Politică de duminică (24)

J● După tragicul atentat de la Amenas, Algeria, în care au murit doi români, Traian Băsescu nu găseşte altă cale decât să dea un genunchi în boaşele ministrului de Externe: „Trebuie să ne punem întrebarea cum ne apărăm cetăţenii. Când pleacă cu companiile noastre, să lucreze în străinătate, românii au sentimentul că statul lor îi va apăra… Nu avem dreptul să trecem peste acest eveniment fără a da un răspuns. Ce ne asumăm din ce s-a întâmplat în Algeria?” Când pe 11 martie 2004, la Madrid, au fost ucişi de terorişti 16 români, unul dintre liderii opoziţiei de atunci era actualul preşedinte. Nu a avut nici o declaraţie de făcut. În schimb a vizitat, pe 27 noiembrie 2007, monumentul ridicat în memoria victimelor. Tot fără declaraţii. Mai mult, îi amintesc îngrijoratului preşedinte că British Petroleum, unde lucrau românii noştri în Algeria, nu este o companie românească. Oricum, ipocrizia lui Băsescu e nemărginită. Ne trimitem armata sau BGS-urile oriunde în lume există români sau apărarea lor intră în atribuţiile statului respectiv? O declaraţie aberantă, inutilă şi dincolo de o presupusă grijă faţă de cetăţenii români.

● Traian Băsescu, întrebat despre modalitatea de gestionare a crizei de către Guvern: „Îmi vine să şi râd. Am ştiut că doi români sunt ostatici. De un al treilea nu se ştia şi eram în dubiu dacă este sau nu ostatic. Aici nu era nimic de făcut. Nu trebuie comparată situaţia din Algeria cu Irak în 2005. În Algeria, Guvernul nu a avut decât să culeagă informaţii printr-un singur serviciu, prin SIE. În Irak era altceva. Am putut să ne trimitem o echipă pentru recuperarea ziariştilor.” Aşa-i, lui Traian Băsescu situaţia i se pare amuzantă. Dar nu oricărui Băsescu, ci preşedintelui Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cel care în situaţii de criză este primul îndrituit să reacţioneze. Dar se pare că nu a fost decât o criză de râs.

● Theodor Stolojan despre o teoretică comasare a alegerilor europene cu cele prezidenţiale: „Ideea e foarte proastă, nu poţi să ai în dezbatere probleme europene, toată dezbaterea se va canaliza pe alegerea preşedintelui. Temele principale vor fi legate de problemele din România, nu de interesele României în UE. Vom avea ce am avut la parlamentare, cu Becali şi altele.” În data de 14 noiembrie 2011, PDL a propus coaliţiei de guvernământ şi a decis comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în 2012. La contestaţiile venite din partea opoziţiei de atunci, cu argumentul identic că probleme aflate în dezbatere sunt diferite, Stolojan n-a considerat ideea ca fiind proastă. Ceea ce demonstrează că un om poate avea două feţe, dar nici un obraz.

● Tot legat de comasarea asta, două feţe fără un obraz au şi cei din USL, pe aceleaşi considerente.

● Traian Băsescu, arbitrul eleganţei politice: „Nu am discutat nimic despre FMI. Nu mă voi întâlni cu FMI. Am transmis acest lucru în mod politicos, pentru că am vrut să las Guvernului deplină libertate…” Dacă din 2008 încoace a lăsat mereu Guvernului libertatea de a discuta cu FMI, şi el a fost mereu vioara întâia în aceste discuţii, precum se ştie, atunci nu poate fi decât o singură concluzie: Traian Băsescu conducea de fapt Guvernul. Ceea ce toată lumea ştia, dar abia acum se recunoaşte.

● Frunzăverde lobodă, mintea lui e slobodă. „Cu Băsescu nu este de negociat, Băsescu trebuie suspendat din nou şi eu cred că românii vor vota masiv pentru demiterea lui”, a declarat Sorin Frunzaverde. Şi care ar fi motivul? Ce ne trebuie motiv, chef să fie!

● Crin Antonescu, scânteia revoluţiei bunului simţ: „OTV s-a închis, dar spiritul lui e liber şi nu m-ar mira ca cel puţin la anumite posturi de televiziune să-i văd pe moderatori şi analişti consacraţi băgându-se unul pe altul în tomberon.” Şi i-a văzut chiar din studioul unde a fost invitat şi unde s-a simţit bine în pielea sa bătucită de atâta bun simţ.

● Dan Voiculescu, cel mai proaspăt senator: „Cât de mare e frica la Cotroceni?” Eu l-aş întreba cât de mare e frica la Grivco. Suficient de mare încât să demisioneze înaintea lui Băsescu şi să-şi mute iarăşi dosarul ICA o curte judecătorească mai la vale?

● Ministere precum cele ale lui Relu Fenechiu şi Nicu Bănicioiu au crescut cheltuielile la perne şi aşternuturi. Păi nu e adevărat că aşa cum îţi aşterni, aşa dormi?

● Sorin Oprescu, un primar bun când tace: „Eu sunt un om liber. Partidul meu este partidul bucureştenilor.” Cum nu există un asemenea partid, Oprescu pare a fi liber de orice responsabilitate.

● Uimitor, deşi natura şi Dumnezeu, într-o alianţă de nezdruncinat, l-au înzestrat sărac cu duhul, Gigi Becali mai stoarce, între două behăieli de derbedeu şi câte un strop de duh: „Tăriceanu este unealta adversarilor politici”, iar „PSD abia aşteaptă ca PNL să propună un alt candidat la preşedinţie”. Nu e Tăriceanu chiar unealtă, ci vorbele sale pornite din „umilinţă”, adică din „moliciunea” care a prins crustă şi-l zgârie, cam târziu, la orgolii. În schimb aşteptările PSD sunt exact acestea. Un motiv excelent de a denunţa protocolul USL privind candidatura la preşedinţie. Vezi declaraţia lui Ponta: „Nu susţin un penelist la preşedinţie, ci pe Crin Antonescu.”

● Traian Băsescu se consideră parte în negocierea şefilor Parchetului şi DNA, alături de ministrul Justiţiei şi CSM. Cel mai bun exemplu de tranzacţionare a independenţei justiţiei. Pentru cine îşi mai făcea iluzii.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Politică de duminică (24)

  1. Jan Valjean zice:

    Ce imensa durere poate fi in sufletul membrilor familiilor celor omorati in Algeria.Orice cuvinte sunt de prisos.

  2. Bibliotecaru zice:

    Şi eu am avut aceleaşi întrebări relativ la afirmaţiile preşedintelui Băsescu. În plus m-am întrebat de ce nimeni nu face legătura dintre politica agresivă a NATO faţă de lumea arabă şi acest eveniment nedorit al ostaticilor şi alte evenimente… or pur şi simplu pericolul terorist.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s