Odiseea PDL – Când cârma şi ancorele cad (4)

Eu, fumegând în voie prin violetă ceaţă…

Eu, scândură smintită, pătând-o semilune. (Corabia beată, Arthur Rimbaud, Trad. Mihail Nemeş)

Odiseea PDL – Când cârma şi ancorele cad (1)

Odiseea PDL – Când cârma şi ancorele cad (2)

Odiseea PDL – Când cârma şi ancorele cad (3)

Interpretările votului de ieri, pentru administraţiile locale, vor genera discuţii ample, scuze şi acuze din toate direcţiile, lamentaţii, justificări şi pompieristice autoflatări. Învingătorii „votului politic” anunţă felicitările, masa şi dansul, învinşii vor stropi vesela adunare cu anunţuri privind iminenta apocalipsă.

Fără doar şi poate, PDL este principalul perdant al zilei de 10 iunie 2012. Dar şi singurul care nici în ceasul al 12-lea şi un pic nu înţelege de unde şi de când îi vine scăpătatul. Iar un partid cu pretenţii de a guverna o ţară, şi erijat în simbolul reformei şi modernizării statului, care nu pricepe nici în ruptul capului de unde i se trage, îşi merită pe deplin soarta.

Poţi să învinuieşti de dimineaţa până seara, şapte zile pe săptămână, lună după lună „monstruoasa coaliţie socialistă”, că tot o inutilă alifie la o fractură este. Fractura asta este fisura de ieri, ignorată cu inconştienţă, în deplina şi vesela impasibilitate a celui aburcat pe cai mari. Apoi, doar veghea preşedintelui de suflet, Traian Băsescu, şi cavalcadele sale împotriva duşmanului din afară nu a apărat PDL de duşmanul din propria ogradă. Acest duşman nefiind altul decât lipsa de personalitate. Oricâte vopsele ideologice ar arunca pe pereţi.

Am citit câteva comentarii ale celor suferinzi după anunţarea rezultatelor preliminarii de aseară. Ideile le regăsim în declaraţiile liderilor PDL, ascunşi după greaua, îndreptăţita şi responsabila guvernare care i-a fericit pe cei nefericiţi fără ca aceştia să-şi dea seama. Deci, pe undeva, e vorba de ingratitudine.

Vezi Doamne, PD(L) a fost scos de la guvernare de „Trădiceanu” pentru că a vrut reforma şi ăla nici nu voia să audă de aşa ceva. Numai că reforma respectivă, referindu-ne la invocatul an 2005, însemna nu doar alegeri anticipate cu eventualitatea numirii unui premier PD(L), ci şi dizolvarea PNL în PD(L), pe fondul vârfului de val pe care dansa la acel moment Traian Băsescu. Lucru netolerabil pentru liberali. Dovada că lucrurile aşa stăteau a apărut la scurt timp, prin crearea PLD, dizolvat rapid în PDL. Căutarea unui sprijin parlamentar l-a obligat pe premierul Tăriceanu să accepte oferta PSD. N-avea altă cale. Şi fiţi siguri că nici n-a exultat.

Ratarea acelui proiect a determinat PDL să atace PNL mult mai agresiv decât a făcut-o cu PSD. Cu care a şi guvernat 9 luni de zile. A uitat asta. Doar PNL n-are voie cu PSD, vezi bine!

„Sistemul ticăloşit” pe care cică l-au atacat Traian Băsescu şi PDL s-a dovedit a fi totuşi „de-ticăloşibil” şi utilizabil. Cu condiţia să-i schimbăm pe unii cu alţii. Cu cât mai mulţi de-ai noştri, cu atât mai bine. Răsturnarea de situaţie din mai le-a readus în discurs respectivul sistem. Şi depolitizării de PDL-işti i-au zis restauraţie. Cât de jucăuşă e limba ce-o vorbim. Şi cât de elastice valorile şi principiile pe care le trâmbiţăm.

Principala cauză a degringoladei PDL şi a rezultatelor deplorabile ce se prefigurează în urma acestor alegeri, dar şi la următoarele, stă în organizarea partidului în gaşcă şi nu într-o structură vie, funcţională, ghidată de competenţă şi responsabilitate. În ciuda catalogării batjocoritoare a „căprarului” Blaga, căprăria şi ataşamentul clientelar au repezentat singurele metode de conducere a PDL. Şi cum căprarul este arareori bun strateg, consecinţele sunt pe măsură.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Odiseea PDL – Când cârma şi ancorele cad (4)

  1. Pingback: Odiseea PDL – Când cârma şi ancorele cad (5) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

  2. Buna ziua,
    Felicitari pentru articol.
    Cum putem schimba pe privat cateva mailuri?
    Puteti sa ne scrieti pe mailul nostru la ce adresa va putem contacta?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s