Politică de duminică + lunea bugetară liberă (8)

Cu ochii larg închişi. Prezent la mitingurile electorale de la Fălticeni şi Suceava, Victor Ponta a grăit către poporeni: „Am fost şi sunt om al legii şi pot să spun că am întâlnit mulţi hoţi în viaţa mea, dar niciunul mai mare decât Flutur. Sunt om politic şi recunosc că am întâlnit mulţi mincinoşi în viaţa mea, dar niciunul mai mare ca Flutur.” Terapierecomandată: Consumat cu regularitate, morcovul menţine sănătatea organismului şi în special pe cea a ochilor.

Zodii şi dodii: Martens în conjuncţie cu Jupiter. Cine s-ar fi aşteptat! În ciuda observaţiilor minuţioase, cu ochiul ăla liber, că este prea mult praf între el şi Constituţie, Traian Băsescu este contrazis aprobativ de preşedintele PPE, Wilfried Martens: „Cred că aveţi o Constituţie foarte clară.” Concluzie: Preşedintele este în toate, e-n cele ce sunt şi-n cele ce mâine şi poimâine şi răspoimâine…

Futilităţi de mai. Cristian Preda, acest inter-dreapta alt PDL, patafizicist graţios al dezbârligării celor pururea îmbârligate, a afirmat că „nu vrem prim-ministru futurolog”. Noi, adică el. E şi normal după ce s-a obişnuit cu prim-miniştrii futurişti. Futurişti? Da, ăia care contrapun trăirea paroxistică, jubilaţia absolutei libertăţi, oricăror norme, rigori şi convenţii prestabilite. Un fel de facem pe voi, când şi cum vrem noi. Artă cu tendinţă, nu alta.

Asta are, asta n-are, asta e câştigătoare. Zice Ponta că „poate în 2016 revenim la sistemul cu două tururi de scrutin, care e totuşi mult mai corect”. E cam ca în versurile lui Eminescu despre stele moarte: „Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem, şi nu e.” Cine ştie cum să revenim la un sistem de vot pe care nu l-am avut va primi o bere de la Udrea. În glumă. Cât despre corectitudine, e tot atâta câtă a fost şi ante-Pontas.

Garcea-Parcea. Cum i-a asigurat involuntarul Vanghelie o vacanţă mare lui Mugur Mihăescu: „Domnu’ Mugur Isă.., domnu’ contracandidat, domnu’ Garcea.”

Aglaie, ceea ce vezi tu nu-i adevărat! S-au lansat în ultima vreme câteva acuzaţii înspre familia Robertei Anastase. Una face trimitere la numirea lui Dan Neagoe, pe care-l cunoaşte, dar nu-l cunoaşte, la şefia Poştei. A doua trimite la afacerea Compet, de unde tătânele Anastase ia bani cu ghiotura. Pe de-a moaca. Ea zice că „e o minciună în falş”. Dacă 80 este egal cu 170, poate şi zero însemană ceva mai mult. Undeva minciuna este categoric falşă.

Na, c-a zis-o! Conceptul băsescian de reevaluare a făcut carieră publică. Mai ales pe sistemul  „avem două feţe şi nici un obraz”. Şi-a zis Băsescu cu ocazia Zilei Rezervistului Militar: „S-a dovedit în ultimii ani că societatea modernă găseşte, mai cu seamă în elitele corpului cadrelor militare în rezervă şi în retragere, un nesecat izvor de valori, pregătite nu numai în domeniul militar, dar şi în alte domenii de interes ale vieţii economice şi sociale româneşti.” De exemplu, domnii generali Oprea şi Onţanu. Deşi la viteza cu care şi-au schimbat chiloţii izvorul era în magazia cu efecte. Speciale.

Din orificiu’ lu’ Lificiu. Deductibilitatea lificoasă: „O creştere cu 5% a preţului energiei la sfârşitul lunii nu înseamnă nimic. Adică, înseamnă să nu uităm becul aprins în baie când plecăm la serviciu.” Deci, dacă stingem becul din baie, preţul energiei electrice nu mai creşte cu 5%. Dacă scoatem şi frigiderul din priză s-ar putea ca preţul energiei chiar să şi scadă.

Uzurpachiada. Evenimentul Zilei îşi foşneşte paginile cu nervozitate: Robert Negoiţă i-a uzurpat identitatea lui Liviu Negoiţă. Numai în cartea de telefoane Romtelecom Bucureşti sunt în 201 Negoiţă. Uzurparea a atins însă cote insuportabile. Sunt 10 Atănăsoaie, 104 Mănescu, 5 Paleologu, 10 Vanghelie, 964 Barbu. Doar Prigoană e unic.

Fii cucoană serioasă! Mihai Răzvan Ungureanu, dreptaci în fire şi-n simţiri, o tot freacă. La modul serios, gospodăreşte, cum îl ştim. „Aş fi şi eu curios să ştiu dacă există cu adevărat statutul de membru al lui Mihai Răzvan Ungureanu în PNL, pentru că de partea cealaltă se spune că nu, ştiinţa mea este altceva”, a spus el la Realitatea TV. PNL este un partid socialist, PDL e de „cea”, iar MRU un dilematic de dreapta. De ce nu demisionează? „Acest lucru este foarte serios luat în considerare”, ne nelămureşte definitiv dumnealui. Mult îi mai place să şi-o ia în considerare.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s