Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (4)

Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (1)

Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (2)

Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (3)

Ieri, 28 august, Consilul Superior al Magistraturii s-a adresat Monei Pivniceru, noul ministru al Justiţiei, printr-o scrisoare în care vine cu propunerea ca teoreticele puteri separate din stat, executivă, legislativă şi judecătorească să semneze un pact pentru justiţie. Ironic, din partea lor sau a mea, lipseşte o putere de aici. Cea prezidenţială. N-o fi ea baş constituţională, dar de eficienţa ei nu se mai îndoieşte nimeni. Nici cei cărora le convine, nici celorlalţi, naivii care mai cred în parascoveniile lui Montesquieu din lucrarea sa, Despre spiritul  legilor. Şi spun asta nu pentru că Preşedintele nu ar fi parte (mică, dar parte) a puterii executive, ci pentru că prin comportament şi atitudine, Traian Băsescu, precum Ion Iliescu în primul său mandat, se erijează în „cea mai putere” în stat.

În scrisoarea cu pricina se face vorbire despre deja prăfuitele patru noi coduri şi eventuala lor implementare. Da-r-ar doamna legată la ochi, la gură, la cap, de gard şi cu degetele în urechi! Până aici, toate bune. Că adormitul adormiţilor, Cătălin Predoiu, a stat îndeajuns cu cotul pe ele şi cu falca-n palmă. De asemenea, un alt demers benefic este cel al volumului optim de lucru al magistraţilor şi grefierilor, dar şi propunerea înfiinţării unui grup de monotorizare a reformei judiciare. La care reformă ne referim e altă poveste. Adormitoare şi ea.

Dar nu se lasă el, drăcosul de CSM, până ce nu bagă băţul prin gard, arătând pentru a nu ştiu câta oară că independenţa nu-i a lor şi nu-i a noastră, ci a sluşbaşilor celui care împarte lumea în alb şi negru, precum şi a slujbaşilor slujbaşilor săi. Ţinta scrisorii este iminenta schimbare a domnului Morar şi a doamnei Kövesi.

Şi spune epistolarul CSM: „Consiliul Superior al Magistraturii va urmări respectarea întocmai a procedurii privind avizul CSM prevazută de Regulamentul aprobat prin HCSM nr. 193/2006, cu modificările şi completările ulterioare şi aplicarea acesteia în spiritul Recomandării Comisiei Europene.”  Invocata hotărâre a CSM a fost modificată şi răsmodificată până ce s-a ajuns la HCSM 610/2012, unde  se adaugă un articol: „Propunerea ministrului Justiţiei nu poate fi înaintată înainte (sic!) de emiterea avizului de către CSM.” Este vorba, bineînţeles, despre avizul pe care CSM trebuie să-l dea în cazul propunerii ministrului Justiţiei privind numirea sau revocarea procurorului general de pe lângă ÎCCJ sau al procurorului-şef al DNA; chestiile care dor cel mai tare când se pune problema „independenţei corecte din punct de vedere politic” a ocupanţilor respectivelor posturi. Deşi procedural obligatoriu, avizul este în fapt consultativ. CSM nu poate bloca legal propunerile de numire sau revocare, motivate, ale ministrului Justiţiei. Doar Preşedintele, şi numai o singură dată. Dar CSM poate întârzia avizul, cerând noi şi noi documente care să se constituie în probatorii ale calităţilor noilor numiţi sau ale presupuselor incriminări ce constrâng legal la revocare. Un fel de „mapă profesională” sau anchetă care nu se mai închide.

Nu este însă de înţeles ce caută în scrisoarea CSM „Recomandarea Comisiei Europene”, în care se spune astfel:  „Viitoarele numiri în posturile de procuror general, procuror şef al DNA şi în alte posturi importante în cadrul parchetelor reprezintă o oportunitate de a demonstra că factorii de decizie politici şi din sistemul judiciar sprijină pe deplin instrumentarea strictă şi independentă a cazurilor de corupţie. Acest lucru impune un proces transparent şi obiectiv de numire în funcţie, conform cadrului legal existent, prin organizarea unui concurs deschis cu criterii clare, care să vizeze cei mai buni candidaţi posibili pentru aceste funcţii de conducere.” Oare legislaţia românească în domeniu nu specifică asemenea criterii? Desigur că da. N-or fi fost ele aplicate şi până acum? Păi dacă nu, legitimitatea Codruţei Kövesi, precum şi cea a lui Daniel Morar – ca şi a  altor procurori – ar sta sub semnul întrebării. Sau e vorba de vreo altă recomandare, una de dincolo de lege şi normalitate, cea a rocadei dintre cei doi, avantajoasă politic. Caz în care nu mai vorbim de Justiţie, ci de strâmbătatea intereselor.

V-aţi fi aşteptat la ditamai tortul epistolar fără o cireaşă viermănoasă în vârf? N-aveţi bafta asta. CSM doreşte „adoptarea unor dispoziţii legislative prin care să se prevadă un mecanism neechivoc, dar şi eficient de tragere la răspundere penală sau disciplinară a membrilor puterilor Legislativă şi Executivă care subminează credibilitatea judecătorilor sau care exercită presiuni asupra instituţiilor judiciare.” Nici o vorbă despre judecătorii care subminează atât instituţiile judiciare, cât şi propria lor onorabilitate. Prin vorbe şi fapte deopotrivă şi de orice fel. Asta poate conduce lejer spre o „poliţie a opiniilor”. Despre actul de justiţie, mucles! Sau „în spatele justiţiei suntem noi, care te facem pe tine necuvântător, cuvântătorule fără voie”.

Anunțuri

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (4)

 1. Pingback: Rinocerul şi democraţia de sticlă (8) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 2. Pingback: Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (7) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 3. Pingback: Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (6) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 4. Pingback: Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (5) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 5. Grasul zice:

  Ca la piata, CSM cere mai mult ca sa obtina prin negociere macar ceva din ce a cerut!
  Cat priveste paragraful „„adoptarea unor dispoziţii legislative prin care să se prevadă un mecanism neechivoc, dar şi eficient de tragere la răspundere penală sau disciplinară a membrilor puterilor Legislativă şi Executivă care subminează credibilitatea judecătorilor sau care exercită presiuni asupra instituţiilor”
  eu nu il consider decat o reactie de auto-aparate din partea CSM la toate atacurile politicienilor si a acelei parti a presei care reflecta numai opiniile USL.
  Si ca tot veni vorba de legislativ, existenta parlamentarii incompatibili prezenti in plenul parlamentului vi se pare a fi absolut normala?
  O zi buna va doresc!

  • Horia Pană zice:

   Grasul,

   Dacă ţi se pare cumva normal ca CSM să se comporte ca la piaţă, târguindu-se, atunci avem de-a face cu samsari, nu cu magistraţi. Ceea ce este deplorabil.

   Apropo de atacurile politicienilor şi autoapărtarea, atunci când n-au nimic de-a face cu USL:
   – Septembrie 2009: Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, a declarat, joi, înaintea şedinţei CSM, că preşedintele Traian Băsescu a intervenit în actul de justiţie atunci când l-a „smotocit” pe procurorul general al României cu privire la dosarele revoluţiei şi mineriadelor. Băsescu a pus-o pe Kovesi față în față cu revoluționarii și i-a cerut o soluție în dosarul Revoluției. Băsescu i-a vorbit procurorului general la per tu, ba chiar cu superioritate, impunându-i acesteia să dea o soluție în acest dosar. Kovesi și-a încasat muștruluiala și a tăcut. Iar Consiliul Superior al Magistraturii s-a făcut că nu vede. Nu a fost preocupat nicio secundă de independența procurorilor atunci și nici nu și-a adus aminte că aceștia ar face parte din puterea judecătorească și, în consecință, nu se supun niciunei alte puteri în stat.
   – Septembrie 2009, şedinţă CSM: „Nu aveţi răbdare să discutaţi cu noi? Dacă prezidaţi această şedinţă, aveţi răbdare să ascultaţi punctul nostru de vedere (…) Aveţi măcar aparenţa că ne ascultaţi şi pe noi”, i-a spus Pivniceru lui Băsescu, iar acesta a replicat: „Doamnă, păi vă ascult la televizor, când apăreţi la televizor mă uit la dumneavoastră ca la Dumnezeu”… Pivniceru a arătat că statul nu îşi execută obligaţiile faţă de magistraţi, „preşedintele îi face pe unii corupţi, pe alţii idioţi”, şi că astfel nu poate exista normalitate în sistem… Ea i-a spus şefului statului că este dispusă să organizeze o simulare de proces, la care să participe Traian Băsescu, menţionând că astfel ar putea înţelege şi preşedintele cât de grea este activitatea de judecător. Replica preşedintelui a fost promptă: „V-aş condamna imediat, doamnă, dacă eu aş fi judecător.”
   – „Lucrul mai dificil este că, în prezent, evaluarea celor care vor întocmi raportul de ţară e că vom avea CSM lispit de credibilitate ca urmare a modului în care au avut loc alegerile”, a afirmat Băsescu.în ianuarie 2011. Nu-i conveneau numirile.
   – „Mai avem instituţii care ezită, nu ştiu să se poziţioneze – mă refer la ÎCCJ şi la CSM, care nu e convingător”, a declarat Basescu în iulie 2011
   – Decembrie 2011. Băsescu despre procurori, după ce i-a făcut incompetenţi: „Întotdeauna i-am încurajat pe procurori să meargă în cazuri de corupție pînă la capătul firului, indiferent cine se află acolo, dar cînd acțiunea ta distruge cariere trebuie să fii responsabil. Sunt oameni politici…” În noiembrie fusese arestat Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, plus alţi directori din diverse autorităţi deconcentrate, pentru corupţie şi trafic de influenţă.

   Deşi ultima ta remarcă nu face obiectul articolului meu, adică scrisoarea CSM către ministrul Justiţiei, o să-ţi răspund totuşi. Deşi ANI şi-a arogat competenţe la marginea legii prin care funcţionează, prin interpretări ciudate ale conflictului de interese, existând verdicte ale ÎCCJ în privinţa respectivilor parlamentari, ei trebuie să părăsească Parlamentul.
   Ce părere ai despre tăcerea care s-a lăsat peste incompatibilitatea liderului senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, care nu poate justifica peste 120.000 de euro?

   O zi buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s