liderul în funcţie Crin Antonescu.

Într-una din declaraţiile sale (Mediafax, 2 feb. 2010), Cataramă spunea următoarele:  În esenţă, eu susţin intrarea la guvernare alături de PDL . În acest monent este vorba de soarta PNL, de existenţa lui pe scena politică. Eu consider că dacă nu intră la guvernare alături de PDL cele două partide mari vor schimba Legea electorală şi vor scoate PNL de pe scena politică din Parlament.” Într-o alta (Adevărul, 11 feb. 2010) , în care reitera cele spuse şi până acum, de când ameninţă cu a sa candidatură, afirma aşa: „Am făcut un sondaj în partid şi 62% din reprezentanţii PNL vor intrarea la guvernare. La congres nu va fi o alegere între doi oameni, ci între două direcţii: guvernare sau opoziţie.”

Cataramă ne răneşte cu cel puţin trei grave erori de judecată: (1) intrarea la guvernare alături de PD nu garantează în nici un fel că Legea Electorală va avantaja PNL sau orice alt partid de la locul trei în jos şi nici că nu se vor repeta înghiontelile din guvernarea Tăriceanu; (2) dacă – şi am îndoieli – Viorel Cataramă chiar a făcut un sondaj şi 62% vor la guvernare, nu înseamnă că vor în această guvernare (şi ce ne facem cu ceilalţi 38%, ei nu vor nicidecum la guvernare?); (3) opţiunile unui partid nu se rezumă la problematica „guvernare sau opoziţie”, ci şi la cele de tipul de ce, când şi mai ales cum intri la guvernare sau cum acţionezi din opoziţie astfel încât să poţi garanta existenţa partidului pe mai departe.

Pe de altă parte, Crin Antonescu şi-a radicalizat iarăşi discursul astfel:  „Din punct de vedere strategic, trebuie spus foarte clar: ori noi, ori ei. Adrian Năstase, în 2003, a vrut să desfiinţeze PD pe cale administrativă, folosind uneltele puterii. Şi am protestat atunci pentru că nu era democratic. Eu doresc să desfiinţez PD pe cale politică şi democratică, nu administrativă. Ţara asta trebuie să rămână cu două partide mari, unul de dreapta, PNL, al doilea partid de stânga, care e probabil PSD, nu mă interesează, dar pe dreapta asta e strategia, pe asta o propun, pe asta o asum.”

Crin Antonescu face la rându-i câteva erori de judecată: (1) chiar dacă ideea PD este de a desfiinţa PNL[1], aşa cum a mai încercat prin grupul Valeriu Stoica (PLD), să traduci datoria unui partid prin intenţia de suprimare de pe scena politică a adversarului este nu doar nedemocratic, dar şi contraproductiv; (2) să intri în jocul sistemului bipartidist cu un sistem electoral uninominal pur, care ar reduce reprezentativitatea la nivel naţional, dar şi să ignori riscul propriei tale extincţii politice este semne de infantilitate.

Cel puţin la nivelul declaraţiilor din acest moment, nu se văd semnele vreunei autentice maturităţi politice, ci mai degrabă o nelinişte exasperată.


[1] Cristian Preda, blog: “În primul rând, renunţarea la numele “liberal” (n.a. din numele PDL) ar lăsa liber un culoar pentru PNL… Dacă vrem să acoperim întreaga dreaptă, atunci trebuie să ne asumăm valorile liberale sub acest nume, nu sub un altul…  Pentru că PNL a falsificat dreapta în numele unei revendicări mitologice de la tradiția pre-comunistă..”

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s