Şi totuşi, tumoarea canceroasă…

30 decembrie 2012 VienaSpuneam cu puţină vreme în urmă cam aşa: „Cât este ‹‹tumoare canceroasă›› Dan Voiculescu e mult de discutat. Sau dacă doar el, nu şi alţi politicieni, chiar din sânul UDMR. Pentru mine ‹‹tumoare canceroasă›› reprezintă orice formă abuzivă, reacţionară şi mistificatoare pe care acţiunea unui politician o poate lua. Fără discriminări.” Mă văd nevoit să renunţ la ghilimele şi să admit că tumoarea canceroasă a politicii româneşti e metastazată şi nu răspunde la tratament. Dar i s-a administrat oare vreun tratament? Nu ştiu despre aşa ceva. Cunoaştem însă cu toţii terapeutica, avem la îndemână posologia şi farmacopeea, dar degeaba. Potenţialii tămăduitori, se pare, cred încă în efectele miraculoase ale apei de ploaie.

Dan Voiculescu, ales senator cu 67,58% din voturi, nu a depus nici până acum jurământul, nefiindu-i astfel încă validat mandatul. Motivul este unul pe cât de simplu, pe atât de obscen: hâţâiala între Curtea Supremă şi Tribunalul Bucureşti, în procesul legat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. Şi acest du-te – vino a început prin demisia sa din Senat, în 25 iunie 2012, motivând gestul prin aceea că Senatul a respins initiaţiva sa de dublare a pedepselor pentru evaziune fiscală. „Noaptea minţii”, cum ar spune servantul său cu măsuţă, Mircea Badea, o scuză numai bună pentru credulitatea „giumbicşilor”. În fapt, Dan Voiculescu avea termen pe 29 iunie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul de corupţie deja amintit. Metoda „ba-i aici, ba nu-i aici procesul” trădează singura motivaţie validă: sustragerea de la răspundere. Iar sustragerea nu înseamnă absolut deloc nevinovăţie. Un argument solid în favoarea celor care-l cataloghează drept tumoarea canceroasă a politicii româneşti.

Să ne imaginăm clasa politică, fără a trişa semantic, asimilată unui organism viu în care un mădular este cuprins de cancer. Netratat la timp, cancerul iniţial se propagă şi diseminează în restul organismului. Exact ce se întâmplă şi acum cu statutul de senator al lui Dan Voiculescu. Neoplasmul se extinde.

Nu ne sunt necesare decât capacitatea şi disponibilitatea de a citi Constituţia (art. 70.1), Legea nr. 8/2002 privind jurământul de credinţă (art. 3.2), Lege nr. 96/2006 (republicată 2008) privind Statutul deputatilor si al senatorilor (art. 2 şi 3) şi, în acest caz, Regulamentul Senatului (art. 8.2, art. 13.2, art. 15 şi art. 186.1).

În ciuda chichiţelor avocăţeşti, cum ar fi faptul că nu este precizat un termen explicit privind depunerea jurământului şi, prin urmare, validarea mandatului de senator, Senatul a trecut de această fază în primele 3 zile, începând cu ziua de 19 decembrie 2012, conform legii. Mai puţin Dan Voiculescu. Şi nu doar atât, dar Parlamentul şi-a ales deja structurile de conducere, componenţa comisiilor ş.a.m.d. Cum vine treaba, a devenit operaţional, chiar dacă este în vacanţă până la 1 februarie.

Conform tuturor uzanţelor, mandatul de senator al lui Dan Voiculescu ar fi trebuit invalidat. Dar cine s-o facă? Preşedintele Senatului, care este Crin Antonescu? Preşedintele Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, care este Tudor Chiuariu?

Nici măcar argumentul invocat de Dan Voiculescu pe blogul său, în chiar ziua validărilor din Parlament nu stă în picioare: „În urmă cu câţiva ani am suferit mai multe intervenţii chirurgicale. Acum a venit momentul pentru un control medical mai amănunţit (nimic „spectaculos” – regret că îi dezamăgesc pe amatorii de zvonuri alarmiste şi pe alţi „prieteni”) şi, pentru o perioadă, nu voi participa la activităţile curente.” Adică îşi face un control medical mai amănunţit în preajma Crăciunului, nimic „spectaculos”. Nimic spectaculos nici în faptul că nefiind nimic „spectaculos”, controlul medical putea fi făcut oricând altcândva. În plus, imaginea de pe pagina de Facebook a lui Mihai Gâdea (30 decembrie 2012, via mobil) i-a dezamăgit nu doar pe alarmişti şi pe „prieteni”, ci şi pe cei care îşi făceau griji pentru sănătatea mogulului. Staţi liniştiţi la locurile dumneavoastră! N-are nimic în afară de obrăznicie şi dispreţ.

Să fie aceasta clasa politică dispusă declarativ la propria sa renaştere? Tăcerea PDL, martirul şi apărătorul de pe altarul reformei, al modernizării şi al statului de drept este edificatoare. Are alte preocupări. De exemplu, cum să-şi prezerveze actualii lideri poziţiile ameninţate de ultimele „succesuri”. Ăsta-i guturai sau tot tumoare canceroasă?

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Şi totuşi, tumoarea canceroasă…

 1. Jan Valjean zice:

  Nu inteleg deloc unde bateti dle. Pana.Pur si simplu nu pot.Orice argument imi prezentati il voi refuza.

 2. Grasul zice:

  Nu imi e clar daca functioneaza facilitatea de scriere comentarii si fac un test. Imi cer scuze domnule Horia Pana.

 3. Grasul zice:

  Probabil ca nu as fi comentat nimic la acest articol daca nu era inclusa si fraza:
  “Tăcerea PDL, martirul şi apărătorul de pe altarul reformei, al modernizării şi al statului de drept este edificatoare.”
  Mi se pare dea dreptul absurd ca PDL sa comenteze despre moralitatea unui senator ales cu 67% din voturi!
  Asta a dorit electoratul Roman: plagiatori, hoti, escroci, delapidatori si alte feluri de penali. Deci poporul Roman nu doreste reforma, nu doreste stat de drept, nu doreste Justitie independenta! Pentru un roman este bun magistratul care ii da lui dreptate indiferent de cauza in care este el implicat, restul sa plece din CSM sau din magistratura.
  Iar aiuritii aceia care tot vorbesc de reforme in justitie, stat de drept, meritocratie, corectitudine, sa-si ia jucariile si sa plece in alta parte unde se mai gaseste cineva sa-i asculte, dar nu pe plaiurile mioritice.
  Tara asta este numai a socialistilor si eventual a unor impostori care si-au luat titulatura de liberali, ceilalti sa faca bine si sa tina ciocul mic. PDL-istii n-au nici un drept sa vorbeasca, nu au baza sociala de dreapta in Romania asa cum zic ei ca ar fi. Toate masurile timide si incomplete de reforma initiate pana la urma de Traian Basescu au fost practic maturate de socialistii adusi la putere pe valul de simpatie popular manifestat la 9 Decembrie 2012.
  Asta doresc romanii in majoritatea lor asa ca degeaba vorbesc unii despre concepte sofisticate, pentru cei mai multi acestia sunt niste excentrici cu obiceiuri bizare cum ar fi ca mananca carne de vita de Kobe!

  • Horia Pană zice:

   Grasul,

   Nu despre moralitatea (care moralitate?) respectivului trebuia PDL să se pronunţe, ci ca partid parlamentar să conteste dreptul lui Voculescu de a mai fi senator odată ce nu şi-a depus jurământul nici până azi. Să fie vocal în această direcţie. Doar cei cărora le cântă Cezar Preda prohodul au făcut-o.

   Pe cine anume au votat oamenii este una, ce fac oamenii votaţi e alta.
   Chestia cu poporul nu vrea reformă este o afirmaţie silnică. Toate partidele au susţinut că susţin reformele. Aşa că electoratul a avut de ales numai între reformişti. Unii au fost mai credibili decât alţii. Credibil nu înseamnă însă imbecilitatea cu care este gratulat electoratul care şi-a pierdut încrederea în PDL, de exemplu, şi a votat USL. Înseamnă că reformele cuvântate de guvernarea PDL nu au fost percepute ca realitate de electorat. Indiferent de câtă neplăcere îţi face această realitate.

   Şi nu mâncatul cărnii de vită de Kobe e problema, ci ipocrizia gurmandului respectiv.

   O să-mi permit să scriu în continuare despre PDL, că altfel te pierd de comentator. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s