Naţionalismul naiv şi jugul trecutului (1)

NationalismLa puţin timp după închiderea urnelor, Victor Ponta a făcut o declaraţie care a deschis drumul sclifoselilor naţionaliste: „Am vorbit cu Kelemen Hunor şi mi-a confirmat că UDMR, de mâine, este dispusă să avem o majoritate constituţională, guvernamentală şi parlamentară care să permită reforme în anii ce urmează.” Foarte puţini au fost cei care au coroborat-o pe aceasta cu ceea ce a spus ulterior, pentru România TV: „Indiferent cât de dură a fost campania, de mâine trebuie să reconstruim, am distrus destul… Nu s-a luat nicio decizie cu UDMR. Eu am spus ceea ce cu Crin Antonescu am discutat la nivel informal, deciziile se pot lua doar formal în cadrul conducerilor, al grupurilor parlamentare. Nu există în acest moment nicio decizie de colaborare cu altcineva a USL, există însă o intenţie a mea şi a lui Crin Antonescu de a încerca să aplicăm ceea ce am promis în campanie, şi anume o politică de reunificare a României, de reprezentare a tuturor intereselor. Am vrut să dau un prim semnal, nu facem o majoritate prin care să îi cotropim pe ceilalţi, să omorâm maghiari, pedelişti sau… Eu vreau să folosim această majoritate tocmai pentru a face invers decât a făcut Traian Băsescu, şi anume să reunific societatea românească.”

O asemenea posibilitate a provocat reacţii cu nuanţe dintre cele mai diverse, dar în majoritatea lor cu trimiteri naţionalist-xenofobe evidente, dar şi de o făţărnicie grosolană. Cele mai acute note au fost cele trimise dinspre televiziunile-oglindă, B1TV şi Antena 3.

Ion Cristoiu s-a burzuluit astfel, la B1TV: „Era de bun-simţ românesc ca această organizaţie, care e a baronilor, să stea în opoziţie, este de o nesimţire curată, o sfidare…Sunt aşa de pornit împotriva acestei formaţiuni de moravuri politice uşoare.” Bunul-simţ românesc nu l-a împiedicat pe Cristoiu să aplaude participarea UDMR la guvernare cu PDL, din decembrie 2009 până în aprilie anul acesta. Nici nu era o formaţiune de moravuri uşoare când a părăsit colaborarea cu PNL.

Radu Tudor, unul din megafoanele Antena 3 scria pe blogul său, în seara de 9 decembrie: „Consider, din multe raţiuni interne şi externe, că discuţia deschisă cu UDMR anunţată de co-preşedintele USL Victor Ponta e importantă şi necesară. Din perspectiva de a scăpa definitiv de Băsescu. Hai, înjuraţi-mă…” Pe 11 decembrie, tot pe blogul său, Radu Tudor, probabil după o şedinţă de reevaluare cu Nu Spui Cine, revine, acuzând una din problemele mari ale lui Ponta: „chestiunea colaborării cu UDMR, că a stârnit un val uriaş de proteste. peste 80 la sută din sutele de mesaje de pe acest blog şi de pe facebook sunt extrem de nevaforabile, dezamăgirea manifestându-se cu precădere la susţinătorii necondiţionati ai USL şi votanţii din 9 decembrie. o analiză a mesajelor, făcută de un profesionist în comunicare, ar trebui să-i dea de gândit lui Victor Ponta. şi soluţia pentru mesajele următoare, care să-l scoată din această serioasă problemă”[1]

Problema se complică la Antena 3 datorită unui tărăboi generat de acuze la adresa proaspătului parlamentar USL/PC, istoricul Dinu C. Giurescu, reclamat la CNCD cum că ar fi declarat nu ştiu ce în campania electorală printr-un text distribuit prin sute de e-mailuri şi intitulat „Manifest pentru sănătatea României”, şi în care ar fi spus „Să dăm maghiarilor o lecţie!” Iar e-mailurile ar fi provenit de la angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi Ministerului Agriculturii. Foarte posibil. Cum la fel de posibil este şi că mesajele au fost fabricate chiar de oameni ai UDMR, pentru a contracara ascendentul naţionaliştilor maghiari din PPMT şi ai fideliza pe maghiari către UDMR. Întortocheate sunt căile campaniilor electorale. Oricum ar fi, mogulul Voiculescu a primit muniţie pentru flinta sa naţionalistă, de sorginte ceauşist-securistică. Iar trâmbiţele Antenei 3 şi-au umflat bojocii şi sună agasant alarma.

Reacţia lui Crin Antonescu a fost nu mai puţin contradictorie. Prima sa replică, urmare a declaraţiei lui Ponta, chiar în seara de 9 decembrie suna astfel: „Cred că domnul Ponta a fost destul de clar. Sigur că a deschis un subiect. Nu am vorbit încă despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare. Sunt toate posibilităţile deschise. Premierul Ponta a făcut o declaraţie care înseamnă disponibilitatea noastră la a discuta cu UDMR nişte formule de asociere pe reforma constituţională în principal şi acest lucru rămâne valabil chiar dacă vom avea 66% din mandate.” Pentru ca după o plauzibilă şedinţă de reeducare, cum a păţit şi Radu Tudor, să se întoarcă la 180 de grade: „Azi reiau estimarea că nu vor fi la guvernare”, a ţinut să sublinieze Antonescu sâmbătă, 15 decembrie, arătând că, în opinia sa, cooptarea la guvernare a UDMR ar dezamăgi cetăţenii. Exact tonul şi expresiile promovate de Antena 3. Aşa coloană vertebrală dreaptă mai rar.

Deocamdată, singurul care zice şi nu se dezice este Victor Ponta.

Este oare maghiarul un pericol pentru societatea românească? Este românul însuşi un pericol pentru ea? Suntem naţionalişti sau xenofobi? Suntem patrioţi sau patriotarzi? O să încerc în zilele următoare să decodific un comportament care, pe mine unul, mă contrariază în mod deosebit. Pentru că simţământul de apărător al fiinţei naţionale, pe care şi-l atribuie „tot românul”, nu e nici pe departe atât de profund înrădăcinat în fibra sa, cât lozincile pe care şi le-a însuşit cu prea puţin discernământ.


[1] În afară de introducerea semnelor diacritice, textul lui Radu Tudor este „intact”. Cu topica de rigoare.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Naţionalismul naiv şi jugul trecutului (1)

 1. Pingback: Naţionalismul naiv şi jugul trecutului (3) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia Pană

 2. Pingback: Naţionalismul naiv şi jugul trecutului (2) « POLITICA ÎN PIONEZE – Horia Pană

 3. Ioan zice:

  @Grasul. Ideea e ca USl nu poate sa gresasca.
  Tot ce face USL e bine. Nu intelegi!? Uite Jean Valjean insa se opune, Si el are cuvant greu in USL! 🙂
  Horia. Hmmmm..discutii cu Crin…Pai daca era dupa ei invadam Ungaria! Sau poate doar am visat?!

 4. Grasul zice:

  Poate ca sunt eu prea suspicios dar nu vad cum domnul Horia Pana ar putea accepta drept logica o fraza ca asta:
  ” există însă o intenţie a mea şi a lui Crin Antonescu de a încerca să aplicăm ceea ce am promis în campanie, şi anume o politică de reunificare a României, de reprezentare a tuturor intereselor.”
  Sa inteleg ca USL se gandeste la un guvern cu reprezentarea tuturor fortelor politice din Romania? Poate ca sunt eu prea obosit ca sa mai gandesc sau poate domnul Horia Pana vrea sa eludeze sensul unei fraze?

  • Horia Pană zice:

   Nu USL, în ansamblul său. S-a văzut cum liderul informal al PC a dat tonul şi Crin Antonescu s-a aliniat pentru revista frontului. Ci Victor Ponta a băgat ideea asta la înaintare.
   Că ea se regăseşte, în istoria recentă, în ideile lui Iliescu cu „guvernul de uniune naţională” nu cred că este absolut întâmplătoare. Că Ponta a preluat ideea şi a încercat să împace şi capra, şi varza, şi lupul pentru a avea o guvernare cu cât mai puţine hurducăieli este însă altceva. Dovadă reacţia lui Iliescu anti-UDMR.
   E vorba de o reunificare simbolică, de reparare cât de cât a fracturilor din societate. Nu ăsta era şi mesajul lui MRU din campania electorală? Să repornim inima României? Să reunificăm România?
   Acum după ce am spus acestea, mai crezi că vreau să eludez ceva? Sunt fără îndoială lucruri şi sensuri ale lucrurilor care îmi scapă. E omenesc. Dar nu prea le am cu eludatul şi escamotatul realităţii. Doar interpretări proprii.

 5. Jan Valjean zice:

  Eu merg total pe ideea lansata de dl. academician Dinu Giurescu in ceea ce priveste,,problema maghiara”,dansul a afirmat deseori la A3 chestia cu iesirea masiva a romanilor la vot(minim 55%)pentru ca UDMR sa nu mai intre in parlament,dar lumea ,,adormita” a preferat sa nu voteze iar acum toti isi dau cu parerea,cei mai vocali fiind cei care nu au votat.Problema este ca insasi etnicii maghiari s-au saturat de acesti,,grofi”din UDMR,cel mai elocvent caz fiind neintrarea in parlament al lui Frunda ,chiar la el in Tg. Mures.

  • Horia Pană zice:

   Jane,

   Sămânţa anti-maghiară a lui Dinu Giurescu s-a manifestat legat de UMF Târgu-Mureş. Chestie veche de altfel. Ceea ce i se pune acum în cârcă nu prea stă în picioare. E cam făcătură.
   De acord că mulţi maghiari s-au săturat de „grofii” din UDMR, de leadership-ul ei înţepenit acolo după 1992, după decesul lui Domokos Géza şi preluarea preşedinţiei uniunii de către Markó Béla şi apoi de către Kelemen Hunor.
   Neintrarea lui Frunda în parlament eu o consider o pierdere. Pentru că a reprezentat o voce a raţiunii. Cum a fost şi Tokay György. Numai că nu în totalitate.
   Despre derapajele naţionaliste şi de reidentificare maghiară voi vorbi în alt episod al acestui articol.

 6. Grasul zice:

  Trebuie sa-i multumesc domnului Horia Pana pentru citatele din discursurile lui Ponta, eu neascultandu-l, altfel nu as fi avut ocazia sa constat cate fraze „inteligente” poate sa debiteze omul asta:
  ” şi anume o politică de reunificare a României, de reprezentare a tuturor intereselor”!
  Sau alta:
  ” Eu vreau să folosim această majoritate tocmai pentru a face invers decât a făcut Traian Băsescu, şi anume să reunific societatea românească.”
  Mi se pare o maxima gen Gaga sau o minciuna colosala.
  Si domnul Horia Pana nu comenteaza absolut de loc astfel de afirmatii! E drept ca sunt destule caraghislacuri mai mari pe care le scoate in evidenta in articol.

  • Horia Pană zice:

   Nu-i deloc Gâgă. În ultimii ani am traversat o perioadă de fracturi în cadrul societăţii româneşti: dreapta vs. stânga, bugetari vs. privaţi, pro-europeni vs. pro-ruşi, buni vs. răi, salariaţi vs. pensionari etc. Şi alte scheme din astea, nesănătoase.
   Nu crezi că astfel de politici de învrăjbire a unor segmente sociale între ele trebuie să înceteze?
   La asta făcea Ponta referire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s