Migraţia politică – o maladie a oportunismului

Într-o emisiune TV online organizată de Ziare.com, preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, a făcut următoarea referire la migraţia politică: „Migraţie politică în sens negativ este când un politician pleacă din Opoziţie în (sic!) Putere. Când pleacă de la Putere în Opoziţie, lucrurile sunt din altă perspectivă.”

În ce măsură are migraţia politică sensuri pozitive sau negative pare să fie o viziune pur subiectivă, conjuncturală şi oportunistă. Deoarece nu poţi condamna acest proces după convenabilităţi.

Migraţia politică este un fenomen care nu-i specific doar scenei politice româneşti, dar care în ţări cu tradiţie democratică şi cu un solid sistem politic este extrem de rar întâlnit. Migraţia politică defineşte orice schimbare de afiliere la un partid politic a unui politician. De obicei, şi prezentând interes direct, această schimbare de afiliere priveşte un politician ales deja într-o funcţie de demnitate publică (deputat sau senator, preşedinte de consiliu judeţean, consilier judeţean sau local, primar).

În democraţiile consolidate, migraţia politică (party switching) nu este reglementată deoarece fenomenul este periferic, primând loialitatea şi onoarea membrilor de partid. Dintre statele Uniunii Europene, doar Portugalia, Bulgaria şi Ungaria au prevederi în acest domeniu… complet pe Ziare.com

Anunțuri

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în D'alea constituţionale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s