Sănătatea politicianului român şi limba oficială

Eckstein-Kovács Péter, consilier prezidenţial: „Ceea ce văd din întâlnirile mele în diverse ocazii cu dl. Preşedinte este că abia pot ţine pasul cu el, aleargă, e iute. Eu sunt cu limba scoasă, iar el e deja la a 3-a întâlnire.”

„Nu am nici o problemă, sunt mai sănătos ca toţi patronii voştri. Ştiu că de trei luni se tot chinuie să spună că preşedintele este bolnav sau că face partid rupând oameni din PSD. Sunt mai sănătos şi la minte şi la corp decât patronii voştri la un loc, iar în ceea ce priveşte politica sunt mai corect decât cei care zic că eu fac partide”, supralicitează Traian Băsescu. Că bine zice Ioana Ene pe Ziare.com: „Ce căutau mogulii şi sănătatea lor în această poveste? Ce căutau regrupările de pe scena politică?”

La rândul lui, Valeriu Turcan, acest purtător de tăcere al Administraţiei Prezidenţiale, se ia la trântă cu blogul lui Şuţu. Aţi dormit bine, domnu’ Turcan? La aşa cap, aşa căciulă. Bine trasă pe ochi.

Ceea ce ştiu fără ezitări este că politicianul român, de ambe sexe şi de toate culorile şi nuanţele cu care se joacă, suferă de megalomanie, de un sindrom ce s-ar traduce – mai licenţios, şi-mi cer scuze – prin expresia din sudul Banatului, „cine mi-s, futu-mă-n cur”, simbol al îngâmfării şi aroganţei paroxistice.

Dar mai suferă, în mod frapant, şi de un servilism ce pare doar, la prima vedere, că intră în contradicţie cu furlandiseala anterior pomenită. Limba scoasă de Eckstein-Kovács arată papilele gustative ale politicianului nostru în toată splendoarea lor.

De fapt, politicianul român, exersat în 20 de ani cu mercantilismul aducător de privilegii personale, este atât un Hopa-Mitică, cât şi un Ianus de talent, o disociere a personalităţii pendulând în zona gri dintre normal şi anormal.

Traiască Conu’ Caragiale! Că toţi suntem, mai mult sau mai puţin, născuţi în Haimanale.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s