Justiţia – păpuşa voodoo

Din corul de bocitoare pro sau contra, Justiţia apare ba cosânzeană, ba cotoroanţă, după cum le pică la inimă unora şi altora: cu tronc sau cu belea. Şi unii şi alţii o înţeapă apoi ritualic făcându-i farmece de dragoste şi de legare sau de blestem.

Similitudinea dintre raportul pe Justiţie al UE şi declamaţiile autohtone de ambele părţi ale baricadei se opresc atunci când vorbim de „peştii cei mari”. La plevuşca măruntă care se zbate în aceeaşi băltoacă a justiţiei româneşti nu se gândeşte mai nimeni. Poate doar atunci când o eroare judiciară de proporţii – cum a fost cazul Ţundrea – face rating jurnalistic. Statul însă, care deţine atributul justiţiei, nu-şi asumă în nici un fel răspunderea. A fost oare sancţionat procurorul Diaconescu? Nu, deoarece între timp fapta s-a prescris. Ca atâtea alte fapte.

Înfiinţate cu mare pompă, entităţi ale Justiţiei, DNA şi ANI fac obiectul unor aprecieri pozitive. Dar şi ministrul Elena Udrea are parte de acelaşi tip de aprecieri, fiind considerată cea mai activă figură guvernamentală. Ce legătura este între cele două exemple? Aceea că în ambele specii invocate hiperactivitatea nu se traduce şi în rezultate care să denote claritate şi eficienţă. Avem în schimb o etalare mediatică depăşind pompieristic faptul brut, palpabil.

Oare de ce suspiciunea de politizare în ce le priveşte pe DNA şi ANI?… continuare pe Ziare.com

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s