Din neamul lui Ipocriţă (2)

Azi, Dan Şova

Avocat şi senator de Olt din partea PSD, Dan Şova nu şovăieşte să facă parte din clientela afacerilor cu statul care se luptă din greu cu clientelismul de partid şi de stat. El, familia sa, de la doomiiopt… luptă, luptă si dă-i, si dă-i si luptă… si el, mă-nţeledzi?… Îl găsim  de din vale de Rovinari, în coasta Turcenilor, ori mai sus, iavaş-iavaş, în ogradă la AVAS. A făcut din Holocaust holocaust, de l-a trimis Ponta la Washington să se reculeagă un pic. S-a recules rapid şi a pornit un progrom verbal împotriva bandelor băsiste. L-a prins într-un studio TV pe neo-republicanul Mihai Neamţu şi i-a susurat la ureche holo-caustic: „Neamţu, hitleristule, fascistule, hitleristule, fascistule, Neamţule, hitleristule, fascistule…” Băiat bun, altfel.

Dar ce ne facem cu legile pe care cică dom’ avocat le răsuceşte pe degete ca aţa pe mosor? Dă-le-n colo de legi!

Întrebat despre tombolele organizate de PSD pentru a momi lumea la vot, Dan Şova s-a exprimat fără echivoc: „E foarte bine că se face (sic!), tombole s-au făcut întotdeauna la vot. USL acţionează în conformitate cu legea… Întrebarea e ce lege interzice”, subliniind că legea nu interzice organizarea de tombole.

Aşa este. Tombolele, sau după cum spune Legea nr. 650/2002 (OG 99/2000), sunt activităţi comerciale, numite şi loterii publicitare.

Însă legea finanţării partidelor (Legea 334/2006) prevede că sursele de finanţare a activităţii unui partid politic sunt următoarele: a) cotizaţiile membrilor de partid; b) donaţii, legate şi alte liberalităţi; c) venituri provenite din activităţi proprii, conform art. 12; d) subvenţii de la bugetul de stat. Iar art. 12, privind activităţile proprii se referă la (a) editarea, realizarea şi difuzarea publicaţiilor ori a altor materiale de propagandă şi cultură politică proprii; (b) organizarea de întruniri şi seminarii cu tematică politică, economică sau socială; (c) acţiunile culturale, sportive şi distractive; (d) serviciile interne; (e) închirierea spaţiilor aflate în patrimoniul propriu pentru conferinţe sau acţiuni social-culturale şi pentru organizarea birourilor parlamentare şi (f) înstrăinarea terenurilor şi clădirilor din patrimoniu, dar numai după cel puţin 10 ani de la înregistrarea în patrimoniu, cu excepţia partidelor politice aflate în curs de dizolvare.

Cum însă la noi legea este stoarsă până ce iese tot spiritul din ea, şi interpretările lui Şova transformă un partid politic într-o societate comercială per se. Dar cine mai poate să facă astăzi diferenţa dintre un SRL şi un partid?

Cât despre declaraţiile/mitocăniile sale, ele fac deliciul cui se delectează cu aşa ceva. E inutil şi dezagreabil să le reproduc aici.

Concluzie. Tinerele dezamăgiri sunt progeniturile bătrânelor dezamăgiri. Iată ceva constant în politica românească!

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Ipocritocraţia. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Din neamul lui Ipocriţă (2)

 1. Ioan zice:

  Draga Horia,
  Inainte de toate imi cer scuze pentru a nu fi fost precis. Partea cu „tinerii” a fost interpretarea mea pentru urmatoarele randuri: „Vor face ăştialalţi ceea ce trebuie? Habar n-am. Pot spune doar că sunt dispus să le ofer ocazia s-o facă, deoarece foştii şi-au mâncat onoarea. E adevărat că au început prost şi pripit, dar regăsesc la ei, printre bâlbâieli penibile şi.impetuozităţi caraghioase, unele intenţii pe care le salut. Iarăşi spun: vom vedea cât va fi faptă şi cât se va dovedi vorbă goală.”
  am gandit ca fostii sunt „batranii”! Este uimitoare puterea autosugestiei .

  • Horia Pană zice:

   Ioane, dragă,

   „Foştii” sunt foştii guvernanţi. „Ăştialalţi” sunt noii guvernanţi, cei care vor ieşi din alegerile din iarnă, şi care par să fie tot din USL. De la ei am auzit intenţiile pe care le salut. Cu toată circumspecţia însă a celui care suflă acum şi-n iaurt.
   Dacă ne legăm strict de persoane, sper ca Ponta „copy-lot”-ul 🙂 să se retragă o vreme după acest interimat. În caz că onoarea înseamnă ceva pentru el.
   Sper să nu mai văd personaje precum Şova, Anastase, Fenechiu, Rizea, Bănicioiu, Boureanu, Luhan, Oprişan, Ţuţuianu, Boagiu, Turcan, Udrea, Popoviciu, Buda, Pirpiliu, Gurzău etc., „tinerii de nădejde”.
   Sper să nu mai văd hoaştele perverse care parazitează politica precum Canacheu, Videanu, Berceanu, Toader, Oltean, Zătreanu, Chircu, Cristian Dumitrescu, Mang, Norica Nicolai, Hrebenciuc, Jipa, Nassar, Socaciu şi alţii ca ei.
   Sper că m-am făcut pe moment înţeles.

   • Ioan zice:

    Draga Horia,
    Sa fim serosi! 🙂
    Tu chiar crezi asta?! Sau poate stii ceva despre un virus de design care ii va face sa se retraga?
    Nu s-a retras Iliescu, nu s-a retras Voicu, De ce s-ar retrage Ponta si ceilalti. Se retrage Ponta si vine un liberal!? Nici vorba. Mai degraba ii vad pe liberali marginalizati. Foamea este mare dupa o pauza atat de lunga!
    Astept cu infrigurare o „noapte a cutitelor lungi”. Infrigurarea data de fiorii de spaima ce-mi aluneca pe sira spinarii. Crede-ma ca nu exagerez. Indiferent de mediatizare, actiunea primarului din Orsova este doar un mic preludiu.
    Nesiliti nimeni nu va renunta la nimic.
    Si, Doamne, Horia: „Aşa cum le văd eu, lipsit de patimi şi iconolatrii.”
    Esti al fel de patimas ca oricare dintre noi, uneori chiar si mai…. bu e nimic rau in asta. 🙂
    Astept de la tine o explicatei stiintifica a: „Sper să nu mai văd personaje precum Şova, Anastase, Fenechiu, Rizea, Bănicioiu, Boureanu, Luhan, Oprişan, Ţuţuianu, Boagiu, Turcan, Udrea, Popoviciu, Buda, Pirpiliu, Gurzău etc., “tinerii de nădejde”.
    Sper să nu mai văd hoaştele perverse care parazitează politica precum Canacheu, Videanu, Berceanu, Toader, Oltean, Zătreanu, Chircu, Cristian Dumitrescu, Mang, Norica Nicolai, Hrebenciuc, Jipa, Nassar, Socaciu şi alţii ca ei.”
    Prin ce fenomen se va intampla asta? Cuym zice’americu’: Really?!

   • Ioan zice:

    Ar fi interesant sa te uiti pe sinteza articolului din Wall Street journal (http://www.ziare.com/victor-ponta/stiri-victor-ponta/wall-street-journal-romania-erodare-periculoasa-a-principiilor-democratice-1180224#comentarii).
    Probabil ca si astia sunt cumparati si gandesc ne-stiintific! 🙂 Mai, incep sa am un respect din ce in ce mai mare pentru Basescu: i-a bagat in buzunar si pe astia! 🙂
    Serios Horia!? 🙂

 2. Ioan zice:

  Draga Horia,

  Din respect fata de tine consider necesar sa iau o pauza de la acest blog.
  Nu de alta dar avand in vedere directiile diferite, precum si modul in care privim blogul, in ciuda palmutelor la fund date USL in doua randuri, a devenit prea partinic din punctul meu de vedere.
  In plus, trebuie sa recunosc, opinia ta, cum ca ar trebui sa dam si celor tineri o sansa (Ponta si Antonescu (tinerelul Antonescu???), din partea unui om cu educatia ta, avand in vedere ca in mod indubitabil Ponta a fost, este si va fi un hot dovedit mi-a lasat un gust amar.
  Dorinta de schimbare cu orice pret in conditiile in care intreaga putere se afla in mainile „tinerilor” mi se par de rau augur si prevestitoare de rau.
  Ceea ce tu numesti actiuni la marginea legii si pe care le accepti cu o usurinta demna de cauze mai bune, au un efect avalansa la nivelele inferioare. Acolo nu exista nimeni sa-i tina in fraul: daca TOTUL este permis la nivelul cel mai de sus, jos …Dumenzeu cu mila.
  Gasesc ca ura ta personala fata de Basescu iti oblitereaza perspectiva, ajutat bineinteles de o puternica inclinare partinica.
  Sper din suflet ca TU sa ai dreptate!! Sa deschida carlanii drumuri noi, sa cladeasca un viitor mai bun pentru tara asta.
  Te intreb insa cu toata sinceritatea: cum poti sa consturiesti ceva cand baza este putreda de la bun inceput! Prin ce miracol se va intampla asta?!
  Ma simt dezamagit. Ma linisteste insa faptul ca probabil imi vei tranti un elegant „crezi ce vrei,eu stiu desi am dubii”. 🙂
  La urmei urmelor, in principiu, avem aceleasi ganduri pentru tara asta dar nu cred ca gandim dupa principii asemanatoare.
  Nu-l vreau pe Basescu dar cu atat mai putin vreau Ponta si Antonescu. Nici nu consider ca demersurile „la marginea legii” sunt doar la marginea legii decat in conditiile in care cineva vrea, cu mai mult decat tot dinadinsul, sa le vada asa! Prin urmare nu voi ratifica actiunile unor oameni care nu au dovedit, din contra, prin nimic ca sunt mai presus decat cel pe care vor sa-l mazileasca.
  Iti doresc vot usor si liniste, nu atat inainte cat dupa….ceva timp! Pentru ca din acel moment votul fiecaruia va a aduce cu sine o responsabilitate mult mai mare decat un vot ordinar.
  Cu tot respectul, Ioan
  „Politics: A strife of interests masquerading as a contest of principles. The conduct of public affairs for private advantage.”
  „Revolution, n. In politics, an abrupt change in the form of misgovernment.
  Ambrose Bierce
  🙂 😦
  O masca rade, o masca plange! Sa vedem cine va rade si cine va plange.

  • Horia Pană zice:

   Ioane,

   Tot din respect nu mă reped să te acuz de răstălmăcire şi rea-voinţă. Unde am scris eu că trebuie să dăm vreo şansă „tinerilor” la care faci referire? Dacă-mi marchezi locul, îmi cer scuze. Dacă nu poţi, o să te rog să le ceri tu.
   Unde şi când am susţinut şi acceptat eu acţiuni la marginea legii? Arată-mi, te rog!
   Dacă ură este critica adusă lui Băsescu şi altora, musai că trebuie să interzicem prin lege critica. Mai ales că n-au trecut decât 22 de ani de când critica era o crimă.
   Votul întotdeauna incumbă responsabilitate. Eu unul îmi asum asta. Fără patimile în care cad iresponsabil atât detractorii, cât şi adulatorii.
   Când am chef de glumiţe, citez şi cimiliturile unora sau altora. Pentru asta am o rubrică intitulată „Sare şi piper”; apropo de Ambrose Bierce şi satiricul (nu ştiinţificul) său „Devil’s Dictionary”.
   Nici n-o să râd, nici n-o să plâng, indiferent de rezultatul referendumului. Îl iau ca atare şi voi analiza şi comenta consecinţele sale. Aşa cum le văd eu, lipsit de patimi şi iconolatrii.
   Cum eu mă consider liber în tot ceea ce întreprind, şi tu eşti liber să citeşti, să comentezi sau să ignori ceea ce scriu. Îţi spun însă, cu toată bunăvoinţa de care sunt capabil, că nu voi mai permite nici o „înfierare” bazată pe falsificarea spuselor mele.
   Cum eu nu dau lecţii nimănui, şi nici nu îndemn pe cineva într-o direcţie sau alta, ci doar îmi exprim fără constrângeri opiniile, tot aşa nu accept „indicaţii preţioase” şi apostrofări de la alţii. Doar comentarii critice. Şi acestea civilizate măcar, dacă nu şi pertinente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s