Politică de duminică (21)

dbrn506l„Nu am fost în Elveţia până acum, dar cred că peisajele carpatine sunt mai frumoase”, spune Elena Udrea. Eu, de exemplu, n-am fost la New York, dar cred că e mai frumos decât la Tokyo. Nici la Tokyo n-am fost, dar important e ceea ce cred, nu? „Dar oare cum să ne bucurăm de toate acestea fără infrastructură? Fără telegondole, telescaune şi teleski-uri?” Sunt convins că dacă Elena Udrea ar fi avut ocazia să fie ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale lucrurile ar fi stat altfel.

Casper the Friendly Ghost Reloaded. Urările lui Adrian Năstase de Crăciun: „Şi vă rog să mai ştiţi că în grupul de colindători ce vă vor vizita, mă voi afla şi eu, undeva, acolo, nevăzut…” Bu-hu pe mă-ta, că m-ai speriat!

● Tot Năstase, cu aceeaşi ocazie, în acelaşi mesaj, obsedat de chinezării, cum îl ştim, importă un proverb: „Cel ce gândeşte mult înainte de a face un pas îşi va petrece viaţa într-un singur picior.” Poate n-ar fi rău dacă ne-am gândi mai mult înainte de a ridica un picior? Părerea mea. Interesant este cum marile spirite se întâlnesc, pe ici, pe colo. În campania electorală recentă, ARD ne recomanda ceva similar, să votăm mai degrabă cu inima, fără să stăm prea mult pe gânduri. Şi-a rămas într-un picior.

● Un articol de opinie de pe Ziare.com se intitulează astfel: „Revoluţia nu ne mai spune nimic”. Revoluţia ne-a spus şi ne mai spune multe, dar cine stă să o asculte!

● Minstru al Agriculturii încă din mai a.c., Daniel Constantin s-a pus, în a doua zi de Crăciun, la coadă la sarmalele oferite de primarul Piteştiului. Fără nici un dubiu, cu sarmalele am depăşit anul acesta producţia la hectar.

Domnul Bruno din sondaje. Sociologul Bruno Ştefan, directorul Biroului de Cercetări Sociale:  „Căci şi USL a avut un mare eşec – de la 7,4 milioane de votanţi anti-Băsescu la referendumul din vară, acum au venit la vot doar 4,4 milioane de alegători. În câteva luni, USL a pierdut 60% din votanţi, iar ieşirile lui Traian Băsescu la televiziuni au avut un rol important în demobilizarea electoratului ostil lui.”

Vorba românului de bine, în cazul lui Bruno Ştefan „este două posibilităţi”: ori e prost, ori nu gândeşte. Una la mână, votanţii USL nu se regăsesc cu toţii în votanţii anti-Băsescu. A doua la mână, referendumul a fost „Băsescu DA vs. Băsescu NU”, iar alegerile parlamentare au fost DA pentru mai multe partide politice, deci am avut un vot multiplu împărţit. Bruno, stai jos! Nu ştii nimic!

„Acum, odată ce s-a procopsit cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Ministerul Marilor Proiecte se poate apuca de treabă: colonizarea planetei Marte, trimiterea cometei Halley în orbita stelei Alpha Centauri, mutarea găurii din stratul de ozon deasupra Chinei şi Indiei, dotarea Lunii cu scut antirachetă etc. Mult succes, domnule Şova!”, a scris Ludovic Orban pe contul său de Facebook, considerând postarea ca fiind drăguţă şi lipsită de mişto. Eu îmi amintesc tot drăguţ şi fără mişto de „marile proiecte” din perioada ministeriatului Orban, la Transporturi. A colonizat planetele Băneasa şi Otopeni cu afacerile lui Nelu Iordache, după care pistele au arătat ca Luna, dar nu ca după o ploaie de meteoriţi, ci ca după un exerciţiu cu rachete fără scut, iar bugetul a fost trimis taman în constelaţia Hidra, cu o gaură în el cât aia din stratul de ozon.

● Noul ministru al Turismului, Maria Grapini, a declarat legat de frunza Elenei Udrea: „Sigur, se spune că nu trebuie să iei lucruri iefinte. Problema e că nu s-a văzut efectul.” Dar nu putem nega faptul că a fost un bun acoperământ. Vă rog, nu fiţi ridicoli să întrebaţi pentru ce!

● Relu Fenechiu, noul ministru al Transporturilor a văzut gropile de pe centura Iaşiului şi s-a angajat să intervină. Însă… „Sunt foarte multe gropi în România şi nu aş putea sub nicio formă sa aflu de toate gropile din ţară.” Din spusele şi faptele sale putem înţelege că fiecare zonă cu gropi din ţară va putea fi „dez-gropuită” cu câte un ministru al Transporturilor din fiecare acea zonă. Aşteptăm remanierile de rigoare.

● Lui Petru M. Iancu de la Deutsche Welleredacţia dreaptă i-a rămas o aşchie în cap de la lovitura de stat primită în vară: „Extrem de îngrijorătoare par, în special, pe lângă continuarea masacrului sirian, gravele reculuri democratice aşa cum s-au oglindit ele în evenimentele din România şi Egipt, ţări de interes strategic pentru alianţele occidentale din care au făcut sau mai fac parte. În ambele ţări principiile statului de drept, cu tot cu presă şi justiţii independente, aflate la adăpost de ingerinţe politice, au suferit un eşec serios… În context, occidentalii ar fi trebuit să se alarmeze şi să treacă la fapte din vremea guvernului Tăriceanu care, după aderarea la UE, şi-a trădat promisiunile electorale, punând capăt reformelor.” Până la urmă, lovitura asta de stat „era pe când nu s-a zărit, azi o vedem, şi nu e”. Să-l lăsăm însă să-şi depene amărăciunea: „Tot astfel când al nostru dor pieri în noapte-adâncă, lumina stinsului amor ne urmăreşte încă.”

Tizmeneală cu petecele cuvenite. Adevăr grăieşte Vladimir Tismăneanu. Daaaar… „Acea baronocraţie venală şi veroasă care a prosperat în timpul lui Adrian Nastase/Boc, sub privirile benevolente ale lui Ion Iliescu/Traian Băsescu. Mă refer aşadar la nomenclatura pesedistă/pedelistă, născută din aceea fesenistă, care, la rândul ei, provenea din aceea comunistă.” Abia acum, Doamne, cu prea-cuvenitele completăro, cum să-l mai contrazici?!

● Cred însă că cea mai fulminantă declaraţie vine din partea marţialului Crin Antonescu, numai bună pentru o retragere cu torţe. Deşi mulţi dintre noi ştim ce a vrut să spună, ceea ce de fapt a spus, vorba lui Petre Roman, sună ca dracu’: „Ca preşedinte al PNL, la capătul acestui an extraordinar pentru PNL ţin să le mulţumesc tuturor simpatizanţilor, membrilor, militanţilor care au făcut posibilă cea mai spectaculoasă victorie electorală după comunism.” Care victorie a comunismului ocupă încă prima poziţie. Băiat de băiat, Crinuţ al nost’! Se vede că ţine pe noptieră cartea de istorie.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Politică de duminică (21)

 1. Grasul zice:

  Domnul Bruno din sondaje
  A treia la mana ar fi ca romanii plecati temporar la munca in strainatate nu au avut posibilitatea sa voteze in lipsa votului prin corespondenta la care USL s-a opus cu inversunare.
  Sa mai conteste cineva rolul hotarator al Antenei 3 in lupta politica din Romania!

  • Horia Pană zice:

   Ce are votul prin corespondenţă cu ce am comentat eu la prostiile spuse de Bruno Ştefan?

   Pe lângă asta, văd că nu cunoşti mai nimic despre odiseea votului prin corespondenţă. PDL a propus un proiect în care votul prin corespondenţă să se adreseze doar cetăţenilor români din străinătate. Chestie absolut neconstituţională, pentru că discriminează categorii de votanţi. Însuşi PDL a abandonat proiectul, care nici n-a ajuns să fie trimis către parlament.

   • Grasul zice:

    Chiar nu observati ca la refrerendum au avut posibilitatea sa voteze TOTI cetatenii romani la prima sectie de votare aparuta in drumul lor in timp ce la parlamentare nu au putut vota decat cei care au putut ajunge la sectiile de votare din circumscriptia la care au fost arondati? Ca domnul Bruna mai spune si prostii care merita sanctionate, asta este altceva!
    Daca PDL a abandonat proiectul legii votului prin corespondenta de ce nu l-a propus USL care se considera mult mai democratic decat PDL (sau cel putin asa mi-a raspuns domnul Eugen Nicolaescu la un interviu on-line).
    Adevarul poate fi ca PDL avea probleme mult mai grave de rezolvat decat votul prin corespondenta pentru care nu a mai avut resurse sa-l sustina impotriva unui USL ferm hotarat sa blocheze orice activitate a parlamentului.

   • Horia Pană zice:

    Grasul,

    Referendumul şi alegerile locale au loc după legi diferite. Aşa e în toată lumea democratică. Pentru că cer de la electorat un răspuns pe lucruri diferite.

    Un act normativ poate fi propus de oricine, oricând. Dar va intra în discuţie parlamentară când îi dă drumul spre dezbatere în plen Comisia Juridică a primei Camere sesizate. Asta era la CDep, unde preşedinte de comisie era PDL-istul Daniel Buda. Întreabă-l pe el!
    Acelaşi proiect de lege nu mai poate intra apoi în discuţie în aceeaşi sesiune parlamentară. Aşa că, să vedem de acum încolo!

    Chestie de respectare a legilor, dacă mă înţelegi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s