Briareii Parlamentului

În mitologia greacă, Briareu era un monstru reprezentat cu o sută de braţe, toate înarmate cu lănci şi scuturi, pentru a-l apăra pe Zeus de inamicii săi, titanii, şi cu cincizeci de capete, din gurile cărora se revărsau torente de flăcări şi fum. Cam la asta se şi rezumă cea mai mare parte a activităţii parlamentarilor noştri. Cu cele o sută de braţe votează legile ţării, cu cele cincizeci de guri se răstesc la rivalii politici.

Subiectul votului multiplu, a fraudei parlamentare, a trecut destul de lejer şi nesemnificativ comentat, altfel decât ca excepţionalism românesc. Asta e, ăştia sunt, mergem cu ei mai departe.

Institutul pentru Politici Publice a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a lua act de faptele unor parlamentari ce au votat, în 2011, folosind mai multe cartele. Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a comunicat Institutului, prin adresa nr. 2889/VIII/1/2011, că: „memoriul formulat de IPP nu a fost înregistrat în evidenţa cauzelor penale, întrucât din datele existente fapta ar putea constitui o abatere de la Regulamentul Camerei Deputaţilor şi nu o faptă de natură penală.”

Articolul 131, al. 4 din Regulamentul Senatului privind procedura de vot spune limpede: „Cartela de vot este netransmisibilă.” Nu se specifică însă nici un fel de sancţiuni în cazul utilizării cartelei de vot fără drept.

Articolul 127, al. 2 din Regulmentul Camerei Deputaţilor privind procedura de vot spune şi mai limpede: „Dispozitivul care permite deputatului accesul la mijloacele electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către un alt deputat este interzisă. Nerespectarea interdicţiei atrage aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 213 alin. (1) lit. e).” Deci avem şi sancţiune. Care este asta?  „Interzicerea participării la lucrările Camerei pe timp de maximum 15 zile.” Deşi o asemenea sancţiune este nesemnificativă, ţinând cont că prin utilizarea fără drept a cartelei de vot se fraudează de fapt votul, până mai zilele trecute nu s-a petrecut nimic.

Să luăm ca exemplu art. 56 din Legea nr. 35/2008  pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului care sancţionează votul multiplu al cetăţenilor: „(1) Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. (2) Tentativa se pedepseşte.” Cu alte cuvinte, cetăţeanul este mai puţin egal în faţa legii decât parlamentarul, deşi Constituţia prevede la art. 1, al. 5 că „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”, iar la art. 16, al. 1 şi 2 prevede că Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, respectiv că „Nimeni nu este mai presus de lege”.

IPP propune ca sancţiunile prevăzute la art. 56 din Legea nr. 35/2008 mai sus menţionată să se aplice şi parlamentarilor sau să se abroge acest articol de lege, astfel încât să fim cu toţii egali în faţa legii.

A reacţionat în cele din urmă Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi a sancţionat câţiva deputaţi (trei de la PDL, patru de la PSD şi unul de la PNL). Nu foarte cunoscuţi pentru publicul cărora cică le reprezintă interesele. Şi i-a sancţionat cu o zi de suspendare de la şedinţele Camerei şi reţinerea indemnizaţiei pe acea zi. Şi asta s-a petrecut în ultima zi de sesiune parlamentară înainte de Crăciun, pe 22 decembrie. Seamănă mai degrabă cu o învoire.

La Senat, pace şi prietenie.

Astfel, frauda prin vot a parlamentarilor a primit o mustrare colegială, coroborată, în aceeaşi zi, cu trecerea legii Igaş de comasare a alegerilor, care tocmai ce reduce sancţiunile pentru frauda la votul din toamna anului viitor.

Unul dintre deputaţii PDL sancţionaţi cu o zi în plus de vacanţă, Dănuţ Liga, în singura lui luare de cuvânt de la depunerea jurământului, devoalează dispreţul său parlamentar cu care recunoaşte fraudele chiar la dezbaterea Legii Bugetului:

Domnule preşedinte, Stimaţi colegi,

Constat că am trecut de epoca preotomană. Suntem în epoca sovietelor în care nu contează cine votează, nu contează cine numără, contează cine publică rezultatul în „Pravda”. Dar, după obiceiul binecunoscut, când 80 este egal cu 170, constat că şi 40 este egal cu 96.

Şi acum, domnule preşedinte de şedinţă, cu tot respectul cuvenit, chemaţi-vă colegii la lucru, dacă vreţi să treceţi bugetul, pentru că presa este de faţă şi cetăţenii se uită la dumneavoastră.

Vă rog să număraţi corect şi, dacă nu aveţi cvorum de şedinţă, să suspendaţi şedinţa. (Aplauze)

Anunțuri

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s