Avatarurile lui Sfarmă-Casă – Că de n-ar fi, nu s-ar povesti (2)

Atunci lumea îngrozită crezu că-i pieri norocul!…
Sfarmă-Peatră cu largi pasuri calcă munte după munte,
Trece râuri fără poduri şi prăpăstii fără punte,
Lăsând urme de cutremur la tot pasul, în tot locul!
(Vasile Alecsandri, Răzbunarea lui Statu-Palmă)

Strâmbă-Noime – Că de n-ar fi, nu s-ar povesti (1)

Ne-am dorit una bucată casă. Vrem s-o ridicăm, după cum am văzut la alţii, cu o firmă specializată, la roşu, ori mai degrabă la roşu şi la negru. Pentru că a o face la roşu şi la alb nu s-au creat condiţii propice. Ce dovadă mai bună decât că majoritatea se aţine paralelipipedic, la gri? Buuun! Deci avem casa. Acum trebuie să o amenajăm. Pe din afară şi pe dinăuntru. După posibilităţi, după gust, după interese. Şi o să iasă la urmă ce o să iasă. Şi unii o să spună că-i bine.

Tot aşa cu instituţiile statului în democraţia noastră originală.

Ne spijinirăm de gardul ţării şi chitirăm luuung, lung, lung către „apusiţii” cărora le-am fost scut medieval, de le-a fost lor bine şi nouă nici prea-prea, nici foarte-foarte. Şi văzurăm că la ei treaba cam merge, fi-r-ar să fie! Chiar merge. Şi le furarăm planurile. Şi ne repezirăm să copiem ce făcură alde belgul şi frâncul. Mai contează că avurăm şi noi, într-o vreme, d’astea… instituţii democratice, după chipul şi asemănarea noastră? Nu. Şi-apoi încep necazurile. Odată cu silabisirea. Vedem planurile, dar nu înţelegem prea bine care-i treaba cu ele. Şi la ce folosesc. Noi întotdeauna am avut planurile în cap.

Am pus-o întâi de instituţii. Preşedintele, care face şi drege. Guvernul, care face şi drege ce face şi drege Preşedintele. Apoi Parlamentul, care face şi drege ce face şi drege Guvernul, care face şi drege ce face şi drege Preşedintele. Până aici e clar? Ca noaptea-n ceaţă! Restul au venit de la sine. Multe. Nici nu le ştim numărul, darămite numele. Doar până ce te izbeşti de domnul sau doamna Ghişeu. Atunci afli că dacă nu ştii ce-ţi doreşti, ţi se întâmplă.

Poate credeţi cumva că instituţiile astea sunt locuite de oameni. Nici vorbă. Ele sunt locuite de reprezentanţii tăi şi neamurile lor până la a cincea spiţă. Adică de politicienii în exerciţiu şi de cei care fac exerciţii să devină politicieni. Ai nevoie de funcţionarii specialişti? Te duci din nou la gard şi ţipi: Bă, UE! Ia vezi că ăştia…!

Ce te faci dacă şi UE ăsta/asta are nişte pupile la meditaţie, care fac exerciţii? Treaba devine infraincocostârcibilă. Da’ nu-i bai. Bucuroşi le-om duce toate…

Vine în cele din urmă şi vremea în care dl. Grasu’ îi spune d-lui Slabu’ că Măria-Sa Statul nu mai poate să-l ţină în spaţiu. Şi-l expropiază. Pentru că „statul suntem noi”, nu voi, pentru că „poporul sunt ai noştri”, nu voi, ingraţilor care vă plângeţi statului. Ce? Statul e batistă de şters lacrimile? Nu, bă! E batistă de pus pe ţambal.

Credeţi că asta-i totul? Da’ de unde! Nu e zi de la Dumnezeu în care o instituţie să nu încalece o altă instituţie. Să încerce să o restructureze prin debilitare ei. Şi apoi, debilă cum e, nu mai foloseşte nimănui. Nu e zi de la Dumnezeu în care să nu se iţească câte-un vizionar pus pe comasat instituţii. Că, nu-i aşa, sunt prea multe şi ne costă „grăsanii” de la buget. Şi comasăm cel puţin două instituţii, fiecare cu câte 200 de locatari, de exemplu, într-una singură, cu 450 de locatari. Păi am făcut economie, ori vorbesc cu proştii? Ba mai vine unul care şi mai isteţ, poate un re-evaluator imobiliar, care vrea să facă o nouă instituţie, mai performantă, luând atribuţiile altora 4-5 şi lăsându-le apoi să se descurce singure. Să facă, de pildă, diplomaţie în piaţa publică. Sau într-o altă locaţie, publică şi ea.

Iată cum un plan teoretic bun devine un plan practic şi mai bun, atât de bun încât nici nu mai ştii unde e mai bine să faci „casa” aia: pe Fundătura Speranţei bis sau pe Aleea Veşniciei, locul 2012, figura 8 culcat.

Anunțuri

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Ipocritocraţia. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s