Marghioliile lui Traian Băsescu

Luni, 14 noiembrie 2011, orele 21. Pe PRO TV, „Pariu cu viaţa”. Pe Acasă TV, „Triumful dragostei”. Pe Kanal D, „Inima nu respectă reguli”. Pe Etno, „Aşa-i hora la români!”. Pe Romantica, „De bună voie şi nesilită de nimeni”. Pe OTV erau unii care dădeau cu DDD în popor. Pe Antena 1, mai conectată la realitate, rula filmul „Misiune pentru preşedinte”, dar în misiune era Chuck Norris. În condiţiile astea cine să se mai uite la TVR1, unde preşedintele Traian Băsescu se alinta între o turturică şi un Turturică? Zău!

Dar ar fi meritat măcar pentru contradictoriul sau ipocrizia, dacă vreţi, în care preşedintele Băsescu s-a aruncat cu capul înainte. Spicuind printre temele diverse ce au fost abordate, să ne oprim la câteva doar.

Moneda unică/euro

1. „România nu poate să fie neserioasă. Avem în acordul de aderare la UE două condiţii: îndeplinirea condiţiilor de aderare la Schengen (şi le-am îndeplinit) şi îndeplinirea criteriilor de intrare în zona euro.”

2. „Realitatea ne-a demonstrat că multe ţări au intrat în zona euro fără să fie pregătite. Economiile lor nu au fost performante şi aici nu există criterii.

3. „România nu este performantă, în totalitatea economică a ei.”

În aceste condiţii, de ce insistă dl. preşedinte Băsescu pe intrarea în zona euro în 2015? „O amânare este mai de dorit, decât o intrare prematură în zona euro. Mulţi analişti consideră că Grecia este un exemplu de intrare prematură. Personal, sunt adeptul amânării atâta timp cât este nevoie, pentru a fi bine pregătit, nu doar cosmetizat, decât o intrare cosmetizată care să creeze probleme românilor ulterior”, spunea de curând Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR şi fost candidat la şefia guvernului.

Creşterea economică

„Am preferat riscul cel mai mic al unui deficit care să nu stimuleze creşterea economică.” Cum se leagă asta cu o economie neperformantă care insistă să intre în zona euro? Ce rost au atunci investiţiile care nu aduc bani înapoi la buget, ci doar risipă? De ce se bate apa-n piuă cu creşterea economică sănătoasă a actualului guvern?

Companiile de stat şi „băieţii deştepţi”

N-aş generaliza că toţi banii au fost furaţi.” Atunci cam care e partea care s-a furat? Sau care e partea care a rămas? Dl. preşedinte Băsescu o scaldă vizibil iritat de insistenţa necuvenită a turturicii.

Pensiile speciale

„Noua lege a pensiilor intră în vigoare la 1 ianuare. Nu cred ca sunt creşteri de 17 la sută la pensiile speciale.” Dl. preşedinte Băsescu, deşi cunoaşte tot ce se întâmplă habar nu are de felul în care arată proiectul de buget înaintat Parlamentului de către Guvernul Boc.

Corupţia în PDL, cazul Apostu

„Nu mă aşteptam la aşa ceva. Informaţii că ceva ar fi în neregulă sunt de vreo 6 luni, premierul ştia.”  De ce nu a mişcat nimic premierul, dacă ştia de 6 luni? Şi de unde ştia dl. Băsescu că premierul ştia, dacă el nu se aştepta la aşa ceva?

Ultimele teme, cum sunt situaţia lui Geoană, reducerea numarului de parlamentari şi unicameralismul sau remanierea guvernamentală pot fi foarte bine lăsate deoparte, deoarece şi Traian Băsescu a trecut peste ele vădit în grabă. Parcă nici el nu era satisfăcut de prestaţia sa.

Pentru conformitate:

http://www.tvr.ro/inregistrari.php?file=DATA-2011-11-14-20-28.flv&id=Prim%20plan

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Ipocritocraţia. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s