Struto-camila uninominalului cu lista

Cum spuneam in articolul precedent, legat de noua schema electorala, in absenta unei variante finale putem doar specula pe marginea celor scapate in presa: 1) jumatate dintre parlamentari sunt alesi uninominal, iar cealalta jumatate pe o lista ce-i contine pe cei ma bine plasati pe al doilea loc; 2) jumatate din parlamentari alesi uninominal, iar cealalta jumatate pe o lista ce contine candidati separati. Amandoua modelele implica modificari de subtanta in organizarea, desfasurarea si rezultatele scrutinelor.

1. Modelul uninominal compensat cu lista de candidati uninominali

In aceasta varianta colegiile electorale pot ramane in cea mai mare parte aceleasi ca la alegerile din 2008. Asta daca nu intervine redesenarea lor pe argumentul scaderii populatiei asa cum a rezultat din recensamantul tocmai incheiat si numai daca rezultatele sale sunt luate in considerare. Caci reducerea numarului de parlamentari si parlamentul unicameral, deci si modificarea Constitutiei, nu par sa mai fie de actualitate altfel decat la nivel declarativ.

Insa lista ce-i contine pe candidatii cei mai bine plasati de pe locul doi la votul uninominal introduce o problema majora, care poate perpetua cusururile vechii legicomplet pe Ziare.com

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s