Tovarăşii de la Noua Luptă de Clasă (2)

Tovarăşii de la Noua Luptă de Clasă (1)

Scriam ieri despre derapajele discursive de la democraţie, aşa cum este ea descrisă, cu valori şi principii, ale avocaţilor „regimului” Băsescu. După ce am exemplificat unele derapaje din alocuţiunea preşedintelui suspendat ţinută la Cluj, încerc să aduc în atenţie şi expozeurile tovarăşilor săi de drum.

Mihai Răzvan Ungureanu. Arad, 15 iulie: „Noua putere a apărut pe hoţie. Nu a furat un scaun din Parlament, au fost cumpărare conştiinţe. În cazul în care cumperi parlamentari, promiţând marea cu sarea, îi faci să voteze inclusiv împotriva preşedintelui legitim al acestei ţări. Puteţi să aveţi încredere în asemenea oameni?”, s-a adresat Ungureanu celor prezenţi, care au strigat „Nuuuuu!”. Să ne aducem aminte cum a apărut majoritatea parlamentară în 2009, după refuzul nedemocratic de a recunoaşte majoritatea din jurul lui Klaus Johannis şi după realegerea lui Traian Băsescu, care a culminat cu inventarea în parlament a UNPR. Aştept şi acum, zadarnic de altfel, o explicaţie moralicească din partea lui MRU despre acel episod. În numele democraţiei pe care o clamează, strig eu de astă dată, şi de asemenea „Nuuuuu!”.

Tot acolo şi tot atunci, la Arad, când jurnaliştii i-au solicitat lui MRU să facă publice numele parlamentarilor care ar fi luat bani ca să formeze majoritate în favoarea USL, cum a declarat anterior, fostul premier a afirmat că declaraţia sa „a fost extrasă din context”. Apelul la scoaterea din context este tipică celor prinşi cu mâţa-n sac. Numai cu două zile înainte, MRU declarase următoarele: „Am văzut un parlamentar că lua bani în Parlament ca să dea jos un guvern.” Curioasă scoatere din context.

La mitingul de la Cluj, MRU a îndemnat participanţii să spună Nu demiterii lui Traian Băsescu, „un om care nu a minţit niciodată românii”. Deşi chiar Băsescu a recunoscut că a minţit. Şi a încheiat apoteotic: „Să ţineti minte, aceasta este promisiunea noastră pentru România: Băsescu!” De fapt, singurul lor proiect pentru România.

Acelaşi MRU, la mitingul din Bucureşti, Piaţa Revoluţiei, 5 iulie: „Suntem pregătiţi să facem tot ce putem pentru a ne lua ţara înapoi?” Oare ţara aparţine doar susţinătorilor lui Băsescu şi le-a fost cumva răpită de ceilaţi? Ciudat simţ al proprietăţii. „Nu este o ţară în care orişcine crede că poate fi om politic. Nu aceasta este ţara noastră!” Lui MRU pare că nu îi pasă de Constituţia în care scrie la art. 37 că „au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3)”, adică „funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.” Şi continuă: „Nimeni nu-i mai vrea nici pe Ponta, nici pe Hrebenciuc, nici pe Zgonea! Aceştia sunt oamenii care cred că au legitimitate. I-aţi votat dumneavoastră cumva?” Da, i-au votat cetăţeni ai României şi ei le-au conferit legitimitate, chiar dacă nu cei aflaţi la respectivul miting. Şi a pus apoi cireaşa pe tort: „Le vom spune: Luaţi-vă totul şi plecaţi din această ţară!” Iată cum „cine nu-i cu noi e împotriva noastră” capătă noi valenţe. Şi acestei nerozii MRU îi spune democraţie.

Monica Macovei. Mitingul din 5 iulei, P-ţa Revoluţiei. „Am venit să-mi apăr ţara pentru că mi-e frică, din 3 iulie mi-e frică încontinuu de dictatură, de statul capturat. Nu ne este frică dacă ieşim în stradă, dacă vorbim şi dacă protestăm în fiecare clipă.” Draga noastră, tu Monică, ori te trece-o mare spaimă, ori deloc nu-ţi este frică. Ori vorbeşti în dodii.

Cristian Preda. „Victor Ponta şi Crin Antonescu ne spun că nu avem o problemă cu statul de drept, pentru că ei ne-au spus când au început guvernarea că prima lor preocupare nu e Bruxelles-ul, e Moscova. De la Moscova nu se vede o problemă cu statul de drept din România, de la Bruxelles se vede… Ai vreun Dumnezeu, Victor Ponta?  Ai vreun Dumnezeu, Crin Antonescu?” Dar dumneata ai vreun Dumnezeu, de nu ţi-e teamă de falsul în declaraţii? De mistificare?

Vladimir Tismăneanu. „Despre Constituţie e vorba. Imperfectă sau ambiguă era totuşi ceva la care ne puteam raporta, la care găseam răspunsuri şi ghidare.” În această frază stă de fapt cheia întregului conflict politic. Imperfecţiunile şi ambiguităţile Constituţiei nu pot da răspunsuri şi nu se pot transforma în ghiduri. Cu o singură excepţie. Aceea în care voinţa discreţionară, alături de complicitatea politizatei instituţii de control constituţional interpretează Constituţia după cum e conjunctura, după cum e iarna şi vara, după cum afară plouă ş.a.m.d.

În final, vă propun înregistrarea emisiunii Ultima Oră de aseară, de la România TV, „moderată” de Striblea, în care Cristian Preda îl provoacă la scandal pe mitocanul Şova şi tot el pleacă apoi ofuscat din emisiune. Îi pot înţelege frustrarea faţă de modul în care se face jurnalism la noi, dar sunt mai puţin înţelegător cu politicianul care dacă provoacă, trebuie să se şi bată până la capăt, nu să arunce prosopul. Ulterior, pe comilitonul PDL, şeful ridicol al căzutului în ridicol PNŢCD, Pavelescu, îl apucă o criză de isterie propagandistică cu spume. Este incredibil.

Înregistrare emisiune Ultima Oră, 15.07.2012

„Nous sommes aux portes de l’Orient, où tout est pris à la légère”, spunea Raymond Poincaré despre România la 1900. Neserioziotate, cu alte cuvinte. Neseriozitate care ne bântuie şi acum, când situaţia politică este cât se poate de serioasă, dar orgoliile, trufia, deficitul de simţire autentic democratică şi preţiozitatea impostorilor dau tonul la muzică. Iar tarafurile cântă pe alături de partitură.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Tovarăşii de la Noua Luptă de Clasă (2)

 1. Grasul zice:

  M-au captivat comentariile la articol.
  Articolul e destinat campaniei pentru referendum deci, nu pot avea pretentii sa fie interesant sau profund.

 2. Ghilotina zice:

  Am vazut un pic din emisiunea amintita , gratie linkului Dvs .
  Sincer , nu am ajuns pana la episodul plecarii din emisiune dar am sa fac un efor desi ma straduiesc din resputeri sa-mi pastrez nealterat cerebelul observand eu la consumatorii de antena3 , iRealitatea.tv si acum Romania.tv ca devin irascibili , cu apucaturi , lesina se arunca de la balcon si mesteca fraze ciudate folosind un limbaj dublu , grotesc in raport si cu realitatea cotidiana si cu ceea ce se afla in afara granitelor tarii .
  Mai ales ca vreau sa aflu cantitatea de spume a Dlui Pavelescu , ramas loyal PDL , al unei intelegeri facute , chiar daca nu a fost la cascavalul guvernarii precum UDMR sau UNPR rusinos aliate cu USL .
  Tin minte cand am venit in Romania , dupa cativa ani de exil . Lumea era entuziasmata de cele cateva „butiquri” aparute peste noapte multumita spagilor date pe la primarii , de baietii cu valizele alea de lemn din care vindeau tigari , de faptul ca se aduceau pulpe de pui din Brazilia – care fireste , se vindeau si direct pe trotuar mai ales pe la gurile de metrou fie la minus 20 de grade , fie la plus 40 ca acum .
  Si mai tin minte cum cineva , o cunostinta de sex feminin tragea de mine sa o scot in oras ca renumita locanta „Bella Italia” aflata pe Mosilor . Am ajuns acolo , nu mai stiu ce chestie ne-au pus aia in farfurie – oricum tovarasa de masa era in culmea extazului , se visa in Occident !– se jura ca e culmea artei culinare italiene , ca ceva mai bun nu mancase in viata ei , etc . Alaturi de masa noastra era un grup de tinere si u numai (chiar pana la 35 de ani) si unul care facea pe racolatorul viitor peste care le povestea (cam asa cum povesteste antena 3 azi despre binefacerile USL) cace(sic) bine e sa te prostituezi , cacati(sic) bani poti face daca faci trotuarul in vest unde are el relatii … Mai tin minte imaginea de la toaleta localului , o hruba urat mirositoare , cu pisati pe jos , cu elemente maro prin toate colturile si unde tinerele alea erau puse de individ si de prietenii lui sa dea un mic examen oral chiar atunci , pe loc , sa le analizeze competentele , urmand in caz ca picau la examen sa faca exercitii intense pt capatare abilitati .
  Sordidul unei Romanii aruncate in bratele pestilor , a excrocilor de talia lui Cornelius Ring Ioan Stoica cu Caritasul lui (care a atras miloane de deponenți din toată țara care au investit mai mult de 1.000 de miliarde de lei vechi (între 1 și 5 miliarde de dolari americani) înainte de a da faliment în 14 august 1994 ; la data declarării falimentului avea datorii de 450 milioane de dolari americani – cf. wikipedia) si mai tarziu a unora precum Sever Muresan , Popescu Steriu , deputatul Bivolaru si Mona de Freitas , etc .
  Multe li s-au intamplat romanilor si daca acestia au uitat , e numai responsabilitatea lor .
  Ca si votul de pe 29 iulie .
  Romanii insa nu sunt responsabili de ceea ce s-a intamplat in Parlament unde s-au cumparat putori ca la taraba .
  Decat poate tot pt votul dat la alegeri , in 2008 .
  Poate ne da Dumnezeu mintea cea de pe urma …

  • Horia Pană zice:

   Dragă Ghilotina,

   Când te laşi dus de valul amintirilor – şi nu numai – ai un talent de povestitor ascuns publicului. Şi-i păcat. Mă refer nu la actul scriitoricesc în sine, ci la patima sănătoasă care te cuprinde. Dacă ar fi posibi, şi nu ţi-ar fi teamă de controverse, în limita bunului simţ, tradus prin cei 7 ani de-acasă, ţin foarte mult să te cunosc. Deşi ne găsim „la alte parapete”, sunt convins de capacitatea noastră de a comunica civilizat şi interesant.
   Ceea ce ai scris mă preocupă în cel mai înalt grad. Şi mâine voi produce un articol – poate în serial – despre cealaltă oaste.
   Mintea cea de pe urmă este mintea trezită din adormirea propagandistică. Este mintea care acceptă şi ceea ce ieri era de neacceptat. Iar asta mă implică şi pe mine.

   Stima mea, HP

  • Horia Pană zice:

   Nu fii 😦 !
   Te înţeleg şi nu mi-o lua în nume de rău. N-am cum să nu reacţionez la impostură. Nici dacă vine din partea unor şcoliţi erudiţi. Nu mă erijez însă nici în Mafalda. Zău că nu le ştiu pe toate. Dar ceea ce ştiu, spun. Indiferent dacă place sau nu. Însă accept critica civilizată, argumentată. Deci, zii-le frate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s