Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (3)

Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (1)

Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (2)

Intelighenţia infiltrată în corpul rigid al PDL, „succesorul Frontului Salvării Naţionale” (cum scrie pe site-ul partidului, la Istoric) încearcă de ceva vreme să-l  înţolească ideologic occidental. Când socialistul PD s-a trezit peste noapte popular, nimeni nu ştia pe ce picior să danseze. Doar Traian Băsescu, supărat că socialiştii lui António Guterres şi Luis Ayala susţineau PSD în alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2004. Motiv pentru care îl şi „îmbolnăveşte” pe Theodor Stolojan şi preia candidatura la prezidenţiale, plănuind să se ataşeze, odată cu iminenta aderare la UE, ca scaietele de nădragi, de cel mai puternic grup politic din Parlamentul European, PPE. După un an, Convenţia Naţională Extraodinară din 25 mai 2005 consfinţeşte orientarea populară a PD. Şi aici s-a oprit pentru o vreme tot ceea ce înseamnă doctrină, ideologie şi consecinţele programatice derivate din acestea. Iar mai apoi de aici a inceput, în special după ruperea Alianţei D.A., şi din nevoia stringentă de legitimare politico-ideologică tot savantlâcul popularo – conservativo – creştin-democrato – liberal căruia PDL nu i-a dat nici până acuma de cap. Deoarece numai dorinţa de a acapara tot spectrul politic non-socialist pare că n-a fost suficient. Şi nici parazitarea cu militanţi şi fideli a tuturor instituţiilor statului.

Vladimir Tismăneanu, Cristian Preda, Cătălin Avramescu, Valeriu Stoica, Teodor Baconschi, Mihai Răzvan Ungureanu sau Sever Voinescu s-au purces ba la deal, ba la vale să-i găsească PDL haine pe măsură, să poată ieşi şi el în lumea bună. Care lume, cum altfel, nu putea să fie decât a dreaptei ideologice.

Cele mai multe din textele ideologice produse de aceşti corifei[1] ai „pedelismului băsescist” – de altfel fiecare fiind într-un fel sau altul servant pentru Traian Băsescu – ori în presă, ori prin intermediul Institutului de Studii Populare au la rădăcină conservatorismul modern din viziunea lui Edmund Burke.

Ce spunea însă Burke (1729 – 1797) despre stat şi reprezentarea politică? Că reprezentarea este o datorie morală: aceia care posedă educaţie şi înţelepciune trebuie să acţioneze în interesul celor mai puţin înzestraţi din acest punct de vedere. Această părere cu conotaţii elitiste sugerează că, o dată aleşi, reprezentanţii ar trebui să gândească şi să pună în practică propriile judecăţi pe temeiul că marea masă a oamenilor nu-şi cunoaşte interesele sale.[2] Acest model de reprezentare democratică se numeşte tutorial sau tutelar. Pentru că modelul tutorial se bazează pe convingerea că înţelepciunea şi cunoştinţele sunt inegal distribuite în societate şi nu toţi cetăţenii sunt conştienţi care le este binele. O opinie similară a avansat şi Schumpeter care afirmă că: „Cetăţeanul tipic coboară la nivelul performanţei mentale de îndată ce pătrunde în sfera politică. El discută şi analizează evenimentele într-un mod care ar putea fi considerat infantil în sfera intereselor sale reale. El redevine primitiv. Gândirea lui redevine asociativă şi afectivă.”[3]

Modelul tutorial păcătuieşte prin câteva elemente ce-l pot cataloga ca fiind exagerat elitist şi nedemocratic:

1. Dacă politicienii gândesc independent pentru că publicul este ignorant, slab educat sau dezinteresat, atunci în mod sigur este o greşeală să permiţi acestui public să-şi aleagă reprezentanţii. Va alege prost.

2. Legătura dintre reprezentare şi educaţie poate deveni discutabilă. Este certă importanţa educaţiei în înţelegerea complicatelor probleme politice şi economice. Nu este în schimb deloc cert faptul că aceasta ne asigură că politicienii vor face judecăţi corecte din punct de vedere politic şi moral în ceea ce priveşte interesele altora, ale publicului în acest caz.

3. Dacă politicienilor le este permis să-şi exercite activitatea doar pe baza judecăţilor proprii şi independente faţă de curentul de opinie al corpului societăţii, există posibilitatea ca aceşti reprezentanţi şi numai ei să devină un substitut al democraţiei, iar cei aleşi îşi vor formula propriile interese egoiste, deosebite de cele ale cetăţenilor.

Discursurile intelectualităţii militante din jurul lui Traian Băsescu au conţinut numeroase referiri la un asemenea tipar al reprezentării politice. Reamintesc aici spusele lui Mihai Răzvan Ungurenu la unul din mitingurile pro-Băsescu: „Noi le vom fi demonstrat că puterea se află în mâinile noastre, a celor care cred că au dreptul la democraţie… Nu este o ţară în care orişcine crede că poate fi om politic. Nu aceasta este ţara noastră!… Le vom spune: Luaţi-vă totul şi plecaţi din această ţară!” Cum ar veni, ţara aparţine acelora care ştiu, nu prostimii, şi numai aceia au dreptul la democraţie, la a fi om politic şi la a guverna. Ei, elita de dreapta, singura îndrituită a se numi democratică.

Pe 6 iulie a.c., Mihai Răzvan Ungureanu, cel care se vede pe sine cel mai bun primar al Iaşiului, cel mai bun premier şi cel mai bun prezidenţiabil spunea aşa: „Foarte mulţi dintre cei care susţin demersul de suspendare sunt oameni care dacă au şcoală, nu au minte şi, în momentul în care nu au şcoală şi nici minte, atunci ne punem pe bună dreptate întrebarea cum de ajung să ne reprezinte.” Cu alte cuvinte, cine gândeşte ca el e reprezentativ. Şi el gândeşte, fără doar şi poate cel mai bine. Restul e proştigrămadă. Şi nu merită nimic.


[1] Corifei: Conducătorii corului în tragedia şi în comedia greacă antică.

[2] E. Burke, On Govrnment, Politics and Society, London, Fontana, 1975, p. 157

[3] J.A. Schumpeter, Capitalism, Socialism and Democracy, New York, Harper, 1942, p. 262, cit. în  Giovanni Sartori, Teoria democraţiei reinterpretată, Ed. Polirom, 1999, p. 115

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (3)

 1. Pingback: Rinocerul şi democraţia de sticlă (8) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 2. Pingback: Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (7) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 3. Pingback: Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (6) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 4. Pingback: Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (5) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 5. Pingback: Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (4) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 6. Ghilotina zice:

  Eu inteleg din spusele Dlui Ungureanu ca s-a adresat rusofililor sau celor care lucreaza pt ei .
  Poate ca o sti el ceva mai multe , mai stii ?
  Maestre , automat daca prostimea decide ca noi musai sa ne taiem ce avem , eu unul nu mai am ce cauta pe aici .
  Dar e dreptul lor sa se adune .
  Cum era si OBLIGATIA atat a Guvernului cat si a Presedintiei ca asa ceva sa nu se intample .
  Repet pt a nu stiu cata oara : sunt dezamagit de cum se comporta PDL , de cum s-a comportat PDL , principalul vinovat pt situatia asta !
  Si sunt suparat ca nu mai avem altceva in afara de PDL .

  • Horia Pană zice:

   Prietene,

   Asta ai vrut să înţelegi. Acuzele de rusofilie n-au nici un suport real. Că nu cred că eşti împotriva relaţiilor diplomatice şi comerciale cu Rusia. Fără să fii rusofil.

   Vezi tu, „prostimea” (eu întotdeuna folosesc ghilimele pentru a da termenului încărcătura ironică) nu e proastă. Poate ignorantă în multe privinţe. Pe asta se bazează propaganda perfidă, pe ignoranţă. Şi apoi se lansează pe piaţa publică mistificările care demonizează adversarul.
   Aceeaşi „prostime” însă, când votează convenabil uneia dintre părţi, iute devine înţeleaptă.

   Ai dreptate. Eşti dezamăgit de PDL cum şi eu am dezamăgirile mele legate de USL. Ştiu însă că normalizarea societăţii româneşti nu se poate produce instantaneu, cum ne dorim cu toţii, ci printr-un proces de lungă durată. Proces care trebuie cu necesitate să cuprindă educaţia şi modelele bune de urmat. Iar asemenea modele apar odată cu evoluţia societăţii şi cu sporirea simţului de participare politică a elitelor. Care elite preferă să comenteze din tribune sau să tacă pur şi simplu. Aşa că se iţesc spontaneu din hăţişurile societăţii false modele, false elite, cu propriile lor agende personale, cu metehnele şi viciile lor, jucând tontoroiul în jurul potentaţilor zilei, folosiţi sau lăsându-se folosiţi de aceştia pentru diverse privilegii. Privilegii materiale sau prin intermediul cărora au şansa să se autoglorifice.

 7. Bajan Liviu zice:

  In mare masura sunt de acord cu opiniile tale. Numai ca la noi problema de fond e alta.Sunt foarte putini oameni politici carora li se poate acorda ceva incredere.De aceleas tare ca PDL sufera si celelalte partide politice unele chiar mai accentuate. Eu de pilda nu pot de nici o culoare acorda credit unor persinaje precum Crin Antonescu Victor Ponta si inca altii.In ce priveste PDL reprosez in primul rind d-lui Valeriu Stoica lenea intelectuala de a incerca sa ne formuleze o constitutie teafara pe care sa putem cladi un edificiu legislativ in locul actualului COTET LEGISLATIV. Argument: un stat de drept trebuie sa se intemeieze pe o legislatie de calitate.De aceea inca LALAIM.Stiu ca o legislatie teafara nu e suficienta dar o consider absolut necesara. O zi buna !

  • Horia Pană zice:

   Domnule Bejan,

   Vă dau dreptate. Cu un amendament însă.
   Statul de drept se întemeiază nu doar pe o legislaţie de calitate, ci pe instituţii şi persoane care să aplice şi să respecte această legislaţie. Şi mă refer aici în special la magistraţi.
   Doar cu o justiţie ireproşabilă se poate face ordine într-o societate. Dând vina pe legislaţie îi uităm pe cei care masacrează legislaţia pentru interese particulare. Abia aşa, fără interpretări după ureche sau după „urechi”, legea e una pentru toţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s