Panopticum Democrat Liberal

PDL123„De ce vrei să distrugi o parte din propriul tău partid, s-o discreditezi?”

Aşa s-a întrebat ghiduş Traian Băsescu în deja mult comentata emisiune de la B1 TV, în care a răspuns servelor de încălzire venite din partea lui Robert Turcescu. Că s-a autoinvitat a recunoscut-o chiar el. Ideea îi venise după întâlnirea de la Cluj, cu Boc: „Sigur că am trecut pe la el, dar când am ieşit, şi de acolo a pornit dezbaterea despre PDL, probabil nu aş fi făcut-o astăzi, o ziaristă m-a întrebat pe cine aş prefera între Blaga şi Udrea şi am spus Emil Boc.”

Din multitudinea de interpretări date declaraţiilor lui Traian Băsescu, fiecare dintre ele încercând să acrediteze câte o supoziţie privind intenţiile care au stat în spatele acestei apariţii publice, cea mai limpede şi unanim acceptată este aceea că Traian Băsescu a decis iarăşi să se implice direct şi „constituţional” în lupta politică din interiorul PDL. Dar nu oricum, ci oferind un sprijin neţărmurit Elenei Udrea.

Totodată, în afara interpretărilor deja clasicizate prin repetiţie obsedantă, una îmi iese cât se poate de clar în evidenţă. Anume, că Traian Băsescu fie suferă de un anume autism, incapabil de a vedea şi asuma realitatea, fie pentru el PDL a fost un simplu vehicul, un taxi, ceea ce-l arată a fi suferind de egolatrie şi lipsă de onoare. Şi asta deoarece indiscutabila sa aptitudine de a controla şi domina pe cei din anturajul său s-a răsfrânt drastic asupra conformaţiei şi comportamentului PDL. Iar spicuirile din declaraţiile sale televizate de alaltăieri o dovedesc cu prisosinţă:

„…un PDL care nu mai seamănă cu cel pe care l-am construit eu. (…) Pentru mine, PDL nu mai este un instrument politic. (…) Am spus ‹‹E furtună, comandantul urcă pe comandă, şi o să mă dau jos când nava va fi lipită la cheu în siguranţă››. Acum nava e în siguranţă. (…) Însă eu sunt cel care a luat PDL de la 4%, l-am tractat, i-am introdus nişte valori, respectul pentru capacitatea unuia de a aduce voturi, respectul pentru valoarea electorala a fiecăruia. (…) Eu am promovat femei, bărbaţi, tineri, am avut multă încredere în tineri. (…) Ei nu-şi aduc aminte anul 2001, când am luat eu partidul şi era la 4%. Păi era monstrul Iliescu, monstrul sacru Năstase şi băteam cu ei de dimineaţa până seara.”

Partidul pe care l-a preluat lăcrimând de la „Petre, eşti cel mai bun!”, ca PD socialist, este de la un capăt la celălalt creaţia lui. Sau poate e prea mult spus creaţie, cât străformare, ca să nu zic reşapare, deşi ar fi mai potrivit termenul pentru ce s-a întâmplat cu acest partid. Cel mai elocvent exemplu de străformare l-a reprezentat răsucirea identitară de la socialism la ceva încă incert, de centru-dreapta, neclarificat ideologic între declamaţiile creştin-democrate, liberale şi conservatoare, peste noapte, fără vreo dezbatere prealabilă. Un fel de hopa peste gard fără crâcnire.

Nu putem să nu-i recunoaştem lui Traian Băsescu meritul de a fi condus prin „furtună” acest cabotier numit PDL, care uneori a navigat sub alte pavilioane, ori s-a metamorfozat, când nevoile au cerut, în navă-pirat. Numai că, indiferent ce zice comandantul, nava nu prea e în siguranţă. A acostat ea la cheu, dar cu bordajul spart, velastraiul sfâşiat, trinchetul şi artimonul crăpaţi, bompresul ciuntit, fungile şi sacheţii atârnând legănat, cu cambuza goală, iar de sub teugă se aude gâlceava pentru ultima hamsie.

A spus bine tânărul politician al eternei speranţe, Toader Paleologu, încă din 2009: „Succesul nostru e în mare măsură datorat unei persoane, care e persoana preşedintelui. E o mare provocare pentru noi să fim la înălţimea acestui noroc care a căzut peste noi. E o pleaşcă de care trebuie să fim conştienţi.” Au fost conştienţi de pleaşcă, dar inconştienţi că orice câştig neaşteptat şi nemeritat nu dăinuie pururi şi nu întemeiază. Din acest punct de vedere nu i se poate reproşa totul lui Traian Băsescu. Însă nu a fost el conştient la rândul său că adoraţia plăcută ochiului şi inimii nu se transformă de la sine în emulaţie? Se pare că nu. Ori nici nu l-a interesat.

A descris bine şi pupila lui Traian Băsescu, Elena Udrea, această periculoasă idolatrie, doar că încuranjând-o, şi tot în 2009: „Noi suntem urmaşii lui Traian, ai lui Traian Băsescu.” Excelent diagnostic al bolii. Care arată acum pe deplin efectele netratării la timp a simptomelor. Creaţia lui Băsescu fiind, liderii şi paraliderii democrat-liberali n-au creat la rându-le nimic, amorezaţi până peste cap de chilipirul ce le-a fost trântit sub nas.

Vasile Blaga, care n-a trecut cu totul apa Iordanului pentru a intra în Ţara Făgăduinţei prin centru-dreapta, însă vechi şi experimentat secretar general de partid, a sesizat nepotrivirea dintre ideea de partid viu şi ucazurile şi sfeştaniile ce veneau de la Cotroceni, via Emil Boc şi Elena Udrea. A sesizat, şi a căzut în dizgraţia prezidenţială pentru asta, rolul ce i s-a distribuit PDL de către Traian Băsescu, de vehicul al intereselor sale şi de ceată asmuţită împotriva tuturor, până ce aproape toate uşile i s-au trântit în faţă. A sesizat şi plăteşte pentru sinceritatea cu care l-a catalogat pe Boc drept vrednic trepăduş nevertebrat. Că Blaga este încă tributar sistemului paramilitar al FSN, oh, da!, asta răzbate din mai toate atitudinile şi declaraţiile sale. Precum şi asumatul rol de căprar de partid, deşi nu afirmat atât de tranşant public, cum a făcut-o „comandantul suprem”. Şi iată-l acum mai căzut în dizgraţie decât Ponta, Dragnea sau însuşi Năstase.

Aflat la final de mandat prezidenţial, ca şi la o previzibilă retragere de pe scena politică influentă, este extrem de puţin probabil să depăşească, după 2014, cotele de simpatie/încredere de care beneficiază azi. Ceea ce-l trimite în galeria foştilor preşedinţi, care, în pofida unui neastâmpăr sfătăcios ce-i încearcă ocazional, mai contează doar la rubricile de cronologie şi analiză politică, à rebours.

În acest context, mai că-mi vine să cred că Traian Băsescu pur şi simplu se joacă cu PDL, ca un puştan şturlubatic, plictisit deja de jucăria lui, şi pe care o desface cu ciocanul să vadă de ce mai funcţionează. Mi-amintesc de tatăl unui amic din adolescenţă, spunându-i necăjit fiului care prea bătea mingea în Divizia C, în loc să se pregătească pentru adminterea la Medicină (a reuşit), în fainul grai bănăţean: Licu, tacii, io ce-am făcut, io ce-omor!

Chiar aşa, Traian Băsescu! De ce vrei să distrugi o parte din propriul tău partid, s-o discreditezi?

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Panopticum Democrat Liberal

 1. Grasul zice:

  Multumesc mult pentru amabilitate!
  Toata stima! Sanatate si numai bine!

 2. Grasul zice:

  Mi-a placut articolul!
  Nu ma simt in stare sa fac previziuni pe tema abordata de domnul Pana si nici nu am motive sa critic vreuna din ideile prezentate.
  De multa vreme am vrut sa-l intreb pe domnul Pana despre tehnica folosita pentru transcriere in text a unor interviuri: foloseste domnia sa facilitati oferite de posturile de televiziune sau inregistreaza emisiunea si transcrie manual cuvant cu cuvant frazele interesante?
  Un sfarsit de saptamana placut va doresc! Sanatate!

  • Horia Pană zice:

   Stimate coleg de dialog,

   Din puţinul meu financiar mi-am făcut un cont de utilizator la un portal-arhivă al emisiunilor TV pe teme politice. În plus, de dimineaţa de la 5 citesc toată presa online pe acest domeniu. Şi pe lângă asta mi-am construit propria bază de date, clasificată tematic.
   Înainte să fiu comentator (analist ocazional) politic am fost consultant politic. Am stomac totuşi sensibil, în afară de alergia mea naturală la prostie, şi am plecat imediat ce mi s-au dat comenzi care m-ar fi făcut să-mi fie ruşine cu mine laolaltă.
   Mă consider un om bine informat, atât d.p.d.v. academic, cât şi public – adică faţă de ce se vehiculează prin presă.
   Urmăresc toată presa, pro şi contra cuiva sau ceva, fără distincţii partizane. Apoi îmi pun mintea la treabă şi iese ce cred eu că ar fi.
   După cum poţi observa, unele chestii le scriu la o zi sau două după ce s-au petrecut. Asta ca să le rumeg dincolo de patimile care uneori mi se iţesc. Om sunt şi eu, ce naiba! 😀

   Toate gândurile mele bune!

  • iogabriel zice:

   pentru transcript, speech to text, am probat in urma cu vreo 10 ani niste softuri care faceau acest lucru, pentru limba engleza. Intre timp nu stiu daca au aparut si pentru limba romana speech recognition.
   De placut articolul, cred ca nu numai celor 7.4 milioane (care au mers la referendum) le-ar place acest articol. Problema este ca pentru noi cei multi, putini sunt cei care ne sprijina si ne ajuta. Noi nu putem recompensa eforturile celor care s-ar stradui sa ne apere interesele. Mass media este in mana a 2-3 care urmaresc interesele altor 2-3. Restul suntem o mare masa manipulata si putini sunt cei care inteleg ce se petrece dar ori nu au nicio putere sa intervina in sprijinul celor multi ori nu se expun unor riscuri, care pana la urma ar putea fi gratuite. Domnul Pana face parte din categoria celor care apara adevarul, care au coloana vertebrala. Sa ne traiti Domnule Pana, avem nevoie de oameni ca dumneavoastra, sa putem intelege din cele care nu se vad asa usor. Manipularea si politica este atat de subtila incat nu orice profan descurca itele atat de intortocheate.

   • Horia Pană zice:

    Gabriel,

    Eu ţi-aş sugera să nu te grăbeşti în a te considera atât de categoric masă manipulată. E adevărat că vulnerabilitatea e mare, fiindcă mass-media româneşti sunt parcimonioase în informarea cu acurateţe şi onestitate. Şi din motivele enunţate de tine (fenomenul de mogulizare partizană), dar şi datorită slabei pregătiri profesionale şi culturale a jurnaliştilor.

    Nu mă lăuda prea mult că mi se urcă şi mie la cap şi m-apuc de prostii! 😀

    O duminică plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s