Codul etic şi fiul faptelor

„Fiecare este fiul faptelor lui.”

Lăudabil misionarismul Monicăi Macovei de a promova un cod etic pentru uzul intern al PDL. După câteva alarme false, după o naştere cu forcepsul, IATĂ-L în sfârşit arătat poporului. „Îngerul Dreptăţii”, cum a numit-o un membru PDL din Biroul Permanent, deranjat dumnealui de atitudinea de superioritate a Monicăi Macovei, poate considera că principiile pe care le-a tot vânturat în declaraţiile sale publice au şansa de a igieniza partidul. Chiar dacă Ioan Oltean a înghiţit până la urmă încă o broască, dacă senatorul Mircea Andrei, care ca „de la un procuror comunist la altul” i-a reproşat că dă importanţă articolelor de presă în conturarea imaginii etice.

Cu mândrie băţoasă, Raluca Turcan, pe blogul personal, îi face chiar opoziţiei în sâc. „PSD şi PNL, cu toata bătălia lor retorică pentru integritate şi împotriva corupţiei, rămân în zona mocirloasă a corupţiei de partid. Teoria spune că partidele se reformează mai mult în opoziţie decât la putere, însă pentru PSD şi PNL constatăm că teoria nu se verifică. Deşi în opoziţie, aceste partide nu sunt interesate în mod real de descurajarea şi eliminarea corupţiei din propriile rânduri, de parcă ar fi compuse din clone ale Albei ca Zăpada”, spune dumneaei. O fi aşa, dacă ne luăm numai după ieşirile publice ale anchetaţilor din opoziţie ce acuză într-un glas manufacturarea de „dosare politice” chiar şi când evidenţele îi contrazic. Dar nu-i mai puţin adevărat că PDL i-au trebuit trei ani de scremeri până ce Monica Macovei şi-a impus codul. Şi în acest timp a făcut la rându-i scut în jurul suspecţilor şi „puşcăriabililor” proprii.

Dar, ca orice demers al PDL, acest Cod Etic mai are nevoie de un lucru esenţial: punerea sa în practică. O spune şi Raluca Turcan: „De aceea gestul PDL (care rămâne să treacă proba aplicării practice) ar trebui să constituie un model pentru PSD şi PNL. Dacă opoziţia îl ignoră, vom şti cu certitudine că îşi doresc să exercite o guvernare la fel de coruptă precum cea din vremea lui Adrian Năstase.” Şi dacă PDL rămâne doar cu teoria pe hârtie, ce vom şti cu certitudine? Că şi PDL îşi doreşte o guvernare la fel de coruptă ca aceea incriminată de Monica Macovei?

Ce şi cum va aplica PDL teoria sa etică, vom trăi şi vom vedea. Până atunci, hai să remarcăm şi „glumiţele” pe care le-a inserat Monica Macovei în textul codului etic.

La articolu 3, Abateri disciplinare, aliniatele 4.1 şi 4.2 spune că se sancţionează „condamnarea penală, indiferent de modul de executare, pentru infracţiune săvârşită cu intenţie…” şi „arestarea preventivă sau trimiterea în judecată pentru infracţiune săvârşită cu intenţie în România sau în orice altă ţară democratică. Cu alte cuvinte, dacă infracţiunea se petrece într-o ţară nedemocratică, totul este în regulă. Bravo, Monica Macovei!

De asemenea, nu se specifică nimic despre retroactivitatea sau neretroactivitatea normelor din acest cod etic. Să înţelegem că nu se aplică prevederile codului decât de mâine încolo, şi doar pentru noii veniţi, iar cei care au călcat pe bec până astăzi sunt curaţi?

Dar cu cei susţinuţi de partid şi care nu sunt membri sau se suspendă pentru a-şi păstra funcţiile, cum va proceda probabil fostul ofiţer de Securitate de la Anvers, Silvian Ionescu, actualul şef al Gărzii de Mediu, ce facem?  Bine, merci!

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s