Traian Băsescu – Sirena Portului România

„Dl. Băsescu e ca Ceauşescu în ’89: disperat, pornit împotriva tuturor. Eu cred că nu merită niciun răspuns decât ce îi vor răspunde românii pe 9 decembrie”, a replicat Victor Ponta la declaraţia de presă a preşedintelui Traian Băsescu din seara zilei de 26 noiembrie. În parte, Victor Ponta are dreptate. După 9 decembrie lucrurile ar trebui să se aşeze pe scena politică conform regulilor democraţiei, lăsând analiştilor şi istoricilor să decodifice pe mai departe isteria ce s-a declanşat odată cu disputa pe alegerile anticipate din 2005 şi care a atins apogeul în vara asta. În opinia mea – şi nu doar a mea – Traian Băsescu n-a iertat niciodată afrontul lui Tăriceanu sau cele recente ale tandemului Ponta – Antonescu. Cum, de altfel, nu iartă nimănui nici un derapaj de la planurile şi solomoniile sale. Indiferent de tema lor, de opiniile pro sau contra catalogării ieşirilor sale publice, discursurile preşedintelui Băsescu au şi au avut permanent o componentă partizană făţişă. Iar acesta nu iese nici el din tipic.

1. „Ţin să remarc – şi totul are o limită în tratamentul pe care îl accept de la mincinoşi. Am văzut interviuri în care domnul prim-ministru vorbeşte de lecţia pe care a învăţat-o în această vară şi cum îşi doreşte el coabitarea… Doar Ceauşescu a crezut că poate păcăli aşa lumea democratică. Văd că a venit şi al doilea: Ponta.”

Minciuna este o piesă de bază în limbajul politicianului român. Şi nu mă leg de promisiuinile electorale, care intră într-o altă categorie; ele pot fi, până la urmă, bune intenţii ce pot să nu-şi găsească finalizarea din varii motive. Ci la mistificări. Atât Ponta, cât şi Băsescu – adevăraţii combatanţi ai momentului – utilizează acest instrument. Nici unul nu doreşte cu adevărat coabitarea, fiecare dându-i alt înţeles. Coabitarea pentru Ponta ar fi un Băsescu nejucător, placid şi angoasat, iar pentru Băsescu subordonarea fără comentarii a celuilalt. Iar dublul discurs le aparţine în egală măsură – învăţatul lecţiei sau lovitura de stat, care uite-le, nu-s!

2. „De asemenea, fac un apel în mod deosebit la liderii USL să înceteze atacurile la instituţiile statului. Şi ieri, şi azi, a fost atacat şi CSM-ul, şi ANI. Repet, nu spun că sunt instituţii perfecte, dar sunt instituţii care au misiunea lor şi mai ales când vine vorba de CSM, discutăm despre atacuri la adresa altei puteri în stat. Un proces de intimidare asupra instituţiilor statului, fie că vorbim de ANI, fie că vorbim de CSM, se produce.”

Dacă putem vorbi de atacuri la instituţiile statului, ele au avut loc în perioada imediat anterioară suspendării preşedintelui, prin acele ordonanţe de guvern ce au încercat brutal şi prematur să destructureze o parazitare anerioară a respectivelor instituţii, executată însă mult mai subtil. Dar să asimilezi critica cu atacul dovedeşte mişelie.

3. „În sfârşit, îi aud pe politicieni vorbind veseli de modificarea Constituţiei şi aici, iarăşi sunt mincinoşi şi necinstiţi. Sigur că pot viza orice proces de revizuire a Constituţiei, dar nu văd pe niciunul spunând „printre cele ce le vom modifica, sunt şi cele legate de referendumul din 2009”, care cerea în mod expres o singură cameră şi trei sute de membri ai Parlamentului.”

Referendumul consultativ, spre deosebire de cel constituţional sau de suspendare, nu cere expres nimic. Ci doar ia pulsul societăţii de la un moment dat într-o problemă pe care preşedintele statului o consideră de interes naţional. Nefiind expres, referendumul consultativ nu este nici obligatoriu, rezolvarea problemei rămânând la discreţia Parlamentului. Dincolo de acest aspect tehnic, referendumul respectiv nu ar fi trebuit acceptat din start de Curtea Constituţională şi ÎCCJ din motive de legalitate: tema referendumului iniţiat de preşedintele Băsescu depăşeşte flagrant limitele prevăzute de art. 12 din Legea Referendumului. Apelul lui Traian Băsescu şi al coriştilor „de dreapta” n-are nimic de-a face cu Dreptul, ci eventual cu Morala, pe care o încalcă şi unii şi alţii aidoma. Dar este reiterat periodic pentru cei cărora le sună frumos la ureche, dar nu cunosc legile şi procedurile legale şi constituţionale. Profitarea de credulitatea cetăţenilor prin informare incorectă, selectivă sau amputată se numeşte manipulare ordinară.

4. „După aceste alegeri, numărul de parlamentari, datorită sistemului electoral, va ajunge la peste 500. Cum se justifică apărătorii poporului în nerespectarea unui referendum, valid de aceasta dată? Ei vor respectarea unui referendum care nu a fost validat, cel din vară, dar nu vor să respecte un referendum valid, la care peste 50% din electori s-au prezentat la vot.”

Trecând mai departe de substratul acelui referendum, comentat mai sus, Traian Băsescu comite o altă denaturare a realităţii, prin utilizarea jumătăţilor de adevăr. Este corectă remarca privind posibilitatea pe care o lasă actuala lege electorală ca numărul de parlamentari să crească. Nu ştim însă cu cât, şi nici el nu ştie. Dar ceea ce escamorează preşedintele-jucător este că o nouă lege, privind introducerea votul majoritar a fost respinsă de CCR, la cererea PDL. Ţin minte că referendumul iniţiat de preşedintele Băsescu în 2007 privind votul majoritar a căzut din cauza absenteismului, nu din motive de neconstituţionalitate. În aceste condiţii, este aberantă suspiciunea de partizanat al CCR? Cum de o dată votul majoritar este constituţional, iar altă dată nu?

5. „Şi mai sunt două săptămâni şi să nu-şi imagineze cineva că se pot numi guverne pe poveşti. Este un avertisment extrem de serios, pe care îl fac public către partide, că, deocamdată, nu am văzut un buget al anului 2013 susţinut de cei aflaţi în campanie şi care să justifice guvernareaSigur, nu vreau să văd un buget în detaliile lui, dar vreau să văd capitolele cum sunt finanţate şi cum îşi acoperă promisiunile… Deci ce vreau să ştiţi că se va întâmpla în mod obligatoriu, voi vrea să ştiu ce obiective are şi cum le realizează. Voi vrea să ştiu acest lucru, pentru că cine spune „noi, partidul, stabilim şi dacă nu se execută, preşedintele îl suspendăm”, este cel puţin iresponsabil. Responsabilitatea desemnării unui prim-ministru este majoră şi o voi exercita cu responsabilitatea la care mă obligă funcţia şi Constituţia. Nu poţi să numeşti, să desemnezi un prim-ministru care nu are soluţii pentru ţară.”

Intenţiile preşedintelui Băsescu de a-şi subordona principalele instituţii ale statului reprezintă astăzi locuri comune. Apelul repetat la calitatea de „şef al statului” o dovedeşte din plin. Ca şi spusele de mai sus. Preşedintele, conform Constituţiei, nu are nici o calitate din a judeca programul de guvernare sau proiectul de buget al unui Cabinet; fie el propus spre învestitură sau aflat în exerciţiu. Ci doar Parlamentul. Ce poate preşedintele să facă, aşa cum îi sunt prerogativele, este să discute, să propună eventual o variantă pe care o consideră mai bună decât cea propusă de majoritatea parlamentară. Dar în nici un caz nu poate impune fără a încălca Constituţia. Iată de unde poate răsări o nouă suspendare legitimă!

6. „Întrebare: Nu, vă întreb dacă v-aţi întâlnit cu premierul Victor Ponta sau aţi discutat telefonic.

Traian Basescu: Nu, nu, dânsul e ocupat cu campania. Eu cu România, el cu campania, fiecare cu ale lui.”

Dincolo de miştocăreala introdusă în politică de arogantul Adrian Năstase, şi pe care Băsescu a adust-o la nivelul docherului, există o anomalie în spusele sale. Oare campania electorală nu este o problemă a României de care politicienii, chiar şi cei aflaţi la guvernare trebuie să se ocupe? Sau guvernanţilor le este interzisă participarea în campania electorală?

7. „Înţeleg că domnul Crin Antonescu a dat al 8.793-lea avertisment, după care a căzut pe spate şi a adormit. Efort mare.”

Uite, ăsta e într-adevăr un bun exemplu despe cum preşedintele Băsescu se ocupă „cu România” şi nu cu campania electorală. Sper că aţi înţeles ironia.

8. „Dacă mă întrebaţi, vă pot spune ca niciun român nu a meritat acele măsuri de austeritate, dar nu am avut soluţii. Nu am avut soluţii… Sunt mulţumit că n-am fost în situaţia umilitoare de a aştepta banii de afară ca să ne plătim salariile şi pensiile. Mă înţelegeţi? Asta, probabil, o să mai am timp s-o mai explic românilor, să ajung la iertare, că trebuie să ajungem şi la asta, că aşa e viaţa.”

Acum fac trimitere la citatul nr. 5, final. Păi dacă nu aţi avut soluţii, d-le preşedinte Băsescu, ce mai căutaţi azi în funcţie sau să ne daţi lecţii despre cine ar trebui să aibă soluţii şi vă arătaţi acum muşchii?

9. La o întrebare legată de Legea Siguranţei Naţionale, că nu a ajuns în timpul util prevăzut de termen la Parlament şi că este o lege lăutărească, în accepţia ministrului Dobriţoiu, Traian Băsescu a replicat: „Deci, o asemenea expresie nu putea veni decât de la Moş Teacă. Deci, strategia de siguranţă naţională stă în Parlament de doi ani şi nu-i dezbătută. Sigur, orice Moş Teacă poate să spună: „N-a trimis-o!”. Dar Moş Teacă e Moş Teacă.”

De ce a stat legea respectivă doi ani nemişcată în parlament şi Căpitanul Val-Vârtej îl ia peste picior pe Moş Teacă? Să vedem cine au fost preşedinţii celor două Comisii de Apărare din Senat şi Camera Deputaţilor, cei care decid ce lege şi când este trimisă spre dezbatere în plen: Teodor Meleşcanu – fost senator PNL, actualmente şef SIE şi cel care spune numai adevărul de la tasta 3 a telefonului prezidenţial – şi Costică Canacheu, deputatul PDL, care-şi zice tehnician, dar era electrician. I-auzi, NEICO![1]


[1] Costică Canacheu a fost până în 2000 – şi mai este pe după acte – patronul firmei NEICO SA, cea cu contracte cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, Compania Naţională Romtehnica, Parlamentul României, RASIROM, Compania Naţională Apele Române, Compania Naţională Imprimeria Naţională, Romatsa, UM 0461, Transgaz şi Tarom.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Traian Băsescu – Sirena Portului România

 1. Ghilotina zice:

  Domnule Sneezy ,
  Nu ajungeau antena 3 , Realitateatv si Romaniatv ?
  Chiar nu realizati ca 4 ani de USL inseamna aruncarea Romaniei afara din Europa si din lumea democratica ?
  Ciudat .

  • Horia Pană zice:

   Ghilotina,

   Habar n-am cum va fi efectiv guvernarea USL. S-ar putea să fie păguboasă, cum ar putea fi şi chibzuită. Perfectă sau mulţumind pe toţi nu poate însă fi.
   Ştiu însă cum a fost guvernarea Băsescu – Boc – Ungureanu şi nu-mi doresc din nou aşa ceva. Pentru prea mulţi oameni a fost şi păguboasă şi nechibzuită. Iar din acel mod de a face politică a ieşit sau mai bine zis stă să iasă nămetenia USL. Cu riscul să augmenteze prin forţa mandatelor tiparul unei noi guvernări arogante.

   Alternanţa la putere, într-o democraţie autentică, tocmai asta încearcă să evite: permanentizarea la guvernare a unui model dovedit ineficient şi clientelar. Sunt nenumărate dovezi în spijinul aserţiunii mele, în ciuda unor măsuri necesare, precum reducerea deficitului bugetar. Numai că la această reducere a deficitului s-a folosit satârul care amputează brutal, în loc de bisturiul care nu schilodeşte. În acest timp, majoritatea populaţiei a suportat, de voie, de nevoie, atât cât să se împăuneze foştii guvernanţi cu răbdarea „românilor”, iar clientela de partid şi de stat s-a înbuibat nesimţit. Căci acolo a fost de fapt nesimţirea.

   Nu pun mâna în foc pentru USL. Am văzut deja câteva decizii pe care le consider inepte, dacă nu chiar perverse. E totuşi prea devreme să pot evalua corect şi complet. Oricum, mi-au displăcut. Asta nu înseamnă însă că le dau, în compensaţie, credit celor care au guvernat din 2008 încoace. Nici vorbă. Să-şi consume penitenţa în opoziţie şi să demostreze că vor fi capabili şi merituoşi pentru a reveni la guvernare peste 4 ani.

   Nu pot nici să votez în duşmănie faţă de USL şi disperare faţă de prăbuşirea PDL cu PPDD, cu acest saltimbanc al populismului şi demagogiei abominabile, scabroase, Dan Diaconescu. Îmi pare rău că într-acolo eşti dispus să te îndrepţi. Ce fel de militant de partid eşti dacă îl părăseşti când e în criză? E bun numai la victorie? Nu mi se pare o atitudine morală. Dar nu sunt eu în măsură să-ţi dau lecţii. Totuşi, parcă pe cei care se comportau aidoma îi considerai trădători, mai deunăzi.

   Cât despre „aruncarea României afară din Europa şi din lumea democratică”… Să fim serioşi! Până şi apocalipticii mayaşi s-ar fi tăvălit pe jos de râs. Vrei apocalipsă? Închipuieţi o guvernare din studiurile OTV, cu alde Lazarus, Ogică, Magda Ciumac, Tudor Barbu sau semisclerozatul Condurăţeanu determinând soarta ta şi a milioane de cetăţeni!

   Nu-i nimic ciudat în ce gândesc şi scriu eu. Nu mă influenţează nici Antena 3, Realitatea TV sau România TV, cum nu mă influenţează nici TVR, B1TV sau Naşul TV. Nici Evenimentul Zilei, România Liberă, Adevărul sau Curentul, cum nici Jurnalul Naţional, Gândul sau Cotidianul. Dar le urmăresc pe toate şi coroborez orice informaţie consider eu a-mi fi utilă. Dar mai ales, îmi construiesc opiniile în baza declaraţiilor publice ale actorilor politici şi sociali şi nu a comentariilor făcute de alţii pe marginea declaraţiilor respective. Cum prea bine puteai constata, eu pornesc analizele şi comentariile mele de la citate exacte, de la acte normative şi nu de la speculaţiile gâzilor, ciuvicilor, ciutacilor, bichirilor, cristoilor, turceştilor, poranelor, drăgotanelor şi ale altor vieţuitoare asemenea lor. Firul meu călăuzitor este reprezentat de cunoaşterea mea dospită în ani de zile de educaţie, de experienţa de viaţă (însăşi experienţa din vremile partizanatului meu politic) şi de pachetul de valori şi principii pe care l-am consolidat în timp şi de la care îmi pornesc expozeurile. Că ele plac sau nu plac unora şi altora nu e problema mea. Nici nu este posibil să dai tuturor satisfacţii. Nici nu e corect şi moral să te pliezi astfel încât să te bagi pe sub pielea tuturor. Ar fi un semn de dezgustătoare făţărnicie, iar eu unul nu mă complac într-o asemenea postură.

   O zi faină!

 2. Jan Valjean zice:

  M-am saturat de minciunile si povestile lui Basescu.Nu ma mai intereseaza absolut nimic din ce scoate pe gura si nici din ce baga in gura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s