Asta are, asta n-are sâmburele de onoare

Victor_Ponta-premierFaptele brute

Discuţiile privind formula de calcul a bugetului UE în exercitiul bugetar 2014 – 2020 au început la nivelul Consiliului UE încă din primăvara anului trecut, când Comisia Europeană a prezentat o propunere de buget maximalist în care României îi reveneau circa 48 de miliarde €. Negocierile privind bugetul au atins un punct nevralgic în 22 – 23 noiembrie 2012, când după o reuniune care a durat două zile Consiliul European nu a reuşit să ajunga la un consens privind bugetul. Pe exerciţiul bugetar a UE din perioada 2007 – 2013, România a avut alocate 33,5 miliarde €. Iar în urma negocierilor de zilele trecute, România va beneficia de 39,9 miliarde €.

Sfânta Vineri

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, vineri, 8 februarie, sună astfel: „Bugetul UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 994 de miliarde €. Bugetul 2014-2020 este de 960 de miliarde €, este prima dată în istoria UE când bugetul scade. În aceste condiţii, faptul că România reuşeşte o creştere de 18% este un lucru foarte bun şi este şi cel mai important procentaj de creştere dintre toate cele 28 de state.” (Aici probabil că Traian Băsescu adaugă Croaţia, care va deveni stat membru la 1 iulie 2013 – n.a.)

Sfânta Jelanie

Declaraţia premierului Victor Ponta sună aşa: „Preşedintele prezintă în culori frumoase ceea ce e o realitate. România a avut 48 miliarde, ceea ce era foarte puţin faţă de alte ţări. Restul e PR. E prezentarea unui eşec ca fiind ceva ce nu e foarte rău. O să pierdem cu toţii din aceste 9 miliarde. Plus foarte multe lucrui tehnice, s-a reduc prefinanţarea, co-finanţarea. E păcat şi e foarte rău pentru România. E şmecheria de PR a preşedintelui să intre în detalii pe care mulţi oameni nu le cunosc. Eu le cunosc. România a avut în 2007-2013 ca şi Bulgaria cea mai mică alocare. Când s-au propus 48 de miliarde, tocmai asta a fost ideea, că România a avut foarte puţin. Nu a fost făcută pentru că nu aveam ce să facem cu banii.”

Smerita Noimă

Ştim că în primăvara anului trecut România beneficia de o preconizată sumă de 48 miliarde €. Dar se ştia deja din toamnă că nu era nici o şansă să se ajungă la ea.

Ştim că absobţiile româneşti din fondurile europene alocate au fost urcate teoretic la 20% şi calculate practic la sub 10%.

Ştim că deşi exista riscul să ni se reducă aceste fonduri tocmai datorită incapacităţii instituţionale de a le gestiona eficient şi corect, am primit o suplimentare faţă de exerciţiul bugetar anterior.

În aceste condiţii, de la oricare capăt al problemei începem analiza, rezultă un plus faptic de 6 miliarde €, şi nu un minus absolut teoretic de 9 miliarde €… (Corecţie faţă de prima postare!!!)

O spune şi Ponta, în felul său: Dacă eram acolo nu ştiu dacă puteam obţine mai mult pentru România, dar mai puţin nu puteam să obţin pentru că mai puţin nu se putea obţine.”

Pentru ca apoi să dea cu bâta în baltă, stropind peste tot cu demagogie: „Rezultatul e foarte prost, oricum îl prezentăm. Nu s-a obţinut nimic pentru România. Din 48 de miliarde, s-au obţinut 39 de miliarde. Legenda cu domnul Băsescu de mare negociator a murit în acestă seară. Nu a obţinut nimic. Oare România nu poate obţine nimic, în afară de ceartă şi reproşuri?. Un mare negociator obţinea ceva.”

Oricât mi-ar fi de antipatic Traian Băsescu, mai antipatic mi-este potlogarul obraznic.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Asta are, asta n-are sâmburele de onoare

 1. Grasul zice:

  Desi tot articolul e scris in stil foarte sobru la final domnul Pana reuseste sa adauge o fraza ironica:
  „Oricât mi-ar fi de antipatic Traian Băsescu, mai antipatic mi-este potlogarul obraznic.”
  Mi-a placut articolul.
  Sanatate si duminica frumoasa.

  • Horia Pană zice:

   Grasul,

   Nu puteam trece peste o mistificare atât de evidentă. Nu sunt eu avizat în contabilitate bugetară, dar sunt avizat în cele politiceşti. Şi aici sunt greu de păcălit.
   Orice om cât de cât alfabetizat ştie că „s-ar putea să-ţi dau” nu e acelaşi lucru cu „o să-ţi dau”. La fel, dacă am avut 33, 9 şi acum am 39,9 înseamnă că am un plus de 6 şi nu un minus de 9.

   O duminică frumoasă şi veselă!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s