Politică de duminică (19)

Removable hearts● Victor Ponta declara a doua zi după alegeri, când expandarea Parlamentului era deja certă: „USL respinge total blamul şi critica pentru creşterea numărului de parlamentari. (…) Bonusul este acordat PP-DD şi PDL în baza deciziei CCR din această vară. Legea ar fi scos din Parlament PDL. Creşterea numărului de parlamentari este vina absolută a celor de la PDL.” Lucrurile nu stau însă întocmai aşa, ci sunt, ca de obicei, complicate.

În primul rând, actul normativ impus de majoritatea USL în vară intra în coliziune cu faptul că nu se schimbă legea electorală cu mai puţin de un an înainte de alegeri. Conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, invocată de CCR când a respins iniţiativa din vară. Numai că Legea 35/2008, cea în baza căreia s-au desfăşurat alegerile din 2008 şi 2012 a intrat în vigoare pe 13 martie 2008. Adică cu 8 luni înainte de alegeri. Nu ţin minte ca CCR să fi utilizat acest argument atunci. Ba chiar a respins alte 3 excepţii de neconstituţionalitate, legea fiind în final declarată constituţională. Asta, care acum cică nu prea mai e.

În al doilea rând, PDL, cum punctează corect Ponta, nici nu a încercat să schimbe legea electorală cât timp a deţinut majoritatea şi guvernarea. Mai mult, a blocat două proiecte de modificare a legii, a PDL şi a USL, în comisia juridică de la Camera Deputaţilor. Dar nici USL nu s-a dat de ceasul morţii.

Prin urmare, vina este absolută, dar egal împărţită.

În al treilea rând, în ceea ce priveşte referendumul din 2009, cel cu 300 de parlamentari şi parlament unicameral, el nu poate fi obligatoriu deoarece a fost un referendum consultativ, nu constituţional. Asta e legea. Problema reducerii numărului de parlamentari însă putea fi rezolvată prin legea electorală. N-a mişcat nimic în această direcţie nici PDL, nici USL. Problema parlamentului unicameral era însă una constituţională, deci una care nu putea veni decât în urma unei revizuiri a Constituţiei. Pentru aceasta nu exista majoritatea necesară în Parlament, dar nici o modificare punctuală, ignorând celelalte puncte acuzate de echivoc şi alte defecte nu ar fi fost o treabă sănătoasă. Pe acelaşi principiu adesea invocat, că revizuirea Constituţiei este un proces al bunei chibzuinţe, nu a interesului electoral conjunctural.

Tot legat de referendumul din 2009, CCR ar fi trebuit să se sesizeze că iniţiativa preşedintelui Băsescu încalcă prevederile Legii referendumului, art. 12, care specifică expres problemele de interes naţional asupra cărora preşedintele poate chema la consultare populară. N-a făcut-o, cum n-au făcut-o nici politicienii cei isteţi. Deci, referendumul din 2009 nu prea e constituţional şi legal.

● Adriean Videanu, cam la acelaşi moment, în aceeaşi zi: „Aş începe prin a spune că ARD respectă votul românilor, un vot al românilor nu poate fi catalogat ca un eşec, cel mult poate fi catalogat din punctul nostru de vedere ca un moment de reflexie internă asupra activităţii noastre în ansamblu (…) Am convingerea că o analiză va fi din acest punct de vedere şi cei care sunt în drept vă vor aduce la cunoştinţă deciziile. Cât mai curând cu putinţă.”

O declaraţie care oscilează între stupiditate şi pitulare după cireş. Era vorba de eşecul ARD, nu de eşecul votului cetăţenilor. Iar reflecţia internă s-a dovedit a fi doar un fel de „Hai să vorbim discuţii!” Le trebuie 2 – 3 luni să se trezească. Ceea ce în accepţia PDL înseamnă „cât mai curând cu putinţă”. Ca să nu mai vorbim de Cezar Preda, cel care cere tuturor demisii de onoare, şi-o dă pe-a lui, şi-apoi revine, considerând că PDL nu merită atâta onoare.

● Vladimir Tismăneanu, această adevărată Baba Iaga ce împarte vrăjeli de-a dreapta şi de-a stânga spune-aşa:  „(…) încotro merge România la ceasul dominaţiei useliste? Mi-e teamă că spre Est, spre Ucraina, Belarus şi Rusia.” Cam de unde-a venit ta-su’, călare pe T 34, de ne-a-nvăţat apoi cum e cu „democraţia populară” a lui Stalin. Ferească-ne Dumnezeu de prostul cu diplomă!

● Cu obrăznicia-i bine conturată până mai ieri la vârful PDL, Monica Iacob Ridzi, noua vestală a Domnului Dan declară: „Interesele Văii Jiului nu mai coincideau cu intereselePDL.” Sau interesele PDL nu mai coincideau cu interesele familiei Ridzi? Că totuşi, madam Udrea i-a „telefericit” pe ei şi ne-a sfeterisit pe noi toţi de vreo 60 de milioane de euro.

● Când i s-a cerut să comenteze declaraţiile colegilor săi democrat-liberali, care spun că ARD a fost o greşeală politică, Vasile Blaga a replicat: „După război mulţi viteji se arată.” Dom’ Vasile, replica asta se referă la „vitejii” de sub plapumă şi de după o victorie. Cam ca majoritatea revoluţionarilor noştri. Deci, care viteji şi ai cărei victorii?

● Când Ponta se-ntâlneşte cu Tonta iese ceva de genul: „Aşa suntem noi, plagiatorii, mai votaţi, ce să facem, decât ceilalţi, cu usturoiul!” Vezi, Doamne, nici usturoi n-a mâncat…

● Marinarul cel Rău, Radu Stroe, despre Marinarul cel Bun (sau invers, după antipatii), ironic: „Nu mai puneţi toate relele în spatele domnului Băsescu, vă rog frumos!” Mai puneţi-i-le şi-n faţă! Tot ironic.

● Petre Iancu, vocea imparţială a jurnalistului de la Deutsche Welle, cel care a militat pentru PDL şi pentru recunoaşterea inexistentei „lovituri de stat”: „Democraţia în această clipă este în stare de asediu în această ţară. Democraţia va veni doar de la cetăţenii înşişi, care să ceară aleşilor să se primenească, să aleagă ei înşişi oameni din partide.” Păi tocmai ce-au făcut asta. I-au trimis pe cei din PDL să se primenească, votând oameni din partide, după cum au dorit ei înşişi. Deci, democraţia asediază democraţia? Ce s-ar sparge de râs Nenea Iancu ascultându-l pe nenea Iancu!

● Cel ce-şi zice liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a declarat că, din punctul său de vedere, declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu din ultimele zile de campanie au dezavantajat ARD. Nu că el n-a făcut decât să bântuie toate televiziunile şi ioc campanie electorală, dar a reuşit să completeze imaginea ce i-a creionat-o Băsescu cu multă vreme în urmă. „Ăla Mic cu Capu’Mare” este acelaşi cu „Ăla Mic cu Gura Mare”. Partea mică se dovedeşte a fi constantă.

● Altul mic cu gura mare, Adrian Papahagi, ţinut la dreapta pe post de intelectual şi cadru didactic universitar prin Franţa şi-apoi promovat la Cluj, îşi dă cu intelectul de pământul patriei: „Votul nu a avut nimic uninominal, votul a fost exclusiv politic.”  Ca să vezi minune mare! Nişte membri ai unor partide politice au primit un vot politic pentru a accede în funcţia politică de parlamentar, într-o instituţie politică a ţării, Parlamentul. Ruşineeee, popor neruşinat!

● Ce păţeşte un fluture pe lampă? Sfârâie. Cam aşa face şi Gheorghe Flutur: „Cred că trebuie să fim echilibraţi, nu trebuie să schimbăm nimic acum… Avem timp să ne reconstruim în opoziţie, să vedem partea bună a purgatoriului opoziţiei.” Fluture, din 2007 până în 2008, timp de un an şi jumătate, v-aţi construit în opoziţie şi aţi câştigat alegerile de atunci. Şi aţi zis că l-aţi luat pe DumneZeus de picioare şi asta e bine şi îndeajuns. Acum s-a dărâmat ce credeaţi că aţi construit şi vreţi să reconstruiţi, dar mai încolo, nu acum. Cu aceiaşi arhitecţi, cumva?

● Emil Boc spune că un Guvern cu 22 de ministere e o ofensă la adresa bunului simţ. Omul are perfectă dreptate. Bunul simţ poate fi încălcat cu mult mai puţine ministere, fără a-l ofensa. Cine să ştie asta mai bine decât Boc?

● Pentru că rahatul fără moţ e ca prostul fără fudulie, Mircea Toader, fostul lider la deputaţilor PDL spune că „dacă Guvernul Ungureanu nu cădea, aveam o altă lege electorală”. Şi CCR ar fi avizat-o favorabil deşi ar fi fost promovată tot în preajma alegerilor? Bezna bezmeticilor, nu alta.

● Prostănacul uitându-se în oglindă: „Dacă nu eram eu, Ponta nu era premier.” Dacă nu erai tu în miez de noaptea minţii unde nu trebuia să fii, nici Băsescu nu era acum preşedinte. Dar zău că nu ştiu care ar fi fost răul cel mai mic.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Politică de duminică (19)

 1. Jan Valjean zice:

  Daca USL vrea sa intre cu adevarat in istoria acestei tari,acum dupa obtinerea unei majoritati suficiente pot modifica constitutia si impune reducerea numarului de parlamentari la 300,100 senatori plus 200 deputati.Dar am avea asteptari prea mari de la aceasta adunatura de fomisti.

  • Horia Pană zice:

   Îţi propun un joc aritmetic.

   Conform recensământului din 2011, populaţia României este de 19 042 936 de locuitori. Conform actualei legi electorale, norma de reprezentare este de un deputat la 70.000 de locuitori şi un senator la 160.000.
   Neschimbând norma de reprezentare, vom avea 272 de deputati si 119 senatori, adică un total de 391 de parlamentari, mai puţini decât în toate celelalte legislaturi.

   Să zicem că mărim norma de reprezentare, adică un deputat la 100.000 de locuitori şi un senator la 200.000 de locuitori. Rezultă atunci 190 de deputaţi şi 95 de senatori, deci un total de 285 de parlamentari.

   Problema apare în cazul în care luăm în calcul populaţia pe judeţe. Şi atunci o să observăm o debalansare a reprezentativităţii. Vom avea o disparitate zonală semnificativă.

   Dacă luăm în calcul un număr fix de parlamentari pe fiecare judeţ, atunci reprezentativitatea n-ar mai ţine cont de populaţie, ci de judeţe, care sunt unităţi teritorial-administrative cu responsabilităţi şi drepturi egale. Nu?

   Iată cum chestia cu reducerea la un număr arbitrar ales, de 300, poate crea probleme sau alte soluţii. De aceea e bine să judecăm mai aprofundat, nu ca la referendumul din 2009.

 2. Grasul zice:

  Domnul Horia Pana reuseste sa faca o colectie din erorile politicienilor dar se cam fereste sa se uite la cele ale liberalilor. Probabil ca ultimi sunt fie neinteresanti fie nu fac greseli.

  • Horia Pană zice:

   Vai, prietene! Dar nici despre UDMR, ecologişti, verzi, Forţa Civică, UNPR, PC, Alianţa Socialistă n-am scris. Ce impresie crezi că am despe ei?
   Apropo, cand vorbesc despre USL, asta îi include şi pe liberali.

   Nici pe departe nu fac o colecţie de erori, ci o colecţie din stupidităţile şi ipocriziile politicienilor. Şi dintre aceştia, unii deschid gura mai des şi mai neghiob decât alţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s