Politică de duminică (10)

D’ale lui Pristanda. Adriean Videanu susţine că aproximativ 2,5 milioane de voturi au fost fraudate la referendumul din 29 iulie. Cum? Simplu. Două la prefectură. Două pe piaţa lui 11 Fevruarie… Două la primărie… Unul la şcoala de băieţi… Unul la şcoala de fete… Unul la spital… Două la catrindală, la Sf. Niculae… Două la prefectură…paişpce… Două la primărie, optşpce, patru la şcoli, douăzeci şi patru, două la catrindală la Sf. Niculae, treizeci… 2,5 milioane în cap… Cum zic, unul-două, poate vântul… ori cine ştie… Şi un alt calcul.

Somn uşor, puişor, că faci parte din decor. Crin Antonescu a prezidat luni prima sa şedinţă în calitate de preşedinte al Senatului. Şedinţa a început cu o întârziere de jumătate de oră şi s-a încheiat în câteva minute, sub pretextul unei defecţiuni la sistemul informatic. De fapt, dormea şi el, săracu’.

Cap-ti-vant. Senatorul PDL Radu F. Alexandru a spus despre numirea lui Andrei Marga în fruntea Institutului Cultural Român că „nimeni nu ştie ce are în cap”. De cele mai multe ori afli ce are cineva în cap după cele ce-i ies pe gură. Toţi însă bănuim că în cap se află un creier. Dar nu poţi fi convins de asta decât după ce desfaci ţeasta. Şi-apoi, văzând masa aia de ţesut organic, te întrebi pe bună dreptate: Cum, chestia asta gândeşte? Nu întotdeauna. Deci, ce-o avea şi Radu F. Alexandru în cap?

Pamperism cu tendinţă. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat că „Morar trebuie schimbat în regim de maximă urgenţă”. Întreaga USL este convinsă că Morar face cam des pe el şi chestia asta a început să miroasă.

Baba Teacă. Raluca Turcan spune că Marga a fost numit la ICR pentru că a fost „un soldat credincios al coaliţiei USL”. Într-adevăr, incalificabil. Şi când te gândeşti că până mai ieri Băsescu şi PDL au susţinut la conducerea ICR pe Patapievici, recunoscut pentru indisciplina şi infidelitatea sa.

Colegtivism cu coroniţă. Într-un puseu debordant de colegialitate, Crin Antonescu, o altă floare cu care nu se face primăvară, spune despre partenerii săi de alianţă: „Colegii din PSD, nu o spun cu nicio maliţiozatate, prin tradiţie au apucături colectiviste.” Colectivismul este un principiu fundamental al doctrinei comuniste exprimând colaborarea, solidaritatea, comunitatea de interese faţă de o cauză generală comună. Scopul intrării PNL în USL, putem spune. Fără maliţiozitate, Crin Antonescu! Pur şi simplu o ceri.

Nu voi pe voi, ci voi pe noi. Organizaţia de Femei a PDL s-a reunit la Costineşti, la Şcoala femeilor democrat-liberale. Liderul PDL, Vasile Blaga, le-a îndemnat astfel pe doamne: „Nu va iubiţi voi pe voi în primul rând.”. Şi a continuat, cu referire la Sulfina Barbu şi Cristina Trăilă, că „fac parte din acea categorie rară, care întâi dau şi pe urmă cer”. Unde? În căsuţă la Patru-Gaură-Băţ (401)? Nu-i frumos, domnu’ Blaga! Şi oricum, mai nou e cu plata înainte.

În genunchi mă-ntorc la mine. Norica Nicolai ne anunţă că „Băsescu s-a întors la Cotroceni în genunchi, umilit. Numai că pentru un asemenea bărbat politic această umilinţă nu contează”. În acest răstimp, mândra USL se dă cu demnitate cu fundul de pământ.

Strâns uniţi în jurul… Mihai Răzvan Ungureanu avertizează: „USL îşi doreşte să împartă România în două. Pentru noi, România este una singură.” În cazul ăsta USL e un fel de Băsescu. Însă chestia cu România e una singură, pentru ei… Brrrr!

Chelner, nota! Spune Ponta plin de har, plagiind un ospătar : „Marele avantaj al USL este că unu plus unu nu a făcut doi, au făcut 3, 4 sau 2,5, dar oricum mai mult.”

Dovada, dovada, unde-i dovada!

1. Monica Macovei în Parlamentul European: „Sunt peste 500 de dosare, vreau doar să vă dau câteva cifre: într-unul din dosare este vorba de alegaţii de 1,5 milioane de voturi furate la referendum.” Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a întrebat-o pe Macovei de unde are datele referitoare la numărul de voturi fraudate având în vedere că dosarele sunt în curs de învestigare. Răspunzând la întrebarea lui Boştinaru, Monica Macovei a spus că „cifra de 1,5 milioane este din presă. Păi nu e dintr-un dosar?

2. Monica Macovei îi cere lui Ponta dovezi la acuzaţiile acestuia privind felul cum a aranjat „cucuveaua insomniacă” (C.T.P.) casa părinţilor ei. VictorPonta: „Doamna Macovei îmi cere să prezint dovezile privind declaraţiile pe care le-am făcut acum o săptămână cu privire la dosarul casei părinţilor săi. Răspuns: am aflat din presă!

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Politică de duminică (10)

 1. Pingback: Psihologia abisală şi piatra tombală « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia G. Pană aka Sneezy

 2. Grasul zice:

  Daca tot ati pornit pe jumatati de mea culpa, poate ca ati putea aminti si de ideea cu banii pentru investitii taiati de guvernul Ponta pe motiv ca se indreptau NUMAI spre firme ale protejatilor PDL. Chiar credeti ca la autostrazi si la metrou lucrau numai firme ale PDL-istilor, si deci acele cheltuieli nu trebuiau deloc facute asa cum ati afirmat anterior, sau se doreste reimpartirea lucrarilor pentru a capata grosul banilor firmele apropiate de PSD si PNL?
  Ca tot am adus vorba despre bani, se pare ca PSD si PNL au curaj si apetenta pentru comisioane grase de vreme ce deja au stabilit sa faca afacerea cu 9 avioane F-16 portugheze pentru 500milioane de $. Mai inainte era vorba de 24 de F-16 de la americani cu 1 miliard de $ dar se pare ca atata opozitie a creat o foame prea mare pentru a mai putea fi ascunsa!
  Tare sunt curios ce fel de scuze puteti gasi pentru actiunile guvernului USL!
  Sanatate!

  • Horia Pană zice:

   Grasul,

   Eu scriu ceva şi replic la comentarii care au legătură cu ce am scris. Că tot ai adus tu vorba de bani, iar eu nu.
   Când voi scrie ceva despre bani cheltuiţi de guverne (că nu-i Guvernul Ponta primul), reaminteşte-mi de comentariul tău!

   O zi bună!

 3. Ghilotina zice:

  Ma intreb de ce era obligatoriu ca Marga sa fie ceva in Romania .
  Poate pt ca prin legea data sub conducerea lui la invatamant s-au imbogatit atatia .

  Ca altfel ….

  • Horia Pană zice:

   Ghilotina,

   Nu era deloc obligatoriu să fie ceva în Romania. Dar totuşi a fost. Nu poţi nega asta. Universitatea Babeş-Bolyai este una foarte performantă, iar asta i se datorează şi lui Marga.
   Cu şefia ICR e altă poveste. Aşa au ieşit „cărţile”. Nu prea bune pentru acest joc.

 4. Grasul zice:

  Re: Cap-ti-vant.
  Daca Radu F. Alexandru nu prea stie ce are in cap Marga, am gasit pe cineva care s-a dumirit macar partial fara a fi necesara deschiderea craniului batranului rector.
  Va puteti delecta si dumneavoastra cu unele opinii exprimate in articolul de mai jos.
  http://www.contributors.ro/cultura/dubioasa-filosofie-culturala-a-profesorului-marga-despre-noul-obscurantism/
  Oricum, ca ministru al invatamantului a fost neperformant, ca ministru de externe a fost o calamitate dar avea nevoie si el de o sinecura si a primt ICR unde activitatea lui nu va fi foarte vizibila pentru publicul larg, care nu prea participa masiv la manifestarile culturale romanesti din strainatate.
  Domnului Marga i-as dori sanatate si retragere grabnica la pensie!
  O duminica placuta!

  • Horia Pană zice:

   Grasul,

   Am citit articolul lui Tismăneanu, ca şi link-ul către „Ziua de Cluj”, în care Marga îşi expune, să-i zicem, viziunea.

   La o primă lectură din Tismăneanu înclini să-i dai întru totul dreptate. Citind şi textul lui Marga, lucrurile nu mai sunt atât de evidente în defavoarea sa.
   Cu toate acestea, în cele 12 puncte programatice enunţate de Marga transpare, într-adevăr, un limbaj cam de lemn. În plus, câteva idei de acolo nu au ce căuta în atribuţiile ICR; cum ar fi „producerea de noi valori de cultură”, când ar trebui să vorbească de „promovarea de noi valori de cultură”.
   Tismăneanu extrage doar câteva fragmente care să-i susţină teza inadecvării lui Marga în poziţia de şef al ICR.
   Una peste alta, şi eu îl consider pe Marga inadecvat funcţiei respective, dar din motive de „dinozauriat cultural”. Acolo ar fi trebuit pus un om cu o minte mult mai dinamică.

   Îmi fac o jumătate de mea culpa. 🙂 Pentru că nu Radu F. Alexandru este cel potrivit să dea astfel de sentinţe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s