Alegoria grelei moşteniri

„Greaua moştenire” este un refren ce însoţeşte cutumiar orice alternanţă la guvernare. În egală măsură, „greaua moştenire” succede şi precede o anume socoteală pe care o putem traduce prin intenţia deresponsabilizării. Atât a guvernării ce stă să plece, cât şi a guvernării ce stă să vină. Fiindcă „greaua moştenire”, odată curăţată de zorzoanele propagandistice ni se arată în plenitudinea ei vătămătoare. Ea este un dat, o perpetuă scuză a neîmplinirii, o justificare a neputinţei, o manta de vreme rea, o nedemnă dezvinovăţire a celor care, într-un arc peste timp, au instituţionalizat-o şi profită de ea. Este, până la urmă, zestrea miresei morganatice numită societate.

Dacă o luăm însă la bani mărunţi, vedem că de fapt avem de-a face cu o „neînsemnată moştenire”, deoarece ea întotdeauna dezvăluie o lipsă. Şi nu doar una cuantificabilă în bani – deşi retorii „grelei moşteniri” pe această semnificaţie vociferează – cât o lipsă de viziune, de onestitate, de asumare a responsabilităţii, de despotmolire dintr-un prezent încremenit, ceţos şi convenabil politicaştrilor ce-i moştenim de la un mandat la altul.

Anecdota de mai jos este edificatoare:

Într-o lume concurenţială şi competitivă, un şef predă mandatul următorului şef. După transferul de responsabilitate normal, fostul şef îi comunică şi faptul că în seif se află 3 plicuri pe care să le deschidă pe rând, doar în situaţii de criză, când nu mai găseşte alte soluţii.

La prima criză, noul şef se aruncă spre primul plic în care găseşte următorul mesaj: „Dă vina pe greaua moştenire lăsată de predecesori”. Noul şef dă vina pe moştenire şi criza este dezamorsată.

La o nouă criză insurmontabilă, şeful dă fuga la seif şi citeşte cel de al doilea mesaj: „Dă vina pe subordonaţi”. În acest mod şi a doua criză este rezolvată.

La a treia criză, la care nu a găsit soluţie, seiful reprezintă din noua cheia problemei. Doar că în al treilea plic mesajul era acesta: „Scrie şi tu 3 mesaje”. (Sursa: Lucian Isar)

Diferenţă dintre anecdotă şi realitatea politică românească este aceea că nimeni nu se hazardează să-i scrie succesorului cele 3 mesaje, ci doar le aplică cu obstinaţie pe primele două.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s