Operaţiunea „Cutezătorii oportunismului”

Pentru marea masă a publicului românesc, apariţia Alianţei România Dreaptă, dintre PDL, PNŢCD, Noua Republică, Fundaţia Creştin Democrată şi Iniţiativa Civică de Centru Dreapta a avut o importanţă relativ scăzută. Iaca, o nouă încercare de salvare a PDL! La scurt timp, Mihai Răzvan Ungureanu achiziţionează la second-hand obscurul partid Forţa Civică (fost Partidul Creştin, înfiinţat în iunie 2004 de Viorel Lis) al lui Adrian Iuraşcu, devenit acum vicepreşedinte onorific. De ce obscur şi second-hand? Pentru că în primăvara lui 2008, înainte de alegerile locale, Forţa Civică a lui Iuraşcu posta pe site-ul http://www.myjob.ro, anunţuri privind recrutarea de persoane dornice să devină primari şi consilieri locali. Nu e banc.

De luat în seamă la sporul de natalitate al sistemului de partide românesc din ultimele zile este versatilitatea metaforei lui Traian Băsescu, aceea cu grasul care stă în spinarea slabului. Revaluând-o, „supernova” politichiei de Dâmboviţa, MRU, ca şi Mihai Neamţu, acest Van Helsing de bâlci şi funiile sale de usturoi, s-a căţărat pe şalele dodoloaţe ale PDL, într-un ştrapăţ lubric spre fotoliul parlamentar. Că de unul singur, mai hacaná. Nu ne asigura dumnealui, MRU, că „prin generozitate s-a născut partidul acesta, prin generozitate va merge mai departe”? A cui generozitate, dacă nu a PDL şi a lui Traian Băsescu?

Tot el spunea că „Forţa Civică este vehiculul electoral ce va permite membrilor Iniţiativei (n.a. ICCD) să-şi asume un rol activ în viaţa politică”. Tot aşa cum PDL este vehicul pentru Forţa Civică. Use the Force, Luke! May the Force be with you!

De nenumărate ori MRU a declarat că este nevoie de o regrupare a dreptei în jurul câtorva principii pe care să le poate exprima, de crearea unei platforme comune de centru-dreapta. Adică o poziţionare ideologică explicită. Toate aceste exerciţii de iluzionism politico-doctrinar n-au durat decât până în clipa în care prilejul favorabil de a deveni politician cu patalama s-a arătat mult mai ispititor.

Şi-aşa s-a născut următoarea declaraţie politică: „E nevoie de un electorat animat să schimbe tipul de politică astăzi din România, unul interesat de familie, de viitorul generaţiei următoare, sensibil la sistemul de sănătate, la problemele legate de educaţie şi siguranţa zilei de mâine. Oferta politică acoperă masa tuturor cetăţenilor români.” Spre toţi cetăţenii, la grămadă, se îndreaptă partidele de tip catch-all, nu cele care au principii.

În opinia lui Panebianco[1], partidul catch-all[2] are următoarele atribute: puternica personalizare a liderului, centralitatea celor socotiţi profesionişti, orientarea pe problematica electorală, atragerea de alegători din toate segmentele populaţiei, slaba legătură ierarhică şi diminuarea rolului membrilor de partid, preeminenţa reprezentanţilor aleşi, finanţarea de către grupuri de interese organizate sau prin subsidii guvernamentale şi concentrarea mai degrabă pe popularizarea teoritică cu scopul justificării intereselor, decât pe ideologie. Traducând acestea recunoaştem substratul natural pentru carierism, oportunism şi populism. Aşa cum bine spune Adriana Vîlsan pe blogul ei, „partidul catch-all încetează să mai fie un organism al societăţii civile, urmărind penetrarea statului. Iar odată cu partidul-cartel, va fi absorbit de stat, va devenit un fel de agenţie semi-statală, producându-se o simbioză stat-societate”.

Partidul-cartel[3]este partidul clasei politice. Acesta nu mai reprezintă masa de alegători, ci doar pe cei aflaţi la putere, dezvoltând reţele administrativ-birocratice, fiind legat de modul de utilizare a resurselor administrative şi de consolidarea intereselor sociale în jurul instituţiilor Puterii. Interesantă este descrierea făcută partidului-cartel de către Vasile Ernu: „Tehnic se cheamă „partidul Puterii” şi creează „structuri ale Puterii”. Politicianul „partidului-cartel” se îndepărtează tot mai mult de alegător, el fiind interesat nu de un anume proiect politic, ci de venirea la putere şi de utilizarea ei în propriul interes. Partidele mari încep să se combine, indiferent de situaţie, de ideologii şi de animozităţi politice pentru a rămâne în sfera puterii. „Partidele-cartel” nu pot fi outsider-ii Puterii, pentru că ele sunt funcţionale numai când sunt la putere. În astfel de sisteme, partidele sunt în opoziţie doar formal, ele colaborând armonios cu cei aflaţi oficial la putere, mai ales când e vorba de redistribuţia fondurilor, a resurselor sau a posturilor.”[4]

O asemenea structură politico-administrativă reprezintă cea mai „bună” cale de a mima democraţia şi de a o trimite în derizotiu. Aşa ceva şi-a dorit să fie FSN, apoi PSD şi în ultima vreme PDL. Din declaraţiile adeseori aiuritoare ale lui Crin Antonescu şi ale ţuţărilor salivând după cozonaci bugetaţi, chiar şi ale lui Ponta, dar ceva mai cumpănite, ni se dezvăluie că nici USL nu sare prea departe de acest trunchi. Iar trambulina lui MRU, Forţa Civică, scaiete lângă alţi scaieţi pe cracul nădragilor PDL, într-acolo se îndreaptă exuberantă şi ea.


[1] Angelo Panebianco, Political Parties: Organization and Power, CambridgeUniversity Press, 1988.

[2] Catch-all party: “catch-all categories of voters” – “cuprinde-i pe toţi alegătorii” sau “partid agaţă-tot”..

[3] Partid-cartel: (Peter Mair şi Richard Katz, Changing Models of Party Organization and Party Democracy: the emergence of the cartel party, Party Politics, Vol. 1, No. 1, p 5-31, 1995).

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Operaţiunea „Cutezătorii oportunismului”

  1. Calimero zice:

    PDL-ul asa cum era,macar stia lumea cum si cate parale face.Aceasta Romanie Dreapta este ca si „Atelajul Eterogen” fabula lui Gr.Alexanfrescu cu alianta racului,broastei si stiucei,sau un soi de ghiveci de tip nou on care se pune castraveti,corcoduse mazare maselaritza.,si ulei si petrol,dar pe care-l gusta numai alegatorii(daca vor fi)Vor avea nevoie pana la urma ori de CCR ,ori de SMURD ca sa-i salveze.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s