Aberatio ictus*

Poate doar „albinele lucrătoare” din PD, alea care luptă din răsputeri să asigure supravieţuirea „stupului”, în care matca se ascunde în botcă[1], iar trântorii se prefac a fi veşnici şi indispensabili, mai cred în infailibilitatea „activului de partid şi de stat” hărăzit printr-un funest joc al sorţilor trase din urne să ne diriguiască viaţa de zi cu zi. Şi lucrează pe forumuri, prin redacţii şi prin platourile televiziunilor cu o înverşunare invers proporţională cu beneficiile aduse de actuala guvernare.

Ei bine (dacă bine ar fi cuvântul potrivit), Emil Boc, această matcă a unui stup bolnav, a ieşit în cele din urmă din botca-i de cleştar şi ne-a pricopsit iarăşi cu elucubraţiile sale pseudo-constituţionale într-o încercare penibilă de a justifica nejustificabilul, de a împodobi cu funda solidarităţii, ca pe un cadou aniversar, incapacitatea crasă de a guverna soarta cetăţenilor acestui tărâm al nefericirii perpetue.

Nu ne spune dumnealui cam ce a făcut de creşterea economică promisă atât în 2008, cât şi în 2009 s-a dovedit a fi doar o rostogolire a bolovanului pe care s-a transpirat din greu înapoi la poale, în vreme ce Sisif s-a aşezat ciuci privind pierit la ceea ce s-ar numi curba sa de sacrificiu. În schimb ne spune, printre buzele subţirite arogant, într-un  vălmăşag de cuvinte mitraliate de nu mai ştii când se termină unul şi începe celălalt şi pe unde s-a rătăcit punctuaţia (deh, profesor universitar!), că reducerile veniturilor cetăţenilor – care erau românii cei buni doar la urna de vot – sunt legitimabile prin utilizarea articolului 53 din Constituţie. Adică restrângerea unor drepturi şi libertăţi.

ARTICOLUL 53: Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi

(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

Oricine este cât de cât alfabetizat şi nu are orbul găinilor îşi dă seama din alineatul 1 că prevederile Constituţiei nu se aplică la situaţia cu care societatea românească se confruntă în prezent. Să explic!

Emil Boc, omuleţul politic pe cârca căruia s-au epuizat toate epitetele posibile, justifică apelul la respectivul articol constituţional în numele securităţii naţionale şi ordinii publice. Poate ar fi fost mai cinstit, aşa cum mulţi pravoslavnici democraţi îl consideră, să recunoască un motiv mult mai la îndemână în articolul cu pricina: dezastru sau sinistru (DEX: Dezastru care aduce după sine mari pierderi materiale). Dar să revenim la ale noastre.

Pentru cine nu este familiarizat cu termenul securitate naţională, ce poate fi regăsit în Strategia de Securitate Naţională (2007), semnifică, prin chiar cuvintele lui Traian Băsescu, următoarele:

„Ca factor cumulativ şi de convergenţă transpartinică, securitatea naţională urmăreşte să asigure starea de normalitate democratică la care aspiră societatea – cetăţenii, comunităţile şi statul – pe baza eforturilor ce vizează deplina instaurare a legalităţii, făurirea prosperităţii economice, echilibrul social şi stabilitatea politică. Securitatea naţională se realizează în cadrul ordinii democratice prin: exercitarea deplină a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti; asumarea conştientă a respon-sabilităţilor; perfecţionarea capacităţii de decizie şi de acţiune a statului; afirmarea României ca membru activ al comunităţii internaţionale. Ea se adresează cetăţenilor români şi, în egală măsură, tuturor celor care, în exercitarea dreptului la liberă circulaţie şi iniţiativă, trăiesc, muncesc sau se află temporar în România… Strategia are ca scop atât prevenirea şi contracararea pericolelor generate de mediul internaţional, cât şi garantarea stării de securitate internă, în ansamblul său, a siguranţei personale şi securităţii comunităţilor. Strategia vizează, totodată, securitatea energetică şi alimentară, securitatea transporturilor şi a infrastructurii, securitatea sănătăţii publice, sanitară, ecologică şi culturală, securitatea financiară, informatică şi informaţională.”

Acum, în numele cărei securităţi naţionale ni se reduc „unele drepturi şi libertăţi”?

Iar ordinea publică reprezintă starea de legalitate, de echilibru si de pace, corespunzătoare unui nivel socialmente acceptabil de respectare a normelor legale si de comportament civic, care permite exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale, precum si functionarea structurilor specifice statului de drept. Această definiţie este oficială şi o găsim pe site-ul Jandarmeriei Române.

Recursul la aceste două elemente constituţionale care ar legitima restrângerea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti este nu doar fals, aberant, ci denotă o disperare specifică celui vinovat şi care, în disperarea lui, este dispus la orice metodă de amuţire a nemulţumirii civile generate de inconsistenţa, incompetenţa, denaturarea realităţii şi ipocrizia actualei guvernări.

În atare condiţii, de câţi paşi credeţi că ar mai fi nevoie pentru ca statul român de sub această administraţie să devină unul autoritarist?


* Termen juridic ce semnifică greşeala făptuitorului.

[1] Celulă specială de fagure în care se dezvoltă matca.

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Aberatio ictus*

  1. dr.Iassim zice:

    Stimate Sneezy, nici nu stiam ca aveti blog! Am descoperit asta azi, dintr-o postare a dv pe ziare.com.
    Nu cunosteam versiunea „Ship of fools” a lui John Alexander, vad ca trebuie sa ma reculturalizez…Felicitari pentru eleganta blogului!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s