Vremea împărţelii

În sfârşit, jucătorii s-au înscris, cât de cât, în concursul ce se va desfăşura pe 9 decembrie şi în mare parte sunt cunoscuţi. Adică şi-au cam pus la punct algoritmele. La putere, doar negociată deocamdată, se află USL, care a luat o nouă formă: Alianţa de Centru Stânga (PSD + UNPR) şi Alianţa de Centru Dreapta (PNL + PC). În opoziţie regăsim PDL şi puradeii FC şi PNŢCD (pe moment, pentru că Noua Republică este at wait), declaraţi ca reprezentând zona de Centru Dreapta în formula Alianţei „România Dreaptă”. Al naibii centrul ăsta, ce îmbietor pare a fi. Ca pâinea brutarului abia scoasă din cuptor. Când de fapt nu avem decât o brambureală doctrinară acoperită neglijent, ca o damă provocatoare, prin înghesuirea la mijloc. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Între două nu te plouă. Neaoşă imparţialitate. Un pic de-aici, un pic de-acolo. Poate iese figura. Dan Diaconescu, cu al său PPDD (Partidul Poporului Dezorientat Demagogic) va deveni, cel mai probabil, un nou partid-balama, alături de UDMR. Că ce uşă e aia de se ţine într-o singură balama!

Pentru că ARD nu a definitivat regula împărţelii decât teoretic, câte două colegii pe judeţ pentru ăia micii şi restul pentru PDL, tătânele, nu mă voi risipi în ipoteze. La USL lucrurile sunt însă mai clare, aşa că ne vom ocupa azi preponderent de ea.

Avem deci ACS (PSD + UNPR), care se va bucura de 246 de candidaţi şi  ACD (PNL + PC), cu 206 de candidati; un total de 452. Ceea ce este evident pentru toată lumea interesată este că principiul parităţii despre care vorbeau PSD şi PNL pare să fi fost încălcat. Dinspre adversar s-a făcut auzit frecatul palmelor. Apoi a urmat o ploaie de predicţii privind iminenta plesnire şi îmbucătăţire a USL. Dinspre aceasta însă, linişte şi pace.

Ceea ce ignoră cârcotaşii „frecangii” este că protocolul iniţial al USL era încheiat doar între PSD şi ACD (liberalii şi conservatorii împreună). Ţinând cont de un total paritar iniţial de 452 de candidaturi, acestea ar fi fost împărţite astfel: PSD 226, iar ACD tot 226. Ulterior vin alături de PSD progresişitii. Normal că trebuie recalculate candidaturile. Caz în care regula paritară iniţială nu mai poate fi valabilă.

De ce? Fiindcă în cazul în care din cele 226 de locuri ale PSD s-ar fi luat cele 30 de locuri pentru UNPR, PSD ar fi rămas cu 196 de candidaţi, iar PNL şi PC ar fi rămas cu 226. Scăzând cele 21 de locuri pentru PC, PNL ar fi avut 205 de candidati; mai mul decât PSD. În primul rând trebuie reamarcat că PNL şi PC laolaltă nu au un electorat votant suficient pentru a garanta victoria USL în alegerile din iarnă. În al doilea rând, ca răspuns la întrebarea „de ce 30 de locuri pentru UNPR?” avem nu doar importanţa sa în menţinerea actualei majorităţi parlamentare, ci şi împiedicarea unei noi glisări, una pre-electorală sau post-electorală spre PDL. Nu-i aşa că cine a trădat o dată, va mai trăda? Nu ăsta e tonul la cântec în ziua de azi? Aşa că, tratamentul preventiv zădărniceşte agravarea bolii.

După noua împărţeală, Tratatul de la Murighiol, cum ironizează opoziţia, PNL s-a trezit că are 185 de locuri, deci a pierdut 20, iar PC şi-a păstrat intactă zestrea. PNL şi-a asumat în totalitate pierderea, pentru că, indiferent de teoretizările adversarilor, însemnătatea unei prese favorabile, cum oferă Trustul Intact, şi nu pe gratis, este indiscutabilă. Mai la urma urmei, PDL şi Traian Băsescu au la rândul lor o presă favorabilă şi deloc neglijabilă.[1] PSD are acum 216 de locuri, faţă de prima alocare, de 226 de candidaţi, deci o pierdere de doar 10 candidaturi. Lăsând ipocrizia deoparte, asta e valoarea politică, la acest moment, a UNPR. Şi secundul cedează în faţa celui mai bine plasat electoral.

Fără a spera să-i conving pe cei de neconvins, deoarece îndărătnicia lor este incurabilă, mie unuia îmi este limpede că algoritmul actual al USL, aşa non-paritar cum este azi, se arată a fi mult mai onest, mai echitabil faţă de parteneri, decât consistenta parte a leului ce şi-a tras-o PDL în alianţa cea dreaptă.


[1] De exemplu, B1TV, Naşul TV, Giga TV, Evenimentul Zilei, România Liberă, Adevărul, Curentul, Revista „22”, presa electronică organizată, precum Contributors, Hotnews, HydePark şi Madame Blogary. Deloc de neglijat efectul OTV, care provoacă ambele tabere la încăierare generală sau jurnalişti strecuraţi prin presa aproximativ independentă.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s