Criticând USL: relevanțe și fantezii

Am găsit pe blogul Civitas ’99 un articol bun despre critica adusă de către Putere USL. Articolul lui Andrei Tiut este legat de unul anterior, scris de George Vişan. Inadecvarea Puterii de a critica relevant Opoziţia nu aduce în nici un caz vreun punct în favoarea acesteia din urmă. Criticile USL la adresa Puterii, în special a PDL sunt tributare cam aceloraşi metehne.

Oricum, două articole intersante.

Criticând USL: relevanțe și fantezii

Să critici Puterea este ușor, mai ales aici și acum. Să critici Opoziția e mai greu, mai ales când aceasta (adică USL) nu își publică programul de guvernare. În plus această critică dificilă se cere făcută ca în manualele de comunicare adică scurt, puternic și percutant. Poate aceasta explică de ce o bună parte din mesajele critice ale politicienilor și comentatorilor Puterii nimeresc adesea pe lângă subiect, sau cel puțin pe lângă interesul public.

În articolul de mai jos voi analiza mai multe din mesajele tipice de critică adusă Opoziției, nu atât din punct de vedere al verosimilității, cât al relevanței. Întrebarea în fiecare caz va fi:

Dacă acceptăm ca fiind în general adevărate aceste afirmații, ce schimbă acest fapt?

Sau, în termeni mai arizi:

Care este puterea explicativă a ipotezelor propuse de Putere?

Pentru a îngusta și mai mult analiza nu voi include orice pamflet sau orice formă de jurnalism mediocru ci mă voi rezuma la pozițiile unor oameni cu reprezentativitate. Împrumutând limbajul colegului meu George (1), vorbim de „capete înfierbântate”, cu anvergură, care încă mai relaționează cu „cercetașii” și  de „cinici” cu experiență, care nu deschid gura fără să aibă un plan…” continuare AICI

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Mass-media/Bloguri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Criticând USL: relevanțe și fantezii

 1. Bibliotecaru zice:

  Eu când aud o frază de tipul „Să critici Opoziția e mai greu, mai ales când aceasta (adică USL) nu își publică programul de guvernare.” ridic un pic din sprânceană.

  Un partid are un program politic pe care îl depune, alături de statut, la tribunal… în momentul în care îşi înscrie partidul.

  În alegeri un partid politic vine cu un program electoral.

  PROGRAMUL DE GUVERNARE este al GUVERNULUI, şi el ar trebui să reprezinte negocierea politică din cadrul Parlamentului în efortul de a stabili ce anume va face guvernul în cei patru ani de mandat parlamentar.

  Constituţia prevede dezbaterea parlamentară a Programului de Guvernare iar rezultatul negocierii este obligatoriu pentru Guvern. În concluzie, Programul de Guvernare este contribuţia tuturor parlamentarilor şi mulţumeşte o majoritate care votează.

  USL are o listă de propuneri de acţiuni politice, numite de ei „viziuni”… Program de guvernare va fi în momentul în care se va prune problema unui nou guvern.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s