Cinstiţi nuntaşi şi meseni înprejuraşi

„Astăzi nuntă mare-n sat,
Multă lume s-o-adunat,
Au intrat duşmanii în priză,
C-am făcut nuntă pe criză…

Şi să facem nuntă mare,
C-avem neamuri de valoare…
Las’ să se mire tot satu’,
Ce nuntă face bogatu’.” (Nunta, Nicolae Guţă & Sorina)

Fata lu’ tata cea naivă, dar plină de „succesuri” s-a măritat. E nuntă mare în cartierul (p)rezidenţial. Casă de piatră! Aşa e civilizat şi creştineşte. Căci nu doresc să intru în corul huiduitorilor. Ăstora le-aş ura să aibă parte de acelaşi suport sonor când le va veni rândul să fie miri, mirese, naşi sau socri. Nici nu poţi să te aştepţi la altceva de la d’ăia a căror credinţă nu se înalţă mai mult de ghiolbăneala pseudocreştină a ţucatului moaştelor sau lipăitului la polonicul cu apă sfinţită din izvoarele Apa Nova. „Nu este normal”, a spus Videanu legat de protestele de la nunta prezidenţială. Aşa-i, domnule Videanu! Dar multe altele nu sunt normale, de care însă nu vă sinchisiţi, deşi aţi fost părtaş. Precum nu e normal nici să-i chemi la strigături pe suporterii lui Băsescu, ca o contrapondere nu mai puţin agresivă la mitocănia ălorlalţi.

Departe de mine să consider îndreptăţit respectivul comportament public. Pot însă găsi pretextele ce l-au determinat. Două, în opinia mea: în afară de campania anti-Băsescu orchestrată de unii dintre politicienii adversari sau pseudo-civici şi pseudo-sindicate, precum cel al mangafalei Dogaru, avem de-a face cu o reală nemulţumire, transformată în aversiune faţă de politica fasonată personalist de Traian Băsescu. Mai ales în ultimii trei ani. Una a aroganţei, ostentaţiei şi discreţionarului. Peste criza economică, gestionată cu satârul contabil şi nu cu bisturiul criteriilor de eficienţă s-a aşternut şi criza politică, generată de rabatul la democraţie, în numele unui nebulos interes general şi a putinţei majoritariste. Iar jongleria „cvorumistică” a Curţii Constituţionale a fost picătura în plus.

Nunta cuiva este un eveniment solemn şi în general intim, ce nu trece dincolo de familie şi prieteni. Ostentaţia afişată la măritişul EBei aduce însă cu nunţile împărăteşti, unde poporul vasal omagiază unşii lui Dumnezeu. Republicanismul s-a constituit şi împotriva unor asemenea ritualuri, în care unii se arată a fi măcar mai egali decât alţii, dacă nu de rang superior. Şi asta indică, în diverse grade, trufie. Un număr de 843 de nuntaşi, luxul etalat – ca şi parada costisitorului prost gust – sau tipologia invitaţilor a dezvăluit, mai bine decât orice anchetă jurnalistică, reţeaua clientelară ce guvernează societatea românească.

Văzându-i printre oaspeţi pe cei din clanurile Cioabă şi Mondialu’, pe lângă alţi evazionişti şi spălători-ungători de bani publici m-a dus gândul ştrengar la o operaţiune sub acoperire a DIICOT, DNA şi ANI. Oricum, a fost o formidabilă şansă ratată. Mai ales că de la vânzările anterioare, de pământ, de hă-hă! se va ajunge acum la diverse operaţiuni ulterioare care vor face NUP la orice plângere penală privind originea speciilor îmbogăţite nu se ştie când şi cum.

Remarcabilă este şi stupiditatea politico-florală prin consemn: Fără crini! Însă, la orele dimineţii, când lumea credea că Antonescu încă doarme, pe mesele de sub cortul prezidenţial au apărut câteva dubioase aranjamente cu crini, iar pergola de la intrare conţinea 78% crini şi 22% trandafiri albi. Peripeţie ce a provocat niscai frisoane. Bine totuşi că scorul n-a fost 87,52% contra 11,15%. Se invalida nunta, Doamne fereşte!

În fine, din concertul pentru aroganţă şi ipocrizie populară nu putea lipsi prima solistă a operei: minciuna. În comunicatul semnat de cei doi miri se spune limpede: „Evenimentul nu beneficiază de nicio protecţie specială din partea Serviciului de Protecţie şi Pază.” Ceea ce a văzut oricine a bântuit şi huiduit pe-acolo, ori doar s-a uitat la televizor erau, de fapt, nişte amărâţi de pixeli albaştri rătăciţi. În civil.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în De prin lume adunate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Cinstiţi nuntaşi şi meseni înprejuraşi

 1. Ioan zice:

  Sneezy,
  Daca tu ai vazut vre-o nunta de politician de bun gust inseamna ca ai fost la inmormantare!
  Mediatizarea excesiva a nuntii nu cred ca este decat vina trusturilor din bransa in cautare de rating.
  Lasand astea deoparte….se pare ca PBL a cam cazut in disperare generalizata daca se foloseste de o NUNTA pentru a ataca!!
  Sincer ma asteptam la altceva de la tine….Ma rog, putea sa fie nunta oricui, a fetei oricui, decenta implica putina retinere! Indiferent de apartenenta politica.
  Pacat.

  • Horia Pană zice:

   Ioane,

   Mediatizarea excesivă din partea trusturilor nu putea avea loc dacă nunta era una discretă.

   Nu ştiu cine-i PBL.

   Mereu se găseşte cineva care se aşteaptă ca altcineva să gândească aidoma lui. Uneori aşa se şi întâmplă. Acum nu.

   Tocmai lipsa de decenţă am acuzat-o şi eu.

   Într-adevăr, păcat.

   🙂

 2. Bajan Liviu zice:

  Dupa cum am mai spus am si eu propriile critici la adresa unor fapte ale d-lui Basescu si nu putine dar a te folosi de nunta fetei acestuia ca sa-l ataci politic e totus o mirsavie.Si poate avea efecte inverse.

  • Horia Pană zice:

   Liviu,

   Aş face mea culpa dacă unele aspecte de la acest eveniment nu ar fi etalat indecenţă prin supraexpunere şi matrice a invitaţilor. Aşa cum am spus în articol: „Nunta cuiva este un eveniment solemn şi în general intim, ce nu trece dincolo de familie şi prieteni.” 843 de persoane excede normalitatea numărului a două familii cu prietenii lor, devenind un batlion. Şi atunci vorbim de un alt tip de nuntă, aia de interese politico-economico-financiare. Şi aici nu e nimic sacru, ci de un lumesc meschin evident. Vrei să adaug că asemene nunţi grandioase fac ţiganii?
   Nu sunt atât de ipocrit încât să fac apel la demagogia modestiei în vremuri de criză, dar nici nu apreciez fastul ostentativ din partea unuia care ne cere solidaritate în austeritate. Ce crezi despre asta?

 3. Ghilotina zice:

  Domnule Sneezy ,
  am avut impresia , citind articolul , ca ma uit la antena 3 .
  Ceea ce se intampla in Romania in ultima vreme nu mai este politica ci alienare mintala ,
  prostirea poporului votant cu orice pret pt a-i smulge votul sa se inscauneze „cine trebuie” in demnitati .
  Din pacate , Securitatea i-a facut cadou Elenei Basescu o atmosfera urata la un eveniment ce se doreste a fi unic in viata unui cuplu .
  Din pacate , Dle Sneezy – observ ca si Dvs sunteti atins de discutiile celor in cercul carora va petreceti .
  Probabil ca ca ceremonia de la Sfatul popular donsoara Basescu trebuia sa mearga desculta , lalaie , peticita – ca sa aveti voi astia de la USL parte de satisfactii – ca de tacut din gura oricum nu taceati .
  Probabil ca biserica aia e facuta sa existe numai pe cartile postale , nu sa se stina si cununii prin-launtru .
  Idem , deja „doamna” Basescu-Ionescu ar trebui , dupa mintea extraordinara a cetatenlor muscati de virusul USL , sa se lase ceremoniata la gura vreunui canal , de un pseudo-preot din balarii , imbracata intr-un sac peticit .
  La fel ca „doamnele” Valean , Fenechiu , Adomnitei , Bijboaca , samd .
  Ca ele au facut nuntile pe la castele , in strainatate … nu se vede si nu se pune !
  Ce sa mai spunem …
  De mancat la ospatul cumva traditional , trebuiau sa manance de la cantina saracilor .
  Domnule Sneezy …. vad ca USL nu mai are limite !
  Am sa-mi dau demisia din PDL si ma jur ca , eliberat de partid , unuia ca securistul ala care facea gatzi si-i punea mana in gat sustinatorului de Basescu , am sa-i crap capul !
  Ca prea impingeti lumea la nervi si fapte necugetate .

  • Horia Pană zice:

   Ghilotina,

   Mi-ai provocat cu prima propoziţie un râs sănătos. Ieri nu m-am uitat la televiziunile de ştiri decât la B1TV, care a transmis cel mai mult de la eveniment. Pentru că eram într-o vizită la un amic necondiţionat pro-Băsescu; realizezi ce fel de prieteni pot să am? Dar şi mie mi se pare uneori că B1TV este un fel de Antena 3 pe invers.

   Alienarea de care vorbeşti o remarc şi eu. În diverse manifestări, precum fanatismul partizan, repulsia faţă de cultură şi raţiune, desfătarea provocată de insultă şi scabros, aclamarea demagogiei.

   În lipsa unui răspuns mai chibzuit, te grăbeşti să ataci la persoană (“observ că şi Dvs sunteţi atins de discuţiile celor în cercul cărora vă petreceţi”, alături de “Securitatea i-a făcut cadou Elenei Băsescu o atmosferă urâtă”) şi să exagerezi la extreme (“trebuia să meargă desculţă , lălâie , peticită?”, “pseudo-preot din bălării”, “sac pericit”, “cantina săracilor” etc.).

   Chestia cu “am să-i crăp capul”, nu ştiu cărui “securistul ăla” spune mai mult decât îmi închipuiam. O superbă “reevaluare” a dictonului “Dai în mine, dai în fabrici şi uzine!” sau “Bă, te iei de tata/mama?”.Nu cred că e cazul.

   Dacă vorbim de limite, prietene, deja eşti pe cale să le sari. Grijă mare cu nervii şi faptele necugetate! Vezi tu, sunt câteva vorbe româneşti înţelepte, pe care ţi le propun: “Ori te poartă cum ţi-e vorba, ori vorbeşte cum ţi-e portul!” şi “Nu măsura pe alţii cu palma ta!” Ţi-am citit unele dintre comentariile de pe Ziare.com, jignitoare la adresa adversarilor politici. N-am răspuns la ele deoarece nu mai vreau să polemizez ofensator cu nimeni şi, în plus, credeam că am deschis între noi un alt tip de dialog. În care opiniile, chiar divergente şi neplăcute primesc replici civilizate, argumentate.
   O să fac abstracţie de cuvintele ce mi le-ai adresat, de ameninţările voalate şi le pun pe seama unei supărări trecătoare.

   Îţi doresc prieteneşte o zi cât mai relaxată!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s