Palid, Debusolat în Labirint (PDL)

După cinci zile de proteste, Guvernul şi partidul de guvernământ abia de-şi scot capul în lume. De ce? Răspunsul, după cum s-a instalat cutuma de trei ani încoace, este unul singur: Pentru că preşedintele tuturor românilor tace. Tace şi face. Ce face? Trimite mesaje cu prilejul „Zilei Culturii Naţionale”. Promulgă o lege ce modifică statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, o alta ce modifică statutul judecătorilor şi procurorilor şi legea privind Consiliul Superior al Magistraturii. Decretează eliberarea din funcţie a patru judecători şi a unui procuror şi acreditează cinci ambasadori. În rest, tace. Şi când el tace, partidul abia de îndrăzneşte să îngaime ceva. Şi tace pentru că a vorbit mai mult decât trebuia şi e ostenit probabil. Dar şi pentru că opinia sa fermă este că „se încearcă acreditarea ideii că statul, guvernul, este responsabil pentru fiecare cetăţean, ceea ce nu-i adevărat”. De unde atunci mirarea unora că cetăţeanul îşi ia soarta în propriile mâini şi se responsabilizează protestând?

Inadecvarea lui Traian Băsescu cu funcţia de preşedinte al statului a atins cote inimaginabile. Până şi pentru fostul său consilier, Cristian Preda, specializat în cauţionări şi justificări ale gesturilor prezidenţiale, preşedintele şi partidul aflat sub oblăduirea sa înregistrează „pierderi pe toată linia”. Chiar şi senatorul Evenimentului Zilei, Mircea Cărtărescu recunoaşte că ieşirea publică a lui Traian Băsescu este „umorală, inexplicabilă şi impardonabilă” şi că acesta „face în ultimul timp greşeli peste greşeli, se comportă ca o navă în derivă”, că „locomotiva a rămas la fel de energică, dar şi-a inversat mersul: acum trage înapoi cu aceeaşi forţă cu care odată împingea înainte”, că „cine nu observă acest lucru, îl va observa când va fi prea târziu”.

Cristian Preda revine apoi pe blogul său cu un update: „Salut un prim succes al premierului Boc şi al preşedintelui Băsescu: e vorba despre reîntoarcerea lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii.” Cum s-ar spune, am reevaluat eşecul şi ni se pare că de fapt am învins. Ca la Rovine. 

Locomotiva asta n-a ţinut însă niciodată cont de semnalizările de pe traseu, de macaze, de personalul de serviciu sau de călătorii zduncinaţi în vagoanele tractate. Guvernul şi PDL au fost mereu luaţi prin surprindere de felul cum locomotiva sărea de pe o linie pe alta, fie că a fost vorba de metamorfozele ideologice, de reconfigurarea spectrului politic, de reevaluarea inamicilor sau de proscrierea partenerilor, fie că a fost vorba de însăşi subjugarea guvernului propriei sale agende sau plierea Consatituţiei după  pohta ce-o pohteşte. Iar cazul controversatei legi a Sănătăţii şi susţinerea asiguratorilor din sistem este emblematic pentru interesele prezidenţiale. Precum şi pledoariile năvalnice în favoarea Gold Corporation.

Intervenţia publică a premierului Boc s-a făcut simţită abia la patul jandarmului rănit, cu ipocrite invitaţii la dialog. Unde a fost dialogul când s-au pus la cale drasticele măsuri de austeritate? Unde a fost dialogul la nenumăratele asumări de răspundere şi ordonanţe de urgenţă? Unde a fost dialogul când Opoziţia a propus preşedintelui o comisie tripartită, Putere – Opoziţie – BNR privind măsuri dfe reducere a efectelor crizei? Răspunsul Puterii a fost înfiinţarea în octombrie 2011 a unui Consiliu Naţional Tripartit pentru Dialog Social din care să facă parte reprezentanţi ai Guvernului desemnaţi prin decizia prim-ministrului, preşedinţii confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, un reprezentant al BNR, preşedintele CES şi alţi membri conveniţi cu partenerii sociali. Dacă îi aduni iese o tripartită cu şase entităţi. Vede cineva aici vreo intenţie de dialog cu Opoziţia?

Pe lângă această deturnare a sensului de dialog, premierul Boc, faţă în faţă cu reacţiunea, propune dialog cu protestatarii. Cum? Cum nici nu vă vine să credeţi. Desemnând pe Baconschi să dialogheze cu societatea civilă, pe Ioan Oltean cu sindicatele, iar Emil Boc cu partidele. Cu toate că se ştie că protestele nu sunt organizate de nimeni, nici de societatea civilă, nici de sindicate şi nici de partidele politice, Guvernul şi PDL dovedesc aceeaşi cecitate faţă de o societate complet bulversată şi disperată, aceeaşi anacuzie faţă de tot ce nu vine de la Cotroceni.

Ce fel de dialog vrea premierul Boc să iniţieze e greu de înţeles când liderii PDL pun semnul egal între protestatari şi mardeiaşi, cu accent generalizator pe cei din urmă. Sau când aceiaşi lideri, pătrunşi de creştinism şi democraţie, îi cataloghează la grămadă pe toţi drept ciumpalaci, derbedei, huligani, ţărani, viermi, nevrotici sau pegră.

PDL şi guvernul încropit de preşedintele Băsescu doar pentru a-şi menţine pupila la masa de joc, unde se împart cărţile şi poturile, au pierdut legătura cu realitatea românească. Un om care a considerat că poate fi preşedintele a 5.277.068 de votanţi ignorându-i pe ceilalţi 5.206.747, iar asta îl legitimează dincolo de orice contestaţii drept vechilul întregii societăţi, tace, pierdut cu partid cu tot în propriu-i labirint.

Dialogurile iniţiate de PDL pornesc deja cu un handicap major, după concluziile şedinţei echpei de conducere de luni: „A fost o terapie de grup. Nu s-a luat nici o decizie.” Ce-ar mai fi de spus?

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Palid, Debusolat în Labirint (PDL)

  1. Anonim zice:

    SINTEM SATUI DE MINCIUNILE LUI BOC DE CIND E PRIM MINISTRU A AJUNS CUTITU LA OS LA TOT ROMANUL DE RAND NU MAI SUPORTA MINCIUNA SI STAREA DE SARACIE IN CARE TRAIESTE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s