Războiul politic dintre Gog şi Magog (4)

Războiul politic dintre Gog şi Magog (1)

Războiul politic dintre Gog şi Magog (2)

Războiul politic dintre Gog şi Magog (3)

 „Legea este raţiunea fără de porniri pătimaşe”, spunea venerabilul Aristotel.

„Legea îşi propune să aplice dreptatea, dar nu izbuteşte întotdeauna şi nici nu-i posibil: fiindcă legea ar trebui să se transforme la nesfârşit, ca toate întâmplările omeneşti, şi să ţină cont de toate ciudăţeniile soartei”, spunea, pe când în Italia era Risorgimento, Giuseppe Rovani.

Aceste două convicţiuni ar trebui să constituie frontierele între care se mişcă şi acţionează politica. Fiindcă politica, oricum am lua-o, este arta, profesiunea de a ordona prin reglementare complexitatea vieţii unei anumite societăţi, într-un anumit moment al istoriei sale. Dincolo de respectivele frontiere se dezlănţuie înrobitorul hazard, se înstăpâneşte agresiv discreţionarul, se lichefiază observaţia şi obiecţia şi se întronează lehamitea şi comportamentul evaziv sau retractil.

Legiferarea pornirilor pătimaşe

Cum am avut parte, începând chiar cu după-amiaza de 22 decembrie 1989, de promisiunea unei „democraţii originale”, în care „emanaţii” au făcut legea după chipul şi mentalitatea lor, tendinţele de acaparare a întregului aparat decizional al statului, în folos propriu sau de grup, pentru trufaşă autoglorificare sau pentru meschine privilegii materiale, au dominat agenda discretă a multora dintre politicienii ajunşi la guvernare. Din acest sibilinic ghem de predispoziţii s-au iţit „băieţii deştepţi”, „baronii locali”, „veninoşii moguli” sau „reformiştii cu reforma pe reformă călcând”. Şi tot de-acolo s-a însăilat „şeful statului”, „pater patriae”, căci nu?, toţi de la Traian ne tragem. Şi cum să nu-l asculţi pe Tata?

Ofensiva politică a USL i-a luat pe Traian Băsescu şi PDL prin surprindere. Deşi i s-a transferat preşedintelui legenda ceauşistă a lui „Ştie Tot – Poate Tot”, se pare că de data asta n-a fost chiar aşa. Ori n-au sprintat „serviciile” ca altădată, ştiindu-l pe Băsescu spre sfârşit de mandat, ori USL a lucrat într-o magistrală taină. Ori poate autosuficienţa prezidenţială, de la înălţimea căreia împarte lumea de dincolo de el în imaturi şi găgăuţi, i-a jucat o festă.

Dacă însă luăm în calcul că majoritatea dirijată de PDL a preschimbat în decurs de trei ani, cu migală şi iuţeală de mână, profitând de nebăgarea de seamă a opozanţilor, mai toată legislaţia ce prezenta un interes direct în scopul menţinerii la putere, ofensiva USL pare mai degrabă o contraofensivă.

Printre manevrele despre care timorata „Evropă” n-a scos nici un cuvinţel putem enumera câteva: schimbarea judecătorilor Curţii Constituţionale ţinând cont de majoritatea parlamentară şi nu de algoritmul reprezentării parlamentare; schimbarea Avocatului Poporului repetând votul până ce a ieşit cine trebuia; schimbarea atribuţiilor CCR astfel încât orice act neconvenabil al Parlamentului să fie atacabil; politizarea întregului aparat birocratic al statului; utilizarea Fondului de Rezervă aflat la dispoziţia primului-ministru în scop de manipulare a votului parlamentar şi de mită electorală; utilizarea ICR, pe lângă rolul său de promovare culturală, ca agent propagandistic; aservirea politică a Institutului Naţional de Statistică. Putem adăuga şi manevrele discrete, la care avem doar probe circumstanţiale, cum ar fi protejarea în unele cazuri a amicilor politici de către DNA, Parchetul General sau ANI şi tele-justiţia agresivă declanşată împotriva adversarilor.

Contraofensiva USL a speriat şi îngrijorat, fără doar şi poate. Dar numai pentru că s-a petrecut cu o rapiditate năprasnică. Altfel, nu-i exclus ca procedând precum PDL, cu paşi mici, şi cu o publicitate adecvată, să nu impacienteze „Porţile Apusene”.

Ce s-a întâmplat de fapt? Acţiunile majorităţii USL au vizat preponderent revenirea la situaţiile legale de dinainte de 2010 şi deblocarea guvernării de parazitările din instituţiile aflate încă sub control PDL. Că acestea au vizat şi conducerea celor două Camere n-ar trebui să mire. Deşi complet nedelicată, schimbarea de jurisdicţie a Monitorului Oficial nu a fost ilegală, ci absolut necesară. Suspendarea preşedintelui Băsescu este o urmare firească, dacă ţinem cont de faptul că reprezentantul, moderatorul şi străjerul respectării Constituţiei s-a erijat şi s-a comportat, cu complicitatea impardonabilă a CCR, ca şef al statului (rol născocit întru totul) şi a încălecat Constituţia după cum i-a fost pofta. Puteam spune fără reţinere încălcat numai în cazul în care sărmana de Constituţie mai are şi spirit în ea. N-are. Deocamdată.

În schimb, contraofensiva guvernării Ponta, forţajul aplicat reglementărilor în vigoare la data atacului, transferurile de subordonare şi utilizarea intempestivă a dictaturii majorităţii nelinişteşte pe bună dreptate. Fiindcă ştim când porneşte o acţiune de asemenea magnitudine, dar nu ştim dacă şi când se va opri. Iar perpetuarea unei astfel de operaţiuni cvasimilitare nu are nimic de-a face cu democraţia funcţională, cu sistemul politic echilibrat invocat de toţi şi nepracticat nici de unii, nici de alţii.

Anunțuri

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Războiul politic dintre Gog şi Magog (4)

 1. Pingback: Iulia Motoc la confruntarea cu adevărul « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 2. Pingback: Războiul politic dintre Gog şi Magog (8) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 3. Pingback: Războiul dintre Gog şi Magog (7) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 4. Pingback: Războiul politic dintre Gog şi Magog (6) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 5. Pingback: Războiul politic dintre Gog şi Magog (5) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 6. Anonim zice:

  Daca unele din considerentele expuse de domnul Horia Pana in articol imi par a necesita atentie si analiza, acelas domn Pana, in raspunsul dat de domnia sa comentatorului Ghilotina ma indeamna sa fiu tare prudent.
  Si ca sa fiu clar, fraza: „Tu simţi cum ţi se scufundă corabia, eu aşteptam momentul în care corabia asta intră la reformă.”
  Doua sensuri cunosc pentru expresia „intra la reforma”: primul sens este putin peiorativ si inseamna distrugere pentru a se refolosi componente iar al doilea sens inseamna intr-adevar restructurare dar fara o distrugere completa prealabila, o restructurare functionala din mers.
  Daca domnul Horia Pana a avut in vedere primul sens atunci incurajarile adresate lui Ghilotina seamana cu indemnul „curaj gaina ca te tai”!
  Daca domnul Horia Pana a avut in vedere o restructurare functionala si din mers a statului stau si ma gandesc care forte politice ar putea intreprinde aceasta actiune.
  Daca domnia sa are in vedere PNL atunci nu vad cum isi poate face iluzii cata vreme PNL este legat de cel mai retrograd partid din Romania, adica de PSD.
  A vazut domnul Horia Pana vreum mugur de reforma in PSD? Daca da, care ar fi acela?
  Pana acum din activitatea guvernului Ponta in plan social nu par revelatoare decat incercarile de protejare a membrilor sai penali iar in plan economic se intrevede din nou ideea de a creste inflationist pensii si salarii!
  Marturisesc ca in anii ’90 mi-am facut datoria de cetatean cu creierul spalat de comunism si am votat cu PSD (cu diversele lui denumiri de atunci) dar dupa 2000 de cand sunt mai mult prin strainatate si am acces la internet mi-am schimbat putin ideile si acum nu as mai vota nici macar un partid care se aliaza temporar cu PSD!
  Ce fel de reforme asteptati domnule Horia Pana si de la cine?

  • Horia Pană zice:

   Drag coleg Anonim,

   „A intra la reformă” are sensul pe care i-l doreşti. Pentru mine înseamnă că era vremea să se reformeze şi nu se făcu. Atunci când costurile ar fi fost mai mici. Ceea ce am spus „artistic” am spus şi în alte articole.
   Deoarece tot demersul tău analitic stă în variuanta aleasă de tine, orice comentariu din partea mea poate părea fie o scuză nefericită, fie o cale de a face pace cu toată lumea. Nu mă interesează nici una dintre variante.
   Nu fac analiza guvernării Ponta d.p.d.v. administrativ. Dacă voiam asta o făceam explicit. Ci doar pe linia acţiunilor pur politice.
   Totodată, nu scuz, cauţionez, justific, aprob afectele care au determinat o anumită reacţie civic-politică a celor din ’90. Nu mă apropie şi nici nu mă îndepărtează de ei discursurile care justifică demersurile de atunci. Dar mă interesează neprecupeţit cei care îmi spun cum au învăţat din cele trăite şi petrecute la vremea aia. Nu cu „Jos!”, nu cu „Sus!”; cu descătuşarea lor sinceră. Dar poate cer prea mult.

 7. Ghilotina zice:

  Este perfect posibil sa mai gandeasca multi ca Dumneavoastra .
  Cred ca si Europa , USA si nu numai se gandesc la asta si vor face o evaluare .
  Dupa care nu numai ca ne vor scoate afara din lumea aia „parsiva” a lor , ci ne vor pune un gard de sarma ghimpata pt inca fo 50 de ani de acum incolo .
  Spaimele mele ca se va trai in Romania ca la Tiraspol incep sa se adevereasca .
  Sper numai sa se dea dreptul al o „fereastra” sa ne luam catrafusele elementare .

  • Horia Pană zice:

   Dragă prietene,

   Poate eşti tu prea prăpăstios, poate nădăjduiesc eu mai mult decât se cuvine. În timp, foarte scurt timp, ne vom lămuri amândoi cum stă treaba sau netreaba.
   Tu simţi cum ţi se scufundă corabia, eu aşteptam momentul în care corabia asta intră la reformă.
   Tu simţi o cruntă ameninţare, eu sunt doar circumspect cu privire la evoluţiile viitoare.
   Nu ştiu câţi gândesc ca mine. Cred că nu foarte mulţi, cât timp majoritatea cunoştinţelor mele s-au alăturat cu arme şi bagaje câte unei tabere. De unde combat, fiecare după putinţă şi credinţă.
   Dacă aş fi amator să pescuiesc în ape tulburi, poate că aş fi luat şi eu o poziţie radicală ori spre unii, ori spre alţii. Cum nu sunt din acela…, cum se spune, răbdare şi tutun.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s