Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate

„Noi siam venuti al loco ov’ i’ t’ho detto che tu vedrai le genti dolorose c’hanno perduto il ben de l’intelletto.” În traducere liberă (sic!): „Iată-ne ajunşi în locul şi clipa în care ţi-am spus că ţi se vor arăta, în lumina crudului prezent, mizerabilii ce şi-au pierdut uzul raţiunii.” Dante, Divina Comedie, Infernul, Cântul III, 16-18

Multe aniversări şi sărbători au trecut, şi multe cadouri frumos ambalate ne-au fost strecurate în ciorăpiori, cizmuliţe, coborâte pe horn, pitulate prin iarba curţii, printre ouă roşii, de când cea mai pentru români guvernare din câte ar fi fost să se fi putut a fi ne-a preafericit cu veşnică aşteptare.

Şi au venit, unul după celălalt, momentele în care am desfăcut, înfriguraţi, ambalajele frumos colorate şi grijuliu legate cu funde şi panglici asortate pe care scria fie „Gândim altfel”, fie „România pe mâini bune”, fie „România pe mâini sigure”, fie „Cu mâinile curate”, fie Cineva (subiectul variază în funcţie de candidat) ţine cu tine”. Iar înăuntru, puzderie de priorităţi zero, reforme, programe de dezvoltare, proiecte de investiţii, scheme de restructurare, totul în scopul de a „promova un set coerent de politici macroeconomice şi măsuri de ajustare, corelate cu politica monetară, care să asigure o creştere economică sustenabilă, menţinerea atractivităţii investiţionale a României, precum şi o evoluţie favorabilă a mediului de afaceri, a pieţei muncii şi a nivelului de trai”.

Apoi, pentru cei care au votat „româneşte”, Moş Crăciun şi Iepuraşul le-au adus şi câteva fructe mălăieţe, bune pe nemestecate, cum ar fi revizuirea Constituţiei după chipul şi asemănarea noastră, demiterea funcţionarilor până rămân ai noştri, reducerea salariilor şi pensiilor nesimţite ale celorlaţi.

Bunăstarea, justiţia şi sănătatea ce ne-au fost îndopate cu coada lingurii pe gât ne-a lăsat, pur şi simplu, perplecşi. Şi cum dileme nu mai avem, din această pricopsită perplexitate nu mai putem ieşi.

Oare nu orice poveste de adormit copiii are şi un sfârşit?

Treziţi noi din somnul indus electoral, unii mai târziu, unii mai devreme că mai au – nu se ştie până când – un loc de muncă, alţii că s-au hotărât că e vremea să se spele pe ochi, am realizat că nu am realizat nimic din toate cele de mai sus şi asta a durat, deocamdată, un an şi jumătate de altfel, bine, sigur şi curat.

Acte normative duium, dar majoritatea vizând Departamentul Cosmetic al Guvernului României, departament pe care nu-l veţi găsi în organigrama Cabinetului, dar care beneficiază de un buget nelimitat pentru implementarea „visului de aur al românilor de stânga-centru-dreapta, socialo-liberalo-creştin-democraţi, reformatoro-conservatori, propăşirii neamurilor de toate gradele, înaintării spre progresul naţional independent, spre înalte culmi de autoglorificare şi înnoire a supremaţiei în stat”.

Căpuşele instituţionale, cum ar fi Curtea Constituţională de exemplu, care trântesc aberaţiile legislative al Guvernului României Pitoreşti, şi „care umblă cu ştremeleagul învârtoşat pe la fătăciunea sa, fi-vor aspru pedepsite prin tăierea scârbavnicului mădular”.

Cât despre investiţiile care să relanseze economia, să revigoreze piaţa muncii, să traducă în realitate corecta răsplată pentru munca pestată, aşteptăm pe prispă, lamentând din frunzele tăiate la câini, lumina care vine din Apus.

Cine-a zis că speranţa moare ultima? Pe el, fraţilor, pe mama lui!

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Lasciate ogne speranza, voi ch’intrate

  1. Cadouri zice:

    Citind despre cadouri mi-am amintit de site-ul de unde mi-a cumparat iubitul meu un ursulet de plus ieftin 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s