Fericire, nu te cunosc, nu mă cunoşti!

Într-un barometru global al fericirii realizat de Leger Marketing (o firmă canadiană de marketing şi sondaje de opinie online) pe 58 de ţări de pe toate continentele, românii sunt fruntaşii nefericirii. Fericirea e o stare greu de definit, în special deoarece este una dintre percepţiile cu cel mai înalt grad de subiectivism. Dar asta nu a oprit pe nimeni să încerce să o descrie şi să o explice.

Kant: Fericirea e un ideal al imaginaţiei, iar nu al raţiunii.

Romulus Dianu: Suma totală a nenorocirilor care încă nu ni s-au întâmplat se numeşte fericire.

Marchizul de Sade: Fericirea este un ideal, este opera imaginaţiei.

Albert Schweitzer: Fericirea nu este nimic altceva decât o sănătate bună şi o memorie proastă.

Epictet: Fericirea constă în a fi liber, adică a nu dori nimic.

Ogden Nash: Fericirea înseamnă să ai o scărpinare pentru fiecare mâncărime.

Heraclit din Efes: Dacă fericirea ar consta în placerile trupeşti, am spune că boii sunt fericiţi când găsesc de mâncare năut.

Platon: Fericirea cuprinde cinci părţi. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simţuri bune şi sănătate trupească; a treia este reuşita în ceea ce întreprinzi; a patra-i reputaţia printre oameni şi a cincea, abundenţa de bani şi a bunurilor folositoare pentru viaţă.

Mai e şi beatitudinea, fericirea deplină, care seamănă mai degrabă cu o stare patologică de euforie permanentă, de indiferenţă faţă de situaţiile şi întâmplările din jur, decât cu ceva ce are legătură cu mediul palpabil în care o fiinţă umană se desfăşoară.

Platon pare de departe cel mai cu picioarele pe pământ. Şi probabil că de la cele cinci puncte descrise de el au pornit şi răspunsurile celor 1050 de români interogaţi de acel sondaj. Deoarece sondajul a fost online, putem bănui că respondenţii posesori de calculator au şi o pregătire suficientă pentru a cunoaşte proprietatea termenilor şi suficientă inteligenţă pentru a nu contesta capacitatea lor de autoevaluare a stării materiale şi aşteptările pe care le au de la viaţă.

Articolele pe acestă temă lansate de jurnalistica românească au avut parte de comentarii venite din aceleaşi tranşee, ca orice alt subiect provocator de dezbateri. Fie avem de-a face cu o potlogărie mincinoasă comandată de „moguli”, „neosecurişti” etc., dacă scriu membrii galeriei pro-guvernamentale, fie avem de-a face cu adevărul crud la care a constribuit substanţial actuala guvernare.

Tuturor li se poate pune în faţă orice sondaj de opinie din ultimii trei ani, indiferent de cine a fost comandat şi de cine a fost realizat, şi care arată limpede precum cleştarul că în majoritatea sa covârşitoare populaţia României este nemulţumită, plină de lehamite, neîncrezătoare şi vede că la capătul drumului ce i se întinde în faţă o aşteaptă nu „lumina de la capătul tunelului”, ci una pe colivă. Şi fericita lume de-apoi.

Bineînţeles, cu excepţia celor care s-au poziţionat politically correct, pe craca potrivită, la momentul potrivit, cu ascendenţă în zodia porcului sau cu descendenţă agreată.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în De prin lume adunate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s