Simulacrul bine controlat

Pentru cine nu îşi mai face iluzii, societatea românească este iremediabil bolnavă. Nu doar la cap, de unde începe peştele să pută, ci până la vertebrele de care fug şi mâţele vagaboande. Tehnicilor ATI (Anestezie – Terapie Intensivă) şi SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare) importate din societăţi cu politici preventive şi cu grijă faţă de cel de-aproape, chiar când acesta este iresponsabil, noi le opunem cel mai des anestezia generală, serviciul şi contraserviciul şi urgenţa demagogică.

Prin anestezie nu am făcut altceva decât să adormim mecanismele autoreglatoare ale societăţii, fără a ne apleca asupra sănătăţii organelor interne care fac să funcţioneze normal întreg trupul. Cuvântul de ordine este supravieţuirea în condiţii vitrege, de front, uneori aceasta numindu-se simandicos solidaritate, în numele celui abandonat între spitale.

Terapiei Intensive recomandate de forurile internaţionale dispuse a ne ajuta de 20 de ani încoace noi i-am opus democraţia originală, despotismul luminat, urmând meandrele concretului, deşi sinergia faptelor arăta în toată dezgustătoarea goliciune cum ridicam cu o migală drăcească, intensiv, schelele iremediabilului, indiferent cine s-a aflat vremelnic la guvernare.

Am reanimat sechelele politizării Justiţiei, am reanimat traficul de influenţă şi corupţia controlate prin celule de partid, am reanimat dispreţul faţă de cel neputernic, am reanimat dogma ideologică, demagogia „tribunardă” şi populismul de ambe sexe.

Mobilităţii unei societăţi în evoluţie i-am opus imobilitatea disoluţiei tuturor valorilor şi principiilor ce ne-au căzut în mână, iar descarcerării de un trecut imund, imoral şi pervers i-am opus încarcerarea într-un simulacru, locuind în butaforie, aplaudând sau huiduind scenariile unor reality show-uri, muncind azi pentru a dărâma mâine, perseverând mai mult sau mai puţin inconştient în dictonul noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc.

Ceea ce în aparenţă numim guvernare este de fapt o gestionare administrativă a privilegiilor, atât la nivel central cât şi la cel local, de către ologarhii transpartinice, o partitocraţie după toate canoanele ştiinţelor politice care explică şi uşurinţa cu care migraţia politică de la un partid la altul nu schimbă nimic, lejeritatea cu care Justiţia condamnă necondamnabilul şi absolvă culpabilul, superficialitatea cu care minciuna repetată de suficiente ori devine adevăr.

Şi astfel perpetuăm simulacrul în care, totuşi, ne complacem.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Simulacrul bine controlat

 1. Marius zice:

  „Pe scurt, un partid este o organizaţie privată – de interes public, dar privată, care are un statut special într-o anumită privinţă.” Asa le zice unu’ Doc.Asa ca particolerii, asociatii, de, se pot plimba cat poftesc. Nu vad nimic detestabil sau condamnabil in gestul celui care pleaca spre zari mai bune. Tu ii zici migratie politica, io ii spun mobilitate sociala si circulatia particolerilor in privatele lor.
  Marius Tudor

  • sneezyq zice:

   Până şi un „Doc” se mai „maladeşte” din când în când, prin părţile esenţiale. Doar avem exemple precum Papa Doc Duvalier sau John Henry „Doc” Holliday.
   Am citit articolul de pe Hotnews al semnatarului Doc şi am înţeles că în cazul în care un partid nu ajunge la guvernare nu mai are nici o legătură cu statul.
   Aşa că, ia s-o mai dăm naibii de opoziţie democratică, de control parlamentar, de ofertă alternativă, de democraţie, mai la urma urmei.
   Just, a zis tovarăşul de la partid!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s