Opoziţia a despicat apele. Puterea coboară perdelele de fum.

Ambele congrese din ultimele săptămâni au limpezit într-o mare măsură structura lor internă şi strategiile de raportare la formaţiunile politice aflate la guvernare. Atât PSD, cât şi PNL şi-au ales câte un lider intransigent – cel puţin la prima impresie – şi deja antipatic unei semnificative părţi a presei, cea care agreează pulpanele puterii, dar mai ales transfugilor de toate culorile. Am ales două exemple ce mi se par edificatoare.

Despre Victor Ponta scrie Traian Ungureanu: Avantajele aduse Ponta sînt în totalitate elemente de imagine. Ponta vorbeşte bine, e un interolcutor redutabil în disputele unu la unu, e extrem de ofensiv şi domină discuţia cu o impertinenţă robustă. În sfîrşit, fiind copil de platou, crescut prin televiziuni, Ponta are o presă foarte bună. Însă avantajul de imagine al lui Ponta are doi inamici imediaţi. Mai întîi, propria imaturitate. Ponta a explodat frecvent în declaraţii care dovedesc legături cu practica şi filozofia de cartier (bătaia promisă lui Emil Boc sau analiza comparativă din care PSD a ieşit deficitar la furt). În al doilea rînd, Ponta e triumful intermediarilor: odată cu el, începe relansarea internă a lui Adrian Năstase iar datoriile către Miron Mitrea, Adrian Severin şi Liviu Dragnea sînt considerabile. Ponta e condiţionat din start, ceea ce nu e neapărat o situaţie nobişnuită pentru un lider nou. Problema lui Ponta e tocmai baza de putere: reţeaua îşi domină produsul. Ponta n-are nici un atu în faţa celor ce l-au promovat iar asta înseamnă, mai departe, că noul Preşedinte PSD nu va reuşi şi, probabil, nici nu va îndrăzni să se impună în partid.”

Despre Crin Antonescu scrie Cristian Preda: „Deşi nu a reuşit să producă surpriza şi să devină primul candidat PNL care intră în turul al doilea al unei curse prezidenţiale, Crin Antonescu a fost confirmat în funcţia de şef al peneliştilor. La PSD, delegaţii reuniţi în Congres fuseseră mult mai puţin indulgenţi, debarcându-l pe Mircea Geoană, deşi acesta a intrat în turul al doilea şi a pierdut apoi la doar câteva zeci de mii de voturi competiţia pentru Cotroceni. Indulgenţa peneliştilor e răsplata lor pentru ura pe care Antonescu o revarsă în spaţiul public. Ura l-a atins până şi pe Ludovic Orban, unul dintre cei care au brevetat-o, întru distrugerea coaliţiei de dreapta formate în 2004. De fapt, atâta vreme cât PDL şi PNL nu vor colabora, câştigător va fi PSD. Marele învingător al congresului PNL este, de fapt, Victor Ponta.”

Pentru aceştia singura speranţă de mai bine se află în ograda lor, este icoana la care se închină, este interesul ce le guvernează afectele şi emfaza argumentativă ce le însoţeşte. Sunt oameni care acuză ura, deşi aceasta-i mână de la spate. Sunt oameni care nu-şi văd pasul de cât de lung li-e nasul. Dar mai ales sunt oameni ce detestă umoral conceptul de opoziţie.

Anunțuri

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Opoziţia a despicat apele. Puterea coboară perdelele de fum.

 1. rasfatzika zice:

  Lucrurile sunt privite unilateral. Atat despre Antonescu, cat si despre Ponta, vorbesc doi pedelisti. Asa ca formularea unui pdv despre ei 2, din prisma unor portocalii, este o eroare. Si o manipulare – pentru creduli – de cea mai joasa speta. Ascultarea tuturor partilor poate – zic poate sa creeze, si nu creeaza- o imagine cat mai apropiata de adevar. Dar, asta e…
  P.S. Corect este „piuneza”, nu PIONEZA!!!http://dexonline.ro/definitie/piunez%C4%83

  • sneezyq zice:

   Stimată Răsfătzika
   1. Deoarece loviturile trimise către cei doi proaspeţi preşedinţi de partide au venit dintr-o singură zonă a scenei politice şi deoarece intelectualismul ce zguduie arealul respectiv face mare caz de „ura încrâncenată” ce trebuie să dispară din politica românească, dar şi de „compromisul util” ce-ar trebui să-i mâne pe politicieni în luptă, i-am ales pe cei mai reprezentativi „deontologi”. Ar mai fi şi alţii pe acelaşi tipar.
   2. Pioneza este o variantă a substantivului piuneză recunoscută de DEX. Dacă întâlneşti alte probleme legate de limba română ce-o folosesc, te rog să mă atenţionezi.

   Oricum, îţi mulţumesc pentru comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s