Politică de duminică (22)

Cel care a intelesVirgulă, zero, punct. Sebastian Lăzăroiu despre MRU şi Papahagi, care-l minimalizează pe unu’, Băsescu: „Două virgule în politica românească.” Papahagi dă replica: „Zeroul de după virgulă s-a supărat pe virgulă.” Ce ni-e şi cu ’telectualii ăstia! Logica fără aritmetică e ca poarta nouă fără viţel. Zero după virgulă anulează virgula. Unu rămâne unu, şi pentru că unu trebuia să aibă un nume i s-a spus Băsescu. Şi ca să nu fie singur, a creat din bube, mucegaiuri şi noroi, virgule şi zeroruri. Punct.

Ex-consilierul lui Zero de după virgulă. Mirel Axinte, zis şi Bleen ot Madame Blogary, atacând cu arma specialităţii lui, uşa de garaj, zisele ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a anunţat că va propune ca spitalele private să nu mai ia bani de la buget: „Acum aţi înţeles de ce s-a făcut ‹‹revoluţia›› din iarna trecută, împotriva legii care stipula că 93% din banii asiguraţilor vor fi gestionaţi de companii private de asigurări? Dacă exista o asemenea lege, azi Nicolăescu nu putea ordona asiguratorilor să nu mai dea bani sistemului privat de sănătate. Miza ‹‹revoluţiei›› din ianuarie trecut au fost miliardele de euro din banii contribuabililor, miliarde care se duc în sistem, la politicieni, clientela acestora şi mafioţii din sistemul de sănătate. Pentru chestia asta, PNL merită şi trebuie să se desfiinţeze. Banul public trebuie să se ducă acolo unde se tratează publicul. După principiul ‹‹banul urmează asiguratul››. Se finanţează acele spitale la care se tratează asiguraţii, indiferent dacă spitalele sînt de stat sau private.”

Reaua credinţă nu poate fi depăşită decât de astronomica imbecilitate. Ceea ce Bleen – Axinte se străduieşte cu mari şanse de reuşită să ne convingă. Şi vă arăt de ce.

1. Asigurarea de sănătate este una, iar finanţarea de la buget a spitalelor este alta.

2. Legea contestată de băşcălita ‹‹revoluţie›› din iarna trecută era construită după principiul banul urmează asiguratorul, nu asiguratul.

3. Contribuţia la asigurarea de sănătate este una, contribuţia la bugetul de sănătate este alta. Prima se duce prin asigurator spre plata actului medical, cealaltă la bugetul Sănătăţii.

4. Ce principiu este acela care pretinde ca antreprenorul privat să fie susţinut financiar de bugetul de stat? Aceasta să fie politica Dreptei?

Cu aşa avocaţi mă şi mir cum de PDL mai există. Asta înainte de a vorbi de desfiinţarea PNL. Emblematic, de altfel, şi titlul articolului: Cred că boii au înţeles acum”. Nu, Bleen, boii n-au înţeles nici până acum. Noi, ceilalţi, da.

● Neuronul buclucaş. Mihai Neamţu, într-un interviu pentru Ziare.com: „Avem nevoie de oameni liberi în politică, nu de oameni controlaţi de servicii secrete sau reţele interlope. Pentru asta ne-ar trebui un Mark Zuckerberg al politicii româneşti, capabil să programeze un algoritm sănătos de generare şi configurare a reţelelor alternative la mafie, corupţie şi spolierea generalizată. Paradoxal, asta presupune ieşirea generaţiei noastre din sfera online. Nu se construiesc partide curate şi reţele ale binelui comun prin Internet.” Traducere liberă: Avem nevoie de un Zuckerberg[1] al politicii româneşti, de care nu avem nevoie.

● „O cunoaşteţi pe broscuţa Oac/ Cea mai bună cântăreaţă-n lac/ Cântă-n orice ton, ta tu oac, ta tu oac/ Fără microfon, ta tu oac, ta tu oac!”[2] Da, este Ioan Oltean, care de ziua onomastică a organizat o conferinţă de presă: „Să dea Dumnezeu să nu le pară rău că nu ne-au votat pe noi, ci pe alţii!” Să dea Dumnezeu să te audă!

Alt neuron buclucaş. În ultima vreme, cel mai vocal europarlamentar al PSD, Cătălin Ivan, a ajuns purtător de cuvânt. PSD mai are nevoie acum şi de un purtător de creier. El a declarat că Adrian Năstase va fi primit cu braţele deschise în partid, în cazul în care va fi eliberat din închisoare. Sper să nu-i amorţească dumnealor braţele timp de 2 ani, cât timp Năstase are nişte interdicţii asupra unor drepturi, conform Codului Penal, art. 64, lit. a, b şi c, printre care „dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii. Năstase a fost condamnat nu ca premier, ci ca lider de partid. De-i dai nas lui Ivan, el se suie pe divan.

● Trâmbiţele sună, tobele bat, crainicii vestesc: Lume, lume, parlamentarii vor primi mai puţini bani! Ei, şi? E prea bine cunoscut faptul că la toate confecţiile de buget, cine nu a primit şi-a luat singur. Aloo! Aalooo! Staţi liniştiţi la locurili dumneavoastră!

Zdruncinat Pavelescu. Titularul garsonierei PNŢCD, către „prietenii” din PDL: „Din păcate, prietenii noştri din PDL îşi fac strategii pe termen lung, foarte lung, prea lung.” Asta-i viaţa! La ăl mare e şi lung, la ăl mic e ca la ciung. Eu îi dedic şi parafrazarea unei epigrame de-a altui Pavelescu, Cincinat Pavelescu:

Ca stat şi ca talent e mic,
E foarte trist, dar nu-i nimic.
Dar până ţara o să ştie
Cât e de-nalt şi epocal,
Îl judec dup-a lui prostie.
Şi mi se pare colosal.

● Dan Voiculescu, această şopârlă a şopârlelor politice, anunţă că va depune jurământul de senator: „Traiane, Monica, harnici propagandişti, liniştiţi-vă!… Dar va fi cât de curând şi totul se va rezolva.” Nu mă cheamă nici Traian, nici Monica şi nici propagandist nu sunt, dar totuşi, cât de curând? Nu de alta, însă judecătorii de la ÎCCJ sunt şi aşa destul de aglomeraţi cu dosare şi unul rezolvat rapid e ca o gură de oxigen.

● Alina Gorghiu, un deputat liberal fără îndoială merituos, dar… „Ceea ce se întâmplă astăzi în PDL este dincolo de transformările specifice opoziţiei. Este un război pornit pe mai multe fronturi – orgolii, contre între ‹‹adevaratele›› partide de dreapta, reproşuri post – alegeri, tentaţia candidaturii la prezidenţiale, tentaţia conducerii partidului… Şi parca motivele nu se mai sfârşesc… Ce se întâmplă în PDL seamănă izbitor de tare cu PSD în 2004, dupa ce a pierdut alegerile.” Cu speranţa că Alina Gorghiu nu suferă de amnezie anterogradă[3], îi reamintesc situaţia din PNL de după pierderea alegerilor din 2008.

„A fost un bun exerciţiu de imagine pentru Victor Ponta. Am aflat că românii nu vor trăi mai bine”, s-a băgat ca de obicei în seamă Elena Udrea, după prezentarea cifrică a situaţie banului public de către Ponta. Că nu era vorba de o prezentare a bugetului numai prostul nu ştie şi numai hainul n-o recunoaşte. Oricum, e parcă mai bine decât după „să trăiţi binele” din 2009.

● Când Ponta umblă cu două jumătăţi de măsură, iese ceva cam aşa: „Nu există nici un membru al CSM care să aibă legatură cu USL, singurul membru din CSM politic pe faţă e unul singur, Danileţ.” Prima jumătate de măsură este că nu ne-a vorbit şi de cei politici prin spate. A doua, că pe faţă Danileţ e şi un pic de Rică Venturiano.

La Vass qui méprise‎. Geniul economiei PDL-iste, Andreea Paul ex-Vass, ne comunică, în stilul consacrat deja, o mistificare de proporţii: „Slovenii au simţit austeritatea în anul 2012, în timp ce românii s-au confruntat cu ea mai devreme. Este o nouă dovadă că măsurile implementate în România au fost cele necesare, luate la momentul potrivit.”

Iată cum au procedat însă slovenii:

– au scăzut salariile bugetarilor din administraţia publică cu 13%, în două trepte: cu 8% în 2011 şi 5% în 2012;

– „Această reducere poate fi atinsă prin diferite măsuri, nu numai prin suprimarea locurilor de muncă”, a afirmat  Janez Šušteršič, ministrul sloven de Finanţe;

– creştere a TVA de la 8,5% la 20% – cota generală a TVA-ului în Slovenia;

– pentru alte produse, cum ar fi alimentele, apa, restaurările, transportul, cărţile şi serviciile de construcţii, cotă redusă de 8,5%.

Vouă vi se pare că este acelaşi lucru?


[1] Co-fondatorul reţelei de socializare online Facebook.

[3] Amnezia anterogradă se referă la incapacitatea de fixare a evenimentelor recente, în timp ce reamintirea evenimentelor din trecutul îndepărtat nu este afectată.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s