Albă ca Zăpada, oglinda magică şi mărul otrăvit

Viabilitatea unui nou partid politic nu stă şi nu provine nici din jocul imaginaţiei unor analişti şi comentatori, nici dinn degetele ocultaţilor consultanţi, ci din revigorarea a ceea ce politologii numesc participarea politică a cetăţenilor. Cu atât mai puţin ar putea sta sau proveni din şiretlicuri precum PLD sau UNPR.

A existat însă un partid care s-a format de capul lui, nu din sciziuni sau dezertări din alte partide, de care „specialiştii comentatori” în politică se pare că au uitat sa habar nu mai au: Partidul Alianţei Civice, înfiinţat în iulie-august 1991. La acel moment, PAC a fost nevoit datorită apropiatelor prime alegeri locale (februarie 1992) şi juniei sale să se alieze şi a intrat în CDR. Sondajele l-au arătat pe o tendinţă ascendentă nebănuită, fapt ce l-a făcut interesant pentru o mare parte a electoratului românesc şi la alegerile parlamentare din septembrie 1992.

Problema PAC, bine garnisită cu o elită provenită din varii domenii de activitate, a fost aceea care bântuie şi partidele momentului: orgoliile personale şi oligarhizarea. Liderul, criticul literar şi  actual membru corespondent al Academiei Române, Nicoale Manolescu, a reuşit în scurt timp contraperformanţa de a se izola într-un turn de fildeş, înconjurat de o clică de adulatori transformaţi în gardieni ai „şefului”. Liderii locali, vremelnici datorită unor tumultoase serii de schimbări, cauzate de vânători de vrăjitoare securistice şi de satisfacerea unor mai vechi frustrări, acum exhibate dement, se vedeau pe sine aidoma reginei în faţa oglinzii magice: cei mai frumoşi şi mai deştepţi din împărăţie…. complet pe Ziare.com

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s