Războiul politic dintre Gog şi Magog (8)

Războiul politic dintre Gog şi Magog (1)

Războiul politic dintre Gog şi Magog (2)

Războiul politic dintre Gog şi Magog (3)

Războiul politic dintre Gog şi Magog (4)

Războiul politic dintre Gog şi Magog (5)

Războiul politic dintre Gog şi Magog (6)

Războiul politic dintre Gog şi Magog (7)

 

Bomboana de pe colivă şi potopul cel de pe urmă

Bătăliile de până acum duse de cei doi inamici ireconciliabili a ajuns în preajma confruntării finale: referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Bomboana de pe coliva pregătită de USL celor din PDL. Tot o colivă a pregătit însă şi PDL pentru actuala putere. Şi bomboana de deasupra este decredibilizarea cu orice preţ a USL, până la aneantizare. După cum am văzut, USL „a băgat mare”, arzând etapele debarcării rămăşiţelor PDL de la vârful instituţiilor statului (Blaga, Anastase şi Iancu), precum şi debarcarea sau carantina pentru servanţii din instituţiile conexe puterii politice (Tismăneanu şi Patapievici; despre ei şi comilotonii lor voi scrie un articol separat). Aflându-ne deci în linie dreaptă, într-o campanie electorală tipică, atacurile reciproce vor conţine toate elementele utilizate deja de combatanţi în preambulul „armaghedonului”.

USL s-a folosit de majoritatea metodelor aflate la marginea legilor şi Constituţiei pe care le-au folosit aidoma Traian Băsescu şi PDL de-a lungul şi de-a latul guvernărilor din care au făcut parte sau le-au condus. Singura diferenţă notabilă este legată de viteza cu care au avut loc schimbările, fie ele de persoane ori de legislaţie. Astfel că, iuţeala cu care USL a străpuns fortificaţiile ridicate de PDL în apărarea privilegiilor sale politice, utilizând pentru asta tot arsenalul uman şi legislativ prilejuit de o majoritate parlamentară asupra şi iresponsabil de îngăduitoare, precum şi de instituţii dăunător de politizate, a speriat pe bună dreptate.

Surprinzătoarea manevră a majorităţii parlamentare şi a guvernării USL a cutremurat reduta PDL într-o aşa de mare măsură încât contrareacţia lor a fost de o impulsivitate similară, dar superpusă pe mesaje adresate preponderent partenerilor politici europeni (PPE) şi instituţiilor UE în care reprezentanţii PPE au un cuvânt greu de spus.

Demersul disperat către Bruxelles al lui Traian Băsescu şi al PDL a fost împănat cu mesaje aberante precum „lovitură de stat”, „mineriadă” şi „decapitarea instituţiilor statului”. Ce fel de lovitură de stat este aceea în care schimbările se fac prin acte normative şi se utilizează chiar instituţiile statului? Ce fel de mineriadă este aceea fără mineri, fără revolte de stradă? Ce decapitare a instituţiilor statului este aceea în care instituţiile statului rămân nealterate? Asta să însemne oare înlocuirea unor oameni din funcţiile deţinute? Înlocuirea lui Tismăneanu, Iancu, Blaga, Anastase este lovitură de stat şi decapitarea instituţiilor? Pe acelaşi model înseamnă că din 2009 încoace PDL a dat anual câte o lovitură de stat. Sau la ei nu se pune pentru că statul de drept este proprietatea lor şi pot face ce vor cu ce-i al lor?

De la aberaţiile de mai sus s-a ajuns la o campanie abjectă în parşivenia ei în care s-au expediat către Bruxelles mesaje care fie au sulimenit minciuna cu jumătăţi de adevăr, fie au minţit golăneşte zugrăvind o realitate paralelă, apocaliptică.

Confuzia celor de la Bruxelles pare la prima vedere nepermisă pentru nişte politicieni presupus versaţi. Lucrurile nu stau însă chiar aşa.

În primul rând datorită excelentului aparat de mistificare propagandistică al SIE, aflat indubitabil sub controlul lui Traian Băsescu, a disponibilităţii pe criterii de amiciţii (şi altele) dintre politicieni ai PDL şi politicieni PPE de anvergură, precum preşedintele Grupului PPE, Joseph Daul şi preşedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului, Günther Krichbaum (căsătorit cu Oana Harvalia, consilier personal al fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei). La asta mai adăugăm campania măgărească întreţinută din ţară prin jurnalişti români, corespondenţi în mass-media internaţionale, mulţi dintre ei cunoscuţi de colegii de breaslă ca agenţi acoperiţi ai SIE.

În al doilea rând datorită prestaţiei mediocre a USL de a-şi explica acţiunea politică, de a-şi contacta în prealabil partenerii politici europeni, astfel încât să poată contracara în timp util dezgustătoarea campanie a aşa-zişilor „popular-democrat-liberali”. Putem pomeni aici contradicţiile, vocile separate din declaraţiile unor politicieni PSD şi PNL despre acţiunile întreprinse, nu de puţien ori susţinute de neaveniţi cu pretenţii de savanţi. Periplul lui Victor Ponta a avut loc deja prea târziu pentru a mai repara mare lucru din stricăciuni. Chiar dacă socialiştii europeni conduşi de Martin Schulz şi liberalii conduşi de Graham Watson s-au cam lămurit cum stă treaba. Şi chiar José Manuel Durão Barroso, preşedintele Comisiei Europene a început să aibă îndoieli asupra veridicităţii mesajelor primite din România. Sămânţa malversaţiunii începuse deja să dea roade.

Agresivitatea cu care USL a declanşat ofensiva asupra PDL nu este nici ilegală, nici neconstituţională, în contextul echivocurilor conţinute în legislaţia românească, precum şi în cel al contradictoriilor decizii ale CCR de-a lungul timpului. Doar neobişnuită.

Agresivitatea reacţiei PDL în schimb, la fel de neobişnuită, musteşte de imoralitate şi dispreţ pentru soarta societăţii româneşti. Ori ei, ori noi. Dacă nu noi, atunci „după noi, potopul!”.

Dacă prin democraţie funcţională înţelegem în primul rând separaţia puterilor în stat şi nu doar votul periodic, atunci acest război politic a devoalat inexistenţa unei asemenea separaţii. Doar prin aceasta şi războiul era necesar. Pentru ca toţi să înveţe din întâmplare. Şi pentru ca să nu se repete tărăşenia, este nevoie de o pax democratica de la care să se petreacă aşezarea societăţii româneşti pe temelii cu adevărat democratice. Democraţia originală trebuie înhumată cu tot alaiul politicienilor noştri şi ţinută minte ca demon ce ne-a bântuit peste 20 de ani..

Fine di questo tempo! Ma la commedia non è ancora finita!

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Războiul politic dintre Gog şi Magog (8)

 1. Grasul zice:

  Printre cunoscutii mei a inceput deja panica si cei tineri deja se gandesc sa-si gaseasca locuri de munca stabile si sa se mute in tari vest-europene. Poate ca e neintemeiata aceasta panica dar are ceva comun cu declaratia de admiratie a lui Marga pentru Putin si cu subiectul din link-ul de mai jos:
  http://www.stiri-stiri.ro/2012/07/die-presse-guvernul-victor-ponta-s-u-s-t-i-n-u-t-de-rusia/
  Din pacate si rude apropiate fac demersuri in acest sens asa ca risc sa ajung la batranete un pensionar fara neamuri in Romania.

  • Horia Pană zice:

   Eu nu sunt panicard de felul meu. Am trecut prin multe şi urâte şi n-am clacat. Nu mă sperie nici eventuala revenire a lui Băsescu, nici eventualele năstruşnicii ale cuplului Ponta – Antonescu. Speranţa mea în mai bine n-are moarte.

   Zicerile lui Marga au fost supraumflate şi supralicitate. Scoase din context sună ca dracu’, vorba lui Petre Roman când voiau alde Iliescu şi Militaru să declare CFSN organ de partid şi de stat. Că taman asta a ieşit e altă poveste.

   Acuma ce să spun… Oricine e liber să plece. Dar, zic eu, motivul crizei politice de acum nu-i un motiv serios. Eu nu-l mai vreau în mod cert pe Băsescu. Şi dacă revine, ce să fac?, să-mi iau calabalâcul în spate şi să emigrez? Alta ar fi situaţia dacă am cădea într-un nou regim totalitar, într-un nou stat poliţienesc. Dar nu e cazul.

 2. Deceneu zice:

  Foarte buna analiza. Felicitari!

 3. Ioan zice:

  Draga Sneezy,

  Departe de a fi o acuzatie, trebuie insa sa remarc ca parleazul este in spatele tau.
  Din pacate. Si asta nu pentreu ca nu sunt de acord cu unele dintre cele scrise ci pentru simplul fapt ca ignori unele fapte pe care le dai usor cu o ceata de tip „Photoshop”….
  Peisajul este dezolant si nicio cantitate de pudra pe obrazul tarii nu-l va masca.
  Si asta ii include si pe Ponta si Antonescu care si-au aratat veleitatile (mai degraba lipsa lor) de conducatori.
  Un exemplu: Ponta a ignorat voit si in mod aberant doua hotarari ale CCR in conditiile in care CCR-ul a fost destul de echilibrat in deciziile sale. Este asta la marginea legalitatii? Este de-a dreptul sfidatoare?! Nu stiu. Tu esti specialist in domeniu.
  Acuzi PDL (nu am nicio treaba cu ei-ii cunosc si pe majoritatea ii detest) ca au declansat un atac inversunat : „Agresivitatea reacţiei PDL în schimb, la fel de neobişnuită, musteşte de imoralitate şi dispreţ pentru soarta societăţii româneşti. Ori ei, ori noi. Dacă nu noi, atunci „după noi, potopul!”.”
  Fara sa-i scuz dar de pe maidan am invatat ca cea mai buna aparare este atacul. Ar trebui sa se intoarca cu burta in sus si sa-si ofere gatul monstruozitatii cu capete multiple pentru ca……???
  Parleazul, prin comparatia celor doua descrieri, depsre agresori si agresivitate, cred ca zace aici: „Agresivitatea cu care USL a declanşat ofensiva asupra PDL nu este nici ilegală, nici neconstituţională, în contextul echivocurilor conţinute în legislaţia românească, precum şi în cel al contradictoriilor decizii ale CCR de-a lungul timpului. Doar neobişnuită.

  Agresivitatea reacţiei PDL în schimb, la fel de neobişnuită, musteşte de imoralitate şi dispreţ pentru soarta societăţii româneşti. Ori ei, ori noi. Dacă nu noi, atunci „după noi, potopul!”.”

  As fi putut sa jur ca este cam invers…..
  Oricat de suparat pe lume as fi trebuie totusi sa intind elasticul realitatii un pic prea mult pentru a spune ca UE se bazeaza doar pe propaganda Basista in luarea hotararilor.
  Eu tot cam obosit sunt, dar nu intr-atat incat sa nu remarc, ca politic vorbind, nu mai putem vorbi de impartialitate in cele scrise.
  O usoara inclinatie…mi se pare absolut normala. Restul….mai greu.
  Dar, in fond, si ce scriu eu este tot o parere ce se vrea obiectiva dar ramane prin insasi definitia ei…subiectiva! 🙂
  Cu respect, ca intotdeauna.
  Ioan

  PS. Tot cu respect te sfatuiesc sa iei o pauza…..de joaca! Toti avem nevoie de una din cand in cand. 🙂 😉

  • Horia Pană zice:

   Ioane, dragă,

   Chiar nu-mi arde de joacă. E prea groasă…

   Ponta n-a ignorat nici o decizie a CCR. Greşeala pe care o faci este cauzată fie de sentimentul că-i suficient să citeşti presa critică la adresa actualei guvernări, fără discernământ, fie de necunoaşterea procedurilor juridice. Prefer a doua variantă. 🙂
   Deciziile CCR sunt publicate în M.Of. abia după ce este publicată şi motivaţia Curţii. La momentul respectiv aveam de-a face doar cu comunicate ale CCR. Acelea nu au putere juridică. Abia motivaţia conţine amănuntele pentru care o sesizare a fost acceptată sau respinsă ca inadmisibilă sau pentru care obiectul sesizării a fost declara constituţional sau neconstituţional. După cum vezi, nu-i atât de simplu cum vor să ne facă să credem jurnaliştii amatori de senzaţii şi partizanat politic, ori protipendada politizată până la măduvă.

   Da, aşa cred. Că brutalitatea a caracterizat atât demersul USL, cât şi reacţia PDL. Nu cred că am scuzat pe cineva pentru un asemenea comportament. Da, atacul pe plan extern al PDL este nu doar imoral, ci scârbavnic de-a dreptul. Dar e opinia mea. Subiectivă, cum altfel. 🙂
   Am în schimb loc de iertare, deoarece nu fac propagandă vreuneia dintre părţi? Aşa, un pic? 😀

   Cu respect şi amiciţie, HP

   • Ioan zice:

    Draga Sneezy,

    am sa incep sa cred ca ar trebui sa „iesi la joaca” macar jumatate de zi…fara politica si ganduri despre.
    Cuvantul tau…ascutit ca intotdeauna, E bine.
    Sentimentul insa…putin prea ascutit! Secondo me! 🙂
    Nu gasesc absolut nimic de iertat. Dimpotriva, cineva care este cu adevarat interesat de ADEVAR, (1 sau 2) poate discerne anumite lucruri citind si ce nu le convine. Starea ta de tensiune pare sa izvorasca si din razboiul intern pe care il duci cu privire la cele bune si cele rele ale USL. Parerea ta despre PDl fiind deja cunoscuta…..Ma indoiesc, citindu-te de ceva timp, ca esti foarte confortabil cu actiunile lor. Cu o PARTE din actiunile lor.
    Cu atat mai putin cu rezultatele.
    Sincer nu sunt deloc convins, pe cat sunt de convins ca vremea lui Basescu si a vechii garzi din toate partidele a trecut, ca Ponta, Antonescu, USL, Alianta de Centru Stanga, Voiculescu, Nastase, Iliescu sunt raspunsul la puzzle-ul politic din Romania.
    Care e solutia? Sincer nu stiu. Dar in acest moment mi se pare neconstructiv sa atarnam toate pietrele de moara de picioarele PDL si Basescu. Ar trebui distribuite uniform unde sunt meritate. Zic si eu…ca sunt darnic!! 🙂
    Un weekend linistit, fara politica, televizor si stres! Macar o ora…. 🙂

   • Horia Pană zice:

    Prietene Ioan,

    Nu ştiu cum se face, dar aşa cum ai pus acum problema, parcă ar trebui să ies un pic la jocacă. 🙂

    Şi m-ai cam prins. În felul în care văd eu democraţia, nu-i nici cum o văd Băsescu şi PDL, nici cum o văd Ponta, Antonescu şi cei ce le cântă în strună. Cum bine ai sesizat, nu mă simt în largul meu cu astfel de metode. Chiar utilizând argumentele „realpolitik”-ului. Există un risc major să intrăm într-o buclă a pseudo-democraţiei din care nu ne mai scoate nici naiba.

    E drept, nu doar Băsescu şi PDL sunt de vină pentru situaţia de acum. Am mai zis-o că beleua a început cu „democraţia originală” a lui Iliescu&Co în seara de 22 decembrie ’89. Însă a fost perpetuată cu osârdie de ăştialalţi.
    Dacă acum numai s-ar sparge buba şi lucrurile ar intra în nomal, parcă aş fi cu sufletul împăcat, într-o oarecare măsură. Dar nu am certitudinea că aşa va fi. Un abuz cheamă un alt abuz. O minciună cheamă altă minciună ş.a.m.d.
    Naşpa!

    Şi ţie un weekend fain! HP

 4. Grasul zice:

  Pai n-am cum sa-l oplosesc pe Basescu pentru ca l-am cunoscut inainte de 1989 si impresia mea a fost ca era unul dintre durii comunisti ai vremii. Eu marturisesc ca nu am fost dizident si nici un opresat al regimului si poate ca gresesc dar la cat de dur si nemilos era atunci Basescu nici nu avea nevoie de recomandarile Securitatii statului pentru a fi promovat ca reprezentant la Anvers.
  Si faptul ca mi-a fost rusine cu un presedinte mitocan ca Basescu,nu ma face absolut de loc mai fericit sa constat ca alte mizerii au ajuns in fruntea tarii!
  Poate ca sunt eu naiv si imi doresc ca liderii Romaniei sa nu fie dintre cei pe care ii poate dispretui absolut orice individ pentru ca se simte superior lor prin limbaj, comportament si inteligenta!
  Un coleg de serviciu neamt m-a intrebat zambind zilele trecute daca imi pare rau pentru tara mea si mi-a spus ca a citit in presa germana detalii despre raspunsul lui Victor Ponta adresat doamnei Merkel.
  Nu stiu germana si sunt acum la dracu in praznic in Asia dar si aici a ajuns sintagma Premierul copy-paste. Unii localnici m-a intrebat de ce romanilor nu le place sa vorbeasca despre tara lor. Am baiguit ceva despre istoria noastra zbuciumata cu provincii ocupate sute de ani de imperiile vecine.
  Cum sa indraznesc eu sa scot vreo vorba despre Romania actuala cand in ultimii ani nu am avut nici un motiv de mandrie iar acum, colac peste pupaza scandalul din tara asemanator cu certurile dintre tigancile care isi arata una altora fundul gol a mai adus si implicarea tarilor vestice care trebuie sa ameninte pentru a se pastra niste reguli!
  Cu ce e mai putin vrednic de dispretuit Ponta decat Basescu daca premierul nostru declara una la Bruxelles si alta la Bucuresti, ca sa nu mai vorbesc despre limbajul folosit nedemn de un Prim Ministru?
  Cu ce e mai demn de stima Crin decat Basescu cand acesta e in stare sa declare ca „Se vorbeste in ultimele ore de cele 10 – 11 porunci pe care presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, le-ar fi dat premierului. Nu exista asa ceva, nu avem un document in sensul acesta” iar premierul afirma ca a trimis raspunsurile la aceste intrebari?
  De ce oare sunt eu atat de mofturos si imi doresc ca Premierul si Presedintele (ales sau interimar) al tarii mele sa se comporte cu demnitate si sa nu minta grosolan?
  Nu cred ca voi avea vreodata sansa sa mai ajung in strainatate si sa nu-mi fie rusine sa declar ca sunt roman, si cred ca asa cum pana acum am tinut capul in jos tot asa va trebui sa fac si in continuare.
  Tot dispretul pentru politicienii romani care s-au cocotat in fruntea tarii!
  Sanatate va doresc!
  Grasul

  • Horia Pană zice:

   Grasul,

   Ai şi tu dreptate, nu contest. Limbajul colorat a intrat demult în uzul public şi nu doar în al lui Băsescu, Ponta sau Antonescu. Pot să-ţi exemplific şi cu vorbele unora ce se pretind super-intelectuali, din cei care vociferează furibund de câteva săptămâni, mai ales. Îi urmăresc cu întreit interese tocmai pentru că se erijează în modele de urmat. E însă drum lung de la grosolănie la răspunsul sarcastic adresat de Ponta d-nei Merkel. Nu uit aprecierile sale necuvenite la adresa lui Hollande, pe când îl susţinea vehement pe Sarkozy. Apoi s-a pupat cu Hollande. Cam ca la noi, dar pe altă limbă. 🙂

   Nu ştiu ca Ponta să fi spus una la Bucureşti şi alta la Bruxelles. Din declaraţiile oficiale nu prea reiese aşa ceva. Doar din comentariile jurnalisitice de pe la noi, EvZ, RL, B1, Naşul şi gaşca internet de la Hydepark, Hotnews, Contributors şi Madam Blogary. Şi am acces, din fericire, la informaţii de la prima mână. Plus că ştiu engleza, franceza, germana, maghiara, sârba şi italiana suficient cât să n-am nevoie de traducători de serviciu.

   Legar de „poruncile” lui Barroso, e aşa cum a spus Antonescu: nu există. Barroso a solicitat, cum ar fi fost normal s-o facă şi alţi oficiali europeni, lămuriri în scris; cu extrase din legi, din proceduri parlamentare şi constituţionale etc. Ceea ce premierul Ponta a şi făcut imediat ce a revenit în ţară.

   Cu toată mascarada, ineficienţa sau incompetenţa unei părţi semnificative din clasa noastră politică, n-am de ce să-mi fie ruşine că sunt român. Istoria „civilizaţilor” este plină de mizerii şi crime. Aşa cum au bâjbâit şi ei la început, aşa bâjbâim şi noi la începuturile noastre. Pentru că cu hiatusuri uriaşe, am avut parte de democraţie aproape 40 de ani cu toţii, de la prima însăilare parlamentară, în 1859. Dar nu putem vorbi nici atunci de o democraţie cât de cât solidă.

   O să mai creştem şi ne vom maturiza politic până la urmă. E dezolant uneori, dar explicabil dacă ţinem cont de o istorie neprietenoasă cu noi. Am pornit târziu la acest drum şi o să ajungem la ţintă în consecinţă, mai târziu decât alţii. Asta e realitatea ce-o trăim. Eu unul îmi văd de crezurile mele şi încerc, cu puţinele resurse ce le am, să contribui cu ceva la acea maturizare politică. Maturizare care înseamnă participare şi dialog, diversitate şi dezbatere de opinii rivale. Altfel ne paşte uniformizarea agresivă şi ura perpetuă. Din care niciodată, niciunde n-a ieşit ceva bun.

   Sănătate şi mult spor, HP

 5. Grasul zice:

  Doamne, ce poate face atasamentul politic dintr-un om cultivat!
  Astept sa vad in articolele domnului Pana si niste explicatii pentru discursul paranoic al lui Crin Antonescu si niste consideratii care sa justifica discursurile suburbane ale lui Ponta!

  • Horia Pană zice:

   Stimate Grasul,

   Şi eu sunt egal îndreptăţit să-ţi replic cu fraza de început a comentariului tău.
   Mai ales că ţi-am tot explicat ce fel de ataşament politic am şi cât sunt eu de legat de vreun partid politic. Se pare că mi-am pierdut vremea.
   Îmi recunosc mereu şi mereu incapacitatea de a fredona partituri propagandistice. Dar dumneata consideri orice opinie diferită de a dumitale cretină, duşmănoasă şi cras partizană.
   Păi felul cum mă cataloghezi pe mine sau pe Antonescu şi Ponta, luând în considerare doar ce-ţi convine, nu cumva sună a partizanat clar asumat?
   Aşa că aştept şi eu nişte explicaţii de la dumneata despre acţiunile şi discursurile lui Băsescu şi ale PDL din ultimii 6-7 ani şi măreţele lor fapte. Teamă mi-e c-o să-i cam oploşeşti. În numele non-propagandei.

   Oricum ar fi, eu îţi doresc toate cele bune, HP

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s