Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (6)

Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (1)

Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (2)

Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (3)

Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (4)

Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (5)

● Înainte de toate, am o justificată întrebare. Ştiu iniţiatorii acestei alianţe că ACD este alianţa dintre PNL şi PC, înregistrată ca atare la tribunal? Aşa că, pentru a denumi această alianţă voi utiliza formele „alianţa de centru dreapta” şi „acd”.

Cum am promis, voi încerca să identific aspecte ale „rinocerizării” în Manifestul „alianţei de centru dreapta” (dar nu numai), lansat public, cocoşeşte, acum două zile. Deoarece nici astăzi site-ul Iniţiativei Civice de Centru Dreapta (MRU) nu poate fi accesat, iar pe site-ul Noii Republici (Mihai Neamţu) nu s-a considerat important a fi publicat, textul manifestului poate fi citit pe blogul lui Cristian Preda.

Ca să nu fiu acuzat – cum mi se întâmplă mai mereu în ultima vreme – că aş fi vreun stângist reacţionar şi un propagandist „uslaş”, ci mă încăpăţânez a mă considera un simplu critic politic, voi începe cu ceea ce sunt de acord din conţinutul manifestului. Următorul articol va conţine dezacordurile mele.

În acord

„Domnia legii şi democraţia nu sunt niciodată definitiv câştigate. La mai bine de două decenii de la prăbuşirea comunismului în România, forţele trecutului s-au coalizat împotriva statului de drept şi a justiţiei… Niciodată, de la mineriade până azi, ţara nu a avut o mai proastă imagine externă… Criza politică şi criza instituţională îşi au rădăcinile într-o profundă criză morală. Binele comun este sacrificat pentru interese personale. Oameni străini de interesul naţional, speriaţi de justiţie, dependenţi de imunităţi au recurs la sprijinul unor veritabile grupuri infracţionale, cum au recunoscut chiar unii dintre ei… Scopul nostru imediat este câştigarea alegerilor parlamentare… Pe termen mediu şi lung misiunea dreptei unite este consolidarea statului de drept, justiţie pentru toţi şi prosperitate pentru fiecare. Ştim că nu putem consolida statul fără a reforma clasa politică. Am convenit să adoptăm un cod etic şi de integritate comun, pentru un parlament curat. Vom selecta candidaţii la alegerile parlamentare pe criterii de merit şi integritate… Propunem concetăţenilor noştri un proiect naţional şi social bazat pe un nou pact politic… Dorim un stat modern şi european, solidar, nu asistenţial, echitabil, nu egalitar; un stat suplu şi funcţional – nici minimal, dar nici omniprezent. Sprijinim munca, iniţiativa, spiritul de întreprindere, pe care ne angajăm să le eliberăm de poveri birocratice şi fiscale excesive… Credem într-o politică externă coerentă şi responsabilă, fără tensiuni artificiale în relaţiile cu vecinii, cu partenerii europeni şi euro-atlantici. România are nevoie de o clasă politică europeană, de politicieni bine calificaţi profesional şi decenţi în comportament. Politicienii trebuie să slujească binele comun, să se rupă o dată pentru totdeauna de interesele personale sau clientelare. Clasa politică din România trebuie să se sprijine pe forţele vii ale societăţii, pe cei liberi şi puternici, pentru a clădi prosperitatea şi a face posibilă solidaritatea cu cei aflaţi în nevoi.”

Comentariu

Deşi am recunoscut acordul meu cu ideile de mai sus, nu pot să nu disting, mai ales venind din partea PDL, MRU, Neamţu etc., calapoadele ipocrite pe care s-a construit falsa imagine a unei drepte politice imaculate, singulară în cunoaşterea, accesarea şi articularea binelui pentru „români”. Care „bine” a fost clarificat, într-un final, ca reprezentând doar o formă de salut. Celălalt bine, de mai mult de 20 de ani s-a pierdut în mirifice programe de reformă şi relansare, rămânând la vedere tradiţionala scorneală electorală.

Într-adevăr, domnia legii şi democraţia nu sunt (n.a. încă) definitiv câştigate. Pentru că interesele personale au primat şi mai primează asupra interesului general, utilizând ca vehicul interesul de partid. În loc ca partidul politic să articuleze şi să promoveze interesele cetăţenilor, aşa cum rezultă din definiţia şi rolul său, el coagulează şi diseminează interesele şi privilegiile clientelare. Dar că domnia legii şi democraţia nu sunt niciodată definitiv câştigate lasă un nepermis loc de manevră. Cum am şi văzut că se întâmplă când instituţiile unui prezumat stat de drept interpretează legile pe considerente partizane, iar partizanii favorizaţi proclamă că acesta este în fapt statul de drept autentic.

Adevărată este şi realitate unei execrabile imagini externe. Ca urmare a reacţiilor venite dinspre cancelariile europene şi americană, imaginea pare similară cu cea din perioada mineriadelor. Dar să fie proasta imagine externă cauzată doar de guvernarea USL? Prin graba care strică treaba cu care a debarcat reţeaua politico-economică a PDL? Păi dacă ar fi fost aşa, de ce mai suntem încă monitorizaţi pe Justiţie, pe fondurile europene cheltuite aiurea? Că ţin minte că în ultimii trei ani şi ceva PDL a condus operaţiunile guvernamentale şi chiar s-a lăudat cu excepţionalele sale performanţe. Şi nu cumva defăimările către pomenitele „Înalte Porţi”, efectuate şi susţinute chiar de către autorii manifestului, foarte avantajoase din punct de vedere politic, au contribuit decisiv la această imagine? Pentru orice om cu scaun la cap (a se citi inteligent) „lovitura de stat” a fost o balivernă.

De aici, dar nu doar, rezultă şi criza morală care a generat crizele politică şi instituţională. Şi cum morala nu este patrimoniu de partid, de ideologie, adjudecarea insidioasă a moralei de către una din părţi este pură imoralitate.

Într-o societate dorită a fi normală, modernă şi democratică, consolidarea statului de drept, justiţie pentru toţi şi prosperitate pentru fiecare nu reprezintă misiunea unei fracţiuni din societate, adică a dreptei unite, ci misiunea oricăror forţe politice, ca reprezentante ale intereselor manifestate în societate. Fie ele de stânga, centru sau de dreapta. Pentru că în actul de guvernare a unei societăţi doar politicile publice pot diferi, iară nu valorile fundamentale pe care ea este clădită. Acapararea „misiunii” de către o anumită forţă politică, erijată în unică deţinătoare a valorilor democratice conduce fie la dictat, fie la conflict perpetuu.

Reforma clasei politice, cu sau fără coduri etice (cât este de funcţional cel al PDL s-a văzut) este o combinaţie a demersurilor individuale ale fiecărui partid politic. Când unul dintre partide îşi arogă dreptul de a reforma clasa politică, adică şi celelalte partide, după chipul şi asemănarea sa, el devine dictatorial. Şi acesta să fie cumva un element al misiunii?

În ton cu cele spuse până acum, ideile selectate azi din textul manifestului „acd” sunt corecte din punct de vedere al dezideratelor. Când însă mă uit şi-i ascult pe cei care le promovează, văd că începe să ningă cu ipocrizii mari şi dese.[1]


[1] Ca să nu mă trezesc cu admonestări, este o licenţă literară inspirată de cea utilizată de Eminescu, în Geniu pustiu: „Şi ninge, ninge cu fulgi mari şi deşi, ninge atât de frumos peste toată zarea de munţi.”

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (6)

 1. Pingback: Rinocerul şi democraţia de sticlă (8) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 2. Pingback: Rhinoceromachia sau lupta rinocerilor cu oamenii (7) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 3. Grasul zice:

  Da, din partea noii aliante de dreapta ninge cu ipocrizii, din partea vechii aliante de dreapta (PNL+PC) ninge cu atitudinea anti-europeana si anti-USA, mai ninge si cu nationalism, isterie si contestari ale institutiilor statului cat timp acestea nu se conformeaza obiectivelor USL.
  Atitudinea asta imi pare sinonima cu un slogan vechi: cine nu e cu noi e impotriva noastra.
  Poate ca socialistii lui Victor Ponta au ceva afinitati cu apararea statului social dar discursul liderului lor este mult prea plin de politicianisme ca sa nu ma simt ingretosat.
  Colac peste pupaza discursul lui Antonescu mi se pare de un penibil pe care il credeam greu de egalat, dar m-am inselat, in PNL mai sunt si Ghise si Vosganian care se straduiesc din greu sa-l depaseasca pe lider.
  In concluzie, daca liderii noii drepte nu vor reusi sa coaguleze o forta politica care sa participe la alegeri nu-mi ramane decat sa-mi anulez votul, mizeriile din USL nu le pot accepta!

  • Horia Pană zice:

   Ideea de „cine nu-i cu noi e împotriva noastră” a prins rădăcini în întreaga clasă politică. Din acest punct de vedere, niciuna dintre taberele politice aflate în confruntare nu-i mai brează.

   Dacă dinspre USL nu mă aşteptam la cine ştie ce comportamente elevate, ci doar la o reaşezare politică treptată într-o epocă post-Băsescu – cel care a generat şi a hrănit acest tip de politică după 2005 – nu mă aşteptam la asemenea atitudini din parte unor intelectuali ce se dovedesc până la urmă plini doar de preţiozităţi ipocrite. Cum sunt cei care se dau azi cu curul de pământ de cât de democraţi şi de providenţiali sunt ei, în numele sacrosantei drepte.
   Acest gen de autosuficienţă arogantă, chiar agresivă şi de obrăznicie cu ştaif mă îngreţoşează pe mine. Pentru că aveam aşteptări de discurs şi iniţiativă reformatoare din parte lor şi nu de justificări pentru un stat arestat în numele unei unei persoane şi a unei ideologii de altfel superficial articulată.

   Erorii strategice şi tactice a USL, grabei cu care a forţat legiferări discutabile li s-au contrapus măgăriile şi mistificările unor delatori de cea mai joasă speţă. Primii au dat cu oiştea-n gard, ceilalţi s-au dezbrăcat de haina intelectuală etalându-şi abjecţia reziduală, sulemenită în onorabilitate, democraţie şi stat de drept.

   Aşa că, în mare parte îţi dau dreptate. Numai că eu nu votez abjecţi. Deci, voi vota, din păcate, iarăşi răul cel mai mic.

 4. Ioan zice:

  Horia,
  Am mai postat o intrebare si mi-a disparut sau nu s-a postat.
  Cum vezi tu in lumina ultimelor evenimente faptul ca PNL are imaginea unui partid subervit intereselor lui Voiculescu?
  De ce este atat de important, in acest moment, pentru siamezele PNL si PC sa scape de Basescu?
  Etica?
  Sincer, la ora actuala, ce se intampla in PNL aduce a debandada totala. Daca Tericeanu nu revine la carma partidului cat de curand PNL are toate sansele sa devina un partid minuscul.
  Zic si eu….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s