Exerciţiu de imaginaţie vs. exerciţiu de normalitate

Apar în presă tot felul de exerciţii provocând imaginaţia, dar şi exerciţii care au tendinţa de a înlocui realitatea cu imaginaţia. Dar atenţie: dacă premisele unui exerciţiu presupus logic aparţin domeniului imaginar, şi concluzia va fi imaginară, precum din premise invalide rezultă concluzii invalide. Pe acest calapod au fost însăilate şi bagatelizările la adresa recent promovatei viziuni economice a USL. Ceea ce se poate remarca din diversele intervenţii publicistice nu este atât critica privind gradul de fezabilitate al unei asemenea viziuni, iar unii economişti s-au pronunţat deja, cât deranjul provocat de un asemenea demers şi impardonabilul său atac la Putere. De parcă nu aceleaşi voci clamau deunăzi inexistenţa unui proiect al Opoziţiei.

Închipuiţi-vă că Opoziţia nu s-ar raporta la Putere – reprezentată astăzi de preşedintele Băsescu şi Guvernul Boc – ci la Federaţia Română de Oină! Nu tu hărmălaie, nu tu televizare, şi o blândă linişte şi uitare s-ar aşterne peste „bunăstarea” nerecunoscătorilor români.

Acum închipuiţi-vă că avem un preşedinte care nu decide unde anume să-şi facă treaba şi unde nu organele de cercetare penală! Sau un preşedinte care nu ţine loc de toate instituţiile statului.

Închipuiţi-vă că Opoziţia ar renunţa pur şi simplu la existenţa sa politică, ar renunţa la a configura o alternativă la Putere şi s-ar dedica cu totul admiraţiei faţă de actuala Putere! Câtă graţie şi cata grandoare în acest gest pe care scriitoraşii cei viteji îl vor aprecia la valoarea ce-o ataşează democraţiei pe înţelesul lor.

Acum închipuiţi-vă că Puterea respectă regulile jocului democratic, instituţiile statului, interesele cetăţenilor şi existenţa justificată şi legitimă a Opoziţiei! Adică Puterea este conştientă că într-o democraţie reală, prin fireasca alternanţă la guvernare, şi ea va ajunge Opoziţie la un moment dat.

Închipuiţi-vă că toate erorile şi confuziile actului de guvernare nu este rodul Guvernului, ci al Opoziţiei şi al „anumitei părţi a presei”, cum spunea mai alaltăieri tătucul Iliescu, cu acelaşi aplomb precum cei de azi!  Nu-i aşa că Puterea este o biată victimă ce trebuie plânsă şi răzbunată pentru că nu-i lăsată să guverneze după bunul plac?

Acum închipuiţi-vă că Puterea este atentă sau se corijează ascultând criticile, indiferent de gradul lor de îndreptăţire, încurajând dezbaterea reală a problemelor reale ale ţării şi punând apoi în aplicare concluziile cele mai valabile! Altfel spus, Puterea este conştientă că nu este deţinătoarea reţetei infailibile de salvare naţională şi că impunerea cu de-a sila a propriei viziuni nu exclude existenţa altora, că ceea ce îi aduce ei avantaje nu-i avantajează, conform egalităţii de şanse, şi pe ceilalţi. Şi nu va permite să se întâmple aşa ceva.

Închipuiţi-vă că veţi trăi de acum încolo într-o lume a imaginaţiei în care ceea ce vi se pare a fi vă va fi îndeajuns şi că aceasta este de fapt viaţa!

Apoi închipuiţi-vă ca viaţa reală nu este o linie dreaptă trasată de o instanţă exterioară realităţii în care vă duceţi existenţa şi că instanţa asta este supusă aceloraşi reguli pe care voi sunteţi obligaţi să le respectaţi!

Ambele exerciţii au şi vor avea consecinţe. Voi însă le veţi suporta şi pe unele, si pe altele, în funcţie de alegerea făcută.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s